Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Kako umiriti nervoznu bebu: Ovi trikovi će u tome pomoći

Kako umiriti nervoznu bebu: Ovi trikovi će u tome pomoći
1

Kretanje automobila djeluje na bebe kao uspavanka jer oponaša kretanje osjećaju u maternici, pa se osjećaju sigurno i mirno kao u majčinom trbuhu, kaže dječja psihologinja

VIDEO

Dokazano je da masaža dojenčadi ima pozitivne učinke, pa čak i da tek rođenim bebama koje imaju neke manje poteškoće može pomoći da napuste rodilište prije nego što se očekivalo. Studije su tako pokazale da se se prerano rođena djeca uz svakodnevnu masažu brže razvijala, poboljšavao im se imunološki sustav i cjelokupno zdravlje.

No to je samo jedan od načina na koji odrasli mogu biti 'korisni' novorođenim bebama, a liječnici tvrde da postoji još mnogo načina na koje roditelji mogu unaprijediti rast i zdravlje svojih beba - ovo su neki od njih.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:14

1. Refleksologija za ublažavanje stresa

Neke majke gotovo instinktivno bebama trljaju šakice i stopala kad ih nešto smeta ili boli, no manje je poznato da i male bebe pozitivno reagiraju na refleksologiju (postupak masaže, stiskanja ili guranja dijelova stopala, šaka i ušiju). Nježna masaža stopala bebama može pomoći da se opuste i lakše zaspu, a može biti i svakodnevna rutina.

Kako masirati:

  • Zagrijavajte stopala bebe nježnim trljanjem
  • Počnite lagano masirati područje i pogledajte kako dijete reagira
  • Možete ponavljati svaki dan kako biste olakšali bebi stresne situacije  

2. Dodirivanje i maženje za mentalno zdravlje

Young mother holding her little newborn baby girl, smiling with

Svakom je roditelju maženje djeteta prirodni instinkt, ali i znanstveno je dokazano da djeca koju su roditelji češće dodirivali i mazili kad su bili bebe, kad odrastu imaju bolje mentalno zdravlje jer razvijaju jače neuronske veze.

Činjenica da je toj djeci hipokampus za skoro deset posto veći nego kod djece koja nisu mažena, samo konkretno dokazuje koliko su snažni učinci nježnog fizičkog kontakta, napisala je profesorica dječje psihijatrije dr. Joan L. Luby.

Pušači imaju dvostruko veći rizik od depresije i shizofrenije
Pušači imaju dvostruko veći rizik od depresije i shizofrenije

3. Masaža za opuštanje i bolje zdravlje

Masaža je vrlo popularan oblik oslobađanja od stresa za odrasle, a ima isti učinak i na dojenčad. Masiranjem beba osjeća sigurnost i nježnost, a posebno pomaže bebama koje imaju plinove, grčeve, kolike i zatvor. Također, masaža smanjuje razinu stresa, a istraživanja su pokazala da je svakodnevna masaža nedonoščadi pomogla u bržem rastu i razvoju kostiju.

Kako masirati:

Polako i nježno trljajte bebino tijelo od vrha glave do peta dok je na leđima. Možete bebu poleći na trbuh, pa isto ponoviti dok je na leđima. Tijekom masaže razgovarajte s bebom i održavajte kontakt s očima. To će joj pomoći da se opusti i osjeća sigurno.

Masažu možete ponavljati i nekoliko puta dnevno, sve dok dijete uživa u tome. Možete isprobati i neko eterično ili dječje ulje, ali  prethodno nanesete skroz malu količinu na kožu bebe da testirate na alergijske reakcije.

Mame, olabavite, strogoća vodi depresiji i anksioznosti u djece
Mame, olabavite, strogoća vodi depresiji i anksioznosti u djece

4. Vrijeme na trbuhu za jače mišiće

Vrijeme koje beba provodi na trbuhu podižući gornji dio tijela nije samo zabavni trenutak između roditelja i bebe, već bi trebalo biti redovita praksa jer pomaže bebi izgraditi jače mišiće - a tako će i puzanje i sjedenje kasnije biti mnogo lakši zadaci. .

Kako vježbati:

  • Držite dijete na svojim prsima od njegova rođenja
  • Postupno produžujte vrijeme ležanja na trbuhu, ali cijelo vrijeme pazite
  • Nakon nekog vremena beba će biti spremna učiniti istu stvar na podu. Stavite manji ručnik ili presavijenu gazu bebi ispod pazuha  da lakše podigne glavicu, budući da je bebama to teško učiniti samostalno.

5. Vibracije i 'bijeli šumovi' za smirivanje bebe

Dokazano je da vibracije u trenu umire dijete koje plače. Uređaji s bijelim šumovima imaju potpuno isti učinak, te bebama pomažu da zaspu i da duže spavaju. Sušilice ili perilice rublja postale su spasitelji očajnih novih roditelja - jer su, kako kažu stručnjaci, statički zvukovi slični onima u maternici.

Majka mjesečno troši 9000 kn na uljepšavanje sebe i djece
Majka mjesečno troši 9000 kn na uljepšavanje sebe i djece

Kako umiriti bebu:

Nabavite sjedalicu za dojenčad i stavite je na perilicu. Udobno postavite bebu u nju i budite sigurni da držite sjedalo tako da se ne može pomicati Uključite perilicu i pustite da vibracije uređaja polako smiruju vaše dijete.

6. Vožnja u autu za pomoć kod spavanja

Kretanje automobila djeluje na bebe kao uspavanka jer oponaša kretanje osjećaju u maternici, pa se osjećaju sigurno i mirno kao u majčinom trbuhu. Dječja psihologica Tracy Cassels kaže da motor automobila  pruža 'bijeli šum' na koji su bebe već navikle jer takav prigušeni zvuk slušaju i u maternici. "

Closeup portrait of young parents kissing beautiful newborn son

7. Soda bikarbona protiv uboda komaraca i kukaca

Komarci i kukci mogu ozbiljno iziritirati bebinu kožu, posebno za ljetnih mjeseci. Prirodna pasta od sode bikarbone i vode uklanja bol i svrbež.

Kako je napraviti:

Promiješajte žlicu sode bikarbone u vodi i stvorite gustu pastu koja se lako nanosi na kožu.
Nanesite pastu na mjesto uboda ili ugriza i ostavite da djeluje. Kasnije obrišite sodu toplom gazom.

8. Hranjenje nije uvijek dobar odgovor na plač

Stručnjaci s Harvarda kažu kako će većina roditelja obično na svaki plač ići dijete nahraniti, zbog čega neke bebe imaju prekomjernu težinu. Oni kažu da dječji plač ne znači nužno glad - već često i umor, dosadu ili nelagodu - a ako svaki put kad zaplače bebi date jesti, nakon nekog će vremena i sama misliti da je hrana baš ono što joj treba, pa će stvoriti nezdravu vezu s prehranom što je kasnije teško poništiti.

Što pokušati umjesto toga:

Ako ste nedavno nahranili dijete, provjerite treba li joj promijeniti pelenu. Ako je pelena čista, možete pokušati razgovarati ili se igrati s njom. Također, možete malo podići i nositi bebu da se brže opusti, savjetuju na Bright Sideu.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

15:21
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje