Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kako šećer utječe na seksualno zdravlje i koji su najveći rizici

None Foto: Marko Jurinec/Pixsell

Na Međunarodnom poslijediplomskom tečaju iz dijabetologije u Zagrebu svjetski priznati stručnjaci otkrili su svoja saznanja o debljini i dijabetesu, seksualnom zdravlju i utjecaju na vid

Treći dan Međunarodnog poslijediplomskog tečaja iz dijabetologije "Zdenko Škrabalo (EASD) Postgraduate Course on Clinical Diabetes and its Complications" koji se održava od 23. do 25. veljače u Zagrebu, u hotelu Sheraton, donio je predavanja renomiranih stručnjaka iz područja dijabetologije, koji su između ostalog govorili o liječenju dijabetičke neuropatije, dijabetičkog stopala, prevenciji disfunkcije bubrega kod oboljelih od šećerne bolesti te posebno vezano uz liječenje predijabetesa kod pretilih pacijenata.

Šećerna bolest i hipoglikemija

Rizik od hipoglikemije jedan je od najvećih zapreka u regulaciji šećerne bolesti. O hipoglikemiji, uzrocima i posljedicama, sjajno predavanje je održala prof.dr.sc. Tatjana Milenković iz Makedonije. U predavanju je naglasila da svaka hipoglikemija može biti potencijalno smrtonosna. Hipoglikemija može uzrokovati srčani infarkt, moždani udar ili aritmiju koja može uzrokovati naglu srčanu smrt. Hipoglikemija u značajnoj mjeri remeti kvalitetu života oboljelih i povećava troškove liječenja.

Foto: pbz

Predavanje je zaključila sa porukom da je u liječenju osoba sa šećernom bolešću iznimno važna edukacija oboljelih. Usprkos modernoj terapiji za šećernu bolest, bez edukacije i motivacije oboljelih, nije moguće postići dobru regulaciju šećerne bolesti.

Prof.dr.sc. Peter Gaede iz Danske govorio je o dijabetičkoj neuropatiji i dijabetičkom stopalu. Šećerna bolest je vodeći uzrok netraumatskih amputacija ekstremiteta. Dijabetičko stopalo jedno je od težih komplikacija šećerne bolesti. Zbog oštećene cirkulacije i oštećenja živaca na ekstremitetima običan žulj, mala ranica ili zanoktica, mogu prerasti u gangrenu stopala.

Procjenjuje se da se u 10 posto svih oboljelih od šećerne bolesti barem jednom u životu pojavi problem dijabetičkog stopala. Nažalost, zbog kasnog prepoznavanja i liječenja osobe sa šećernom bolešću vrlo često oboljeli ostanu bez stopala ili cijele noge. A gubitak ekstremiteta se mogao spriječiti dobrom regulacijom šećerne bolesti i redovitom samokontrolom stopala.

Poručio je da osobe sa šećernom bolešću posebnu pažnju moraju posvetiti njezi stopala i redovito pregledavati stopala. Ukoliko primijete neku ranu trebaju se odmah javiti svojem liječniku.

Foto: pbz

Dijabetes i seks - kako su povezani?

O nadasve zanimljivoj temi - dijabetesu i seksualnom zdravlju, pričao je britanski dijabetolog prof. Edward Jude iz Velike Britanije. Osobe oboljele od šećerne bolesti češće nego obični ljudi imaju problem seksualne disfunkcije, što se posebno odnosi na one sa nereguliranom šećernom bolešću.

Statistika govori da oko 50 posto muškaraca i 25 posto žena sa šećernom bolešću imaju neku vrstu seksualnih problema. Oštećenja krvnih žila i živčanog sustava izravno utječu na seksualnu disfunkciju, koja se kod žena može očitovati suhoćom rodnice i može uzrokovati bolnost pri spolnom odnosu, te probleme s erekcijom kod muškaraca. Gotovo trećina muškaraca s dijabetesom ima problem s erektilnom disfunkcijom.

Erektilna disfunkcija je kod muškaraca uzrokovana dijelom i zbog nedostatka testoterona.

Barijatrijska kirurgija i liječenje šećerne bolesti

Profesor Dimitri Pournaras iz Velike Britanije održao je predavanje o barijatrijskoj kirurgiji i njezinom mjestu u liječenju šećerne bolesti. Govorio je o mogućnostima u barijatrijskoj kirurgiji, indikacijama za operaciju ali i o mogućim komplikacijama.

Naglasio je da izrazito pretile osobe sa šećernom bolešću mogu nakon barijatrijske kirurgije biti praktički izliječene ili imati puno bolju kontrolu šećerne bolesti uz postojeću terapiju ili čak manju dozu lijekova.

Foto: pbz

Dijabetička neuropatija

U radionici profesora Jude iz Manchestera i primarijusa Altabasa iz Zagreba sudionici su mogli čuti kako skrbiti o osobama sa šećernom bolešću i razvijenom dijabetičkom neuropatijom.

Naglasili su da je dijabetička neuropatija uglavnom podcijenjen problem u osoba sa šećernom bolešću i zahtjeva rano otkrivanje i liječenje. Ranim otkrivanjem i liječenjem dijabetičke neuropatije moguće je značajno smanjiti rizik od razvitka ostalih kroničnih komplikacija šećerne bolesti. 

Kako prevenirati bubrežnu disfunkciju kod osoba sa šećernom bolešću?

Na radionicama su prof.dr. Peter Gaede iz Kopenhagena i dr.sc. Tamara Turk Wensveen iz Rijeke govorili o tome kako prevenirati bubrežnu disfunkciju kod osoba sa šećernom bolešću. Poznato je da je dijabetes vodeći uzrok bubrežnog zatajenja koje zahtjeva kroničnu hemodijalizu. Dobrom regulacijom šećerne bolesti, ali i arterijskog tlaka i lipidnog profila, moguće je spriječiti ili bar odgoditi oštećenje bubrega.

Koliko debljina utječe na nastanak dijabetesa?

Prof.dr. Tatjana Milenković iz Skopja i doc.dr. Sanja Majanović Klobučar iz Rijeke radionicu su posvetile temi skrbi pretilih pacijenata s predijabetesom. Debljina je, naglasile su, jedan od najvažnijih čimbenika koji predstavljaju rizik za razvoj tipa 2 šećerne bolesti. Preko 70 posto osoba sa šećernom bolešću je preuhranjeno ili pretilo. S druge strane pak, neki lijekovi za liječenje šećerne bolesti mogu uzrokovati porast tjelesne mase.

Upravo je zbog toga iznimno bitan individualni pristup osobama sa šećernom bolešću. Pri odabiru terapije za šećernu bolest treba uzeti u obzir i utjecaj lijekova na tjelesnu masu. - Iako neće sve osobe s predijabetesom razviti dijabetes, smatra se da će unutar pet godina u 15-30 posto osoba s predijabetesom razviti šećernu bolest.

Važno je naglasiti da se pravilnom prehranom i redovitom tjelesnom aktivnošću te posljedičnim smanjenjem tjelesne mase za samo 5-10 posto takav slijed događaja može prevenirati odnosno rizik obolijevanja od šećerne bolesti smanjiti za čak 50 posto - poručila je doc.dr. sc. Sanja Klobučar Majanović, dijabetolog iz KBC-a Rijeka.

 

Na kraju tečaja doc.dr. Dario Rahelić, predsjednik Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma Hrvatskog liječničkog zbora i lokalni organizator tečaja, zahvalio je svim predavačima na njihovom doprinosu uspjehu tečaja. Pritom je naglasio da ipak najveću zahvalu upućuje sudionicima, kojih je bilo oko 200 iz 25 zemalja, na njihovom interesu za tečaj, dolasku i aktivnom sudjelovanju.

Ovaj međunarodni poslijediplomski tečaj postigao je izvrstan uspjeh jer su u tri dana sudionici imali prilike čuti najnovija saznanja iz područja dijabetologije od vrhunskih stručnjaka. Naglasio je da je ponosan da su u tečaju ravnopravno sudjelovali i vrhunski hrvatski stručnjaci iz dijabetologije čime je još jednom potvrđena prepoznatljivost hrvatske dijabetologije u Europi i svijetu.

Ovaj tečaj će nesumnjivo pomoći liječnicima koji skrbe o osobama sa šećernom bolešću, jer to je i konačni cilj ovakvih tečajeva – da osobe sa šećernom bolešću budu još bolje liječene kako bi se spriječio razvoj komplikacija i popravila kvaliteta života. Međunarodni poslijediplomski tečaja iz dijabetologije, koji pokriva dnevno izdanje i web 24sata, u organizaciji je Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma Hrvatskog liječničkog zbora i europskog dijabetološkog društva (EASD - European Association for Study of Diabetes).

Na tečaju je sudjelovalo ukupno 200 sudionika iz 25 zemalja, a u tri dana brojni međunarodni stručnjaci i vrhunski hrvatski dijabetolozi podijelili su svoja iskustva i nova saznanja u liječenju dijabetesa i komplikacija dijabetesa kroz predavanja i radionice. Svečano otvorenje tečaja održano je u palači Dverce. Domaćin primanja u Dvercima bio je gradonačelnik grada Zagreba gospodin Milan Bandić koji se obratio sudionicima i zahvalio docentu Raheliću na organiziranju tečaja i odabira grada Zagreba za mjesto održavanja tečaja. Na svečanosti otvorenja tečaja sudjelovali su ministar zdravstva prof.dr. Milan Kujundžić, koji je naglasio da je ovaj poslijedipmolski tečaj dokaz prepoznatljivosti hrvatske dijabetologije u Europi i svijetu. Također su se na svečanosti otvorenja tečaja pozdravnim govorom obratili rektor Sveučilišta u Zagrebu, profesor Damir Boras, zatim bivši ministar znanosti, obrazovanja i sporta, globalni ambasador The Pens State University i predsjednik ISABS-a prof.dr. Dragan Primorac, koji je naglasio ulogu personalizirane medicine u liječenju šećerne bolesti. U ime Hrvatskog liječničkog zbora i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu uzvanicima se obratio prof.dr. Boris Brkljačić.

Komentari (6)
  • Kad več pišete o DIJABETESU pišite i o ASPARTAMU koji je umjetno sladilo koje koriste šećeraši a čisti je otrov za jetru i bubrege. Šečerni bolesnici često imaju problema i sa bubrezima jer ećer utječe na krvožilni sustav pa i bubrežni na taj način al i puno više ASPARTAM razara bubrege,jetru i mozak Progoglajte malo. STEVIU koistite jer ima glikemijski index 0 što nači da se sporo apsorbira u organizam što je kod šećeraša presudno. Puno se kretat da uravnotežite izmjenu energije u organizmu, azit na prehranu i može se normalno živjet. Tko ne pazi na to samo sebi dugoročno radi jako jako štete i onda kad se dodatno uništi, tek tada se trgne kad mu život o tome ovisi, nema potrebe za time, disciplinirajte se ODMAH I SAD!!

    27. 2. 2017,   11:35
  • pa svaka bolest utječe sa sexualnost., ne znam uopće čemu to diskutirati.?

    27. 2. 2017,   12:47
  • nije zdravo

    25. 2. 2017,   13:57