Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Kako se rade biljni likeri: Kičica jača želudac, a šipak imunitet

Kako se rade biljni likeri: Kičica jača želudac, a šipak imunitet
1

Voćni, biljni i začinski likeri uliveni u dekorativne boce odličan su dar za božićne i novogodišnje blagdane, no piti ih treba u umjerenim količinama

VIDEO

Limuni, naranče, aromatični začini i malo bobičastog voća iz zamrzivača mogu poslužiti kao osnova maštovitih likera i ljekovitih vina. Neka od njih mogu se pripremiti za dan-dva, a drugima je potrebno nekoliko tjedana kako bi razvili punu aromu. Ako ste tijekom godine uzgajali ili sakupljali ljekovito bilje, vjerojatno poznajete i osnove pripreme alkoholnih tinktura. Iza njihove popularnosti stoji činjenica da neke aktivne tvari biljaka nisu topive u vodi nego u alkoholu. Stoga se u narodnoj medicini od davnina rade alkoholne iscrpine s domaćom rakijom. Ipak, miris rakije nije svima ugodan, pa se danas češće koristi 70-postotni alkohol ili votka. Tretirani etilni alkohol i medicinski alkohol nisu pogodni za izradu biljnih pripravaka.

Za pripremu tinkture koristimo suho ili svježe bilje. U većini slučajeva stavlja se 10 g suhog bilja na 100 ml alkohola. Tinktura potom stoji 2-3 tjedna na sobnoj temperaturi, u dobro zatvorenoj posudi. Više puta na dan trebamo je dobro protresti kako bismo potaknuli izlučivanje sastojaka.

Super trikovi sa selotejpom: Drži kravatu, čisti tipkovnicu...
Super trikovi sa selotejpom: Drži kravatu, čisti tipkovnicu...

Dobivenu tinkturu možemo čuvati i nekoliko godina u dobro zatvorenim tamnim staklenkama. Gotovo svaku tinkturu (a tu mogu poslužiti i one koje su dugim stajanjem izgubile ljekovita svojstva) moguće je pretvoriti u slatki liker dodatkom meda ili šećera rastopljenog u vodi, a dobro je dodati i malo aromatičnih začina koji su dostupni tijekom cijele godine, poput anisa, cimeta ili vanilije.

Kuhano vino po receptu Jamie Olivera - odmah će vas ugrijati
Kuhano vino po receptu Jamie Olivera - odmah će vas ugrijati

Od kasnih sorta jabuka (primjerice, popularnih “božićnica”) također možete pripremiti aromatične napitke, kao i od citrusnog voća, koje je na vrhuncu uzgojne sezone upravo u ovo doba godine. Pritom imajte u vidu da je za jelo i piće pogodna samo korica neprskanih, organski uzgojenih plodova. Nasreću, stabalca limuna sve češće zamjenjuju sobne biljke, tako da su dostupna i vrtlarima u kontinentalnim krajevima.

Zbog cijanovodične kiseline iz prodaje povlače sjemenke lana
Zbog cijanovodične kiseline iz prodaje povlače sjemenke lana

Od ljekovitog bilja, za pripremu gorkih likera često se koristi kičica. Kičica (Centaurium erythraea) jednogodišnja je ili dvogodišnja biljka vrlo rasprostranjena kod nas. U narodnoj medicini kičica je omiljeno sredstvo protiv želučanih tegoba jer gorke tvari kičice potiču izlučivanje sline i želučanih sokova. Kičica potiče apetit, jača želudac, pospješuje probavu i pomaže protiv nadutosti te lijenosti želuca i crijeva. Izvrsno je sredstvo protiv upale sluznice želuca izazvane nedovoljnim izlučivanjem želučane kiseline, ali zato se ne preporučuje kod upale izazvane prekomjernim izlučivanjem želučane kiseline. Pospješuje bolji rad jetre i izlučivanje žuči.

RECEPTI ZA LIKERE:

Gorki liker za probavu

Pomiješajte 60 g kičice, 40 g kamilice i 40 g narančine kore. Prelijte s 1,5 l bijelog vina. Po želji dodajte malo šećera. Ovaj liker pijte u manjim čašicama, prije jela.

Šipkova rakija

Potrebno vam je 250 g šipka, 250 g šećera i litra lozovače s 45% alkohola. Šipak usitnite i stavite u staklenku od 1,5 l, prelijte lozovačom, dodajte šećer pa ostavite da odstoji deset dana na toplome mjestu. Povremeno promućkajte. Procijedite i ulijte u boce. Uzimajte oko 0,4 dl na dan.

Napitak protiv nesanice

Stavite 30 g suhog mažurana u staklenku, prelijte sa 700 ml bijelog vina, zatvorite i pustite da odstoji sedam dana. Procijedite kroz gazu i čuvajte na hladnome. Pijte jednu do dvije likerske čašice na dan, poslije ručka i prije spavanja.

Protiv kašlja

U jednoj litri suhog bijelog vina prokuhamo 15 g komorača, 15 g kopra i 5 g marulje te pustimo da lagano kuha deset minuta, a nakon toga procijedimo. Od toga vina odrasli mogu triput na dan popiti po čašicu, a djeca triput na dan po žlicu.

Medeni liker za jačanje tijela

Med (350 g) rastopite nad parom. Dodajte 3 žlice usitnjenog suhog vrijesa te po pola žličice mljevenog cimeta i klinčića. Dobro promiješajte i lagano zagrijavajte od 5 do 10 minuta, maknite s vatre, malo ohladite i umiješajte litru rakije. Nakon što odstoji tijekom noći, rakiju procijedite u staklenku i uzimajte po jednu likersku čašicu na dan.

Vino od kičice

Pripremite 40 g kičice, litru bijelog vina, jednu mahunu vanilije i jedan limun. Usitnjenu suhu kičicu stavite u staklenku i prelijte vinom. Dodajte nasjeckanu mahunu vanilije i limun narezan na tanke ploške. Ostavite na toplome mjestu 8-10 dana. Procijedite i uzimajte 2-3 puta na dan po čašicu vina prije obroka. Korisno je protiv reume i gihta.

Za pamćenje i koncentraciju

Potrebno vam je 60 g listova matičnjaka i litra bijelog vina. Suhe listove matičnjaka usitnite, stavite u staklenku, prelijte vinom, zatvorite i ostavite da odstoji 80 dana. Procijedite kroz gazu. Ujutro i navečer popijte po likersku čašicu vina. Regulira tegobe sa živcima te pomaže protiv oslabljenog pamćenja i koncentracije.

Liker od sibirskog limuna

Potrebno vam je 1 l votke, 5-6 sibirskih limuna, 40 dag šećera, 1/2 l vode i nekoliko sjemenki korijandra. Sibirski limun razrežite na četvrtine i ubacite u staklenku sa širokim grlom. Dodajte sjemenke korijandra, prelijte votkom i ostavite stajati 48 sati. Pazite na vrijeme jer dugom ekstrakcijom liker postaje nepodnošljivo gorak. Skuhajte sirup od šećera i vode i ostavite da se ohladi. Procijedite votku i pomiješajte je sa sirupom. Razlijte u boce i ostavite da odleži oko mjesec dana.

Limoncello

Potrebno vam je 7 dl votke, 6 neprskanih limuna, 2,5 dl vode i 250 g šećera. Skuhati vodu i šećer (pustiti samo da prokuha). Ohladiti. Oguliti što tanje koru limunima. U plastičnu bocu (1,5 l) uliti votku, ohlađeni sirup od vode i šećera te koricu limuna. Promućkati. Čuvati 2-4 tjedna na tamnom i suhome mjestu te svaki dan promućkati. Procijediti, uliti u staklene boce i čuvati u hladnjaku. Koricu limuna možete samljeti, osušiti i koristiti u kolačima.

Slatka smokvica

Potrebno je 125 g suhih smokava, 50 g datulja (bez koštica), 125 g suhih šljiva (bez koštica), 25 g grožđica, 1 štapić vanilije, 1 komadić cimetove kore, 3 klinčića, 3 zrna papra, prstohvat kardamoma, 1 žlicu meda, 125 g šećera i 7 dl vinjaka. Suho voće prelijemo s pola količine vinjaka i ostavimo stajati 24 sata kako bi voće pustilo aromu. Zatim dodamo ostale začine, med i šećer te dodamo preostalu polovicu vinjaka. Promiješamo i ostavimo da stoji 4 tjedna. Uklonimo voće, procijedimo i pustimo još nekoliko dana te još jednom procijedimo. Šećer rastopimo u vodi te dodamo alkoholnu mješavinu, sve ulijemo u staklenu bocu i dobro zatvorimo. Prije uporabe pustimo da odstoji oko mjesec dana na tamnome mjestu.

Alchemres - drevni talijanski liker

Za izradu ovog talijanskog likera potrebni su litra 90-postotnog alkohola, 1 kg šećera, pola mahune vanilije, 15 g cimeta, 10 g korijandra, 10 g kardamoma, 2 klinčića, 5 g anisa, 1 dl ružine vodice i 2 dl vode. Mahunu vanilije, cimet, korijandar, klinčiće, kardamom i anis zajedno usitnimo i stavimo u staklenku te dodamo alkohol. Dva puta dnevno promiješamo, i to ponavljamo 2 tjedna. Šećer rastopimo u 2 dl hladne vode i dodamo u staklenku, dobro promiješamo i pustimo stajati 2 dana. Procijedimo i dodamo ružinu vodicu te ostavimo da odleži još mjesec-dva.

Liker od mješavine citrusnog voća

Pripremiti litru 90-postotnog alkohola, 1 kg šećera, 1 l vode, 4 naranče, 4 limuna, 4 mandarine i 2 klinčića. Voće dobro operemo i očistimo. Ogulimo pazeći da bude bez bijele kožice. U veću staklenku sa širim grlom na dno stavimo kore citrusa, nalijemo alkohol i dodamo klinčiće. Pustimo neka odstoji sedam dana. Procijedimo. Šećer rastopimo u vodi i dodamo alkoholnu mješavinu. Ulijemo u zatvorenu bocu i ostavimo da odstoji oko mjesec dana u tamnom prostoru.

Napitak od borovnica

Potrebna vam je litra dobrog crnog vina, 30-40 dag šećera, 40 dag borovnica (može i zaleđenih), 1,5 dl ruma, 1 naranča, 1 limun, štapić cimeta i 3-4 komada klinčića. Limun i naranču narežite s korom na kolutove. Sve sastojke (osim ruma) zakuhajte i neka kuha 10-15 minuta. Pustite preko noći da se dobro ohladi, procijedite, dodajte rum i dobro promiješajte te je liker spreman za piće.

Liker od naranče

Pripremite 1 l rakije ili alkohola, 500 g šećera, 1 kg domaćih naranči i 1 čašu vode. Ogulite naranče nožem za guljenje krumpira. Otopite šećer s jednom čašom vode, na laganoj vatri (pazite da ne promijeni boju), dodajte sok od 4 naranče i njihove kore. Stavite sve u čistu staklenku, ulijte rakiju, zatvorite i ostavite sedam dana. Procijedite i ulijte u boce. Potrebno vam je 250 ml vode, 500 g šećera, 250 ml alkohola i 30 g mljevenoga kima. Šećer i voda kuhaju se dok ne nastane sirup. Kad se ohladi, dodaju se alkohol i kim pa se ostavi da tri tjedna odleži. Nakon toga se procijedi i može se piti.

Aromatični bademovac

Pripremite 400 ml votke, 100 g sjeckanih badema, 90 g šećera, žličicu ekstrakta badema i 1/4 žličice cimeta. Staviti sastojke u staklenku, temeljito protresti. Pustiti da odstoji 2 tjedna. Procijediti, po želji dodati još šećera i pustiti da odstoji još 2 tjedna. U litru lozovače stavimo 200 g prepolovljenih suhih smokava. Ostavimo ih da se moče uz miješanje svakih 5 dana. Nakon dva mjeseca smokve izvadimo da ne upiju sav alkohol iz rakije. Liker poslužujemo rashlađen ili sobne temperature.

Đumbirov liker

U staklenku stavimo 6 dl votke, 15 dag šećera i 15 dag kristaliziranog đumbira te pustimo stajati 2 tjedna. Po želji razrijedimo s 2 dl vode, procijedimo i stavimo u čiste boce.

Mirisni rogač

Pripremiti 12 komada rogača, 1 litru domaće lozovače, 1 limun, 15 dkg šećera i vrećicu vanilin šećera. Rogače oprati i svaki odrezati na nekoliko dijelova te ubaciti u staklenku. Dodati limun izrezan na kriške, šećer i vanilin šećer. Na kraju uliti domaću lozovaču.

Jabučna delicija

Potrebno vam je 1 kg jabuka, 5 dl votke, 5 dl brendija, 20 dag šećera i 2 dl vode. Jabuke narežemo na komade i stavimo u staklenku. Dolijemo votku i brendi tako da sve jabuke budu prekrivene. Čuvamo na hladnome mjestu mjesec dana. Napravimo šećerni sirup (kuhamo šećer i vodu dok dobijemo gust sirup), dodamo u staklenku i čuvamo još mjesec dana. Procijedimo i spremimo u čiste boce. Može se napraviti i uz dodatak 3 štapića cimeta, 10 klinčića i korice limuna.

Domaći liker od bobica lovora

Zgnječite oko 10 dag bobica i pomiješajte s cijelim bobicama te zalijte alkoholom (rakijom). Ulijte u staklenku i zatvorite. Neka odstoji oko 40 dana. Nakon toga prokuhati šećer i vodu da se dobije gusti sirup kojem dodamo alkohol s lovorom. Dobro promiješati. Ohlađeno promiješati i izliti, tj. spremiti u bocu.

Pacijenti su ocijenili: Ovo su najbolji liječnici u Hrvatskoj
Pacijenti su ocijenili: Ovo su najbolji liječnici u Hrvatskoj

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

zenzacija 10 09:49
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...