Obavijesti

Lifestyle

Komentari 20

Kako sjediti? Pritisnite donji dio leđa o naslon i izdužite vrat

Kako sjediti? Pritisnite donji dio leđa o naslon i izdužite vrat
1

Noge kod sjedenja uvijek držite čvrsto na podu, a koljena i kukove pod pravim kutem. Često mijenjajte visinu stolca te si podesite radnu površinu tako da i laktovi tvore pravi kut

VIDEO

Kako se riješiti pogrbljena sjedenja? Stručnjaci savjetuju češće ustajanje i kretanje – jednostavno dok razgovarate na telefon ili razmišljate, napravite nekoliko koraka po uredu. Ako vam posao pak ne dopušta ustajanje, s vremena na vrijeme oslonite se cijelim leđima o naslon, savjetuju fizioterapeuti. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Sjedenje 00:47

- Pritisnite donji dio leđa u naslon, ispravite se i stisnite mišiće trbuha kako biste popravili držanje te izdužite vrat pritišćući bradu prema prsima. Možete i uspravno sjesti, nasloniti se rukama na stol i istegnuti kralježnicu oslanjajući se na stol kao da želite ustati. Kukovi i koljena trebali bi biti pod pravim kutem, noge čvrsto oslonjene na pod. Povremeno promijenite i položaj nogu, podignite ih te zategnite stopala kako biste potaknuli cirkulaciju - kaže fizioterapeutkinja Maja Cesarec iz ABARGO centra.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Često mijenjajte visinu stolca te ga podignite za 10, a nakon sat vremena spustite za 10 cm. Iskoristite i svaku mogućnost da ustanete i prošećete. 

- Prilikom sjedenja prenapregnuti su ekstenzori vrata i kuka, a oslabljeni stabilizatori trupa i duboki fleksori vrata koji se nalaze s prednje strane tijela. Kod poboljšanja te situacije pomoći će vam ne samo vježbice za jačanje leđa, nego i lagane vježbice istezanja vrata - govori fizioterapeutkinja Cesarec. 

correct sitting posture
  • Podesite stol Radna površina neka je postavljena tako da laktovi tvore pravi kut i da glava nije pognuta jer se oštećuje vratna kralježnica. 
  • Mala pomoć Idealno je ako su vam koljena pod pravim kutom u odnosu na natkoljenice, a to možete postići i postavljanjem klupice. 
  • Uspravite se Stolac prilagodite tako da sjedite s ravnim leđima koja u slabinskom dijelu moraju biti lagano izvijena prema natrag. To znači da naslon treba biti niže nego što ga se obično postavlja. 
  • Izdužite vrat Stolac neka ima čvrsti naslon, a stražnjica neka dodiruje naslon. Kralježnica i ramena moraju biti uspravni.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru