Obavijesti

Lifestyle

Komentari 19

Kakve imate prijatelje? Ovo su znakovi da ste malo 'klimavi'

Kakve imate prijatelje? Ovo su znakovi da ste malo 'klimavi'
1

S prijateljima bi trebali biti ono što jesmo i međusobno se poticati da živimo ispunjenije, zdravije i sretnije. No ako ste u nekom dužničkom ili prekritičnom odnosu, možda je vrijeme da se malo udaljite

VIDEO

Premda neka prijateljstva ne potraju ni godinu dana, mnogi znaju kako neke prijateljske veze potraju od školskih klupa do starosti - pa se nekima može činiti da su 'doživotno osuđeni' na prijateljstvo koje im ne odgovara u svakom dijelu odrastanja ili života.

Zašto nam je netko prijatelj je jasno i tu se obično vodimo emocijama ali kako ćemo znati da je došlo vrijeme da se od te bliske osobe udaljimo? Pokušajte si odgovoriti na ova pitanja:

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:43

1. Osjećate li da vas prijatelj iskorištava?

Neki ljudi 'prijatelje' biraju po tome što od njih mogu dobiti, a ako je to i kod vas slučaj i prijatelj vam pokušava naplatiti svaku svoju uslugu, (npr. 'duguješ mi jer sam se brinuo za tvog psa dok te nije bilo'), sve ćete više imati osjećaj da ste u poslovnom, a ne prijateljskom odnosu.

2. Riskirate li zdravlje?

Prijateljske veze utječu i na naše zdravlje, a manje grupe prijatelja međusobno preuzimaju zdrave ili nezdrave navike, kao npr. sklonost da se stalno žale ili neke prehrambene navike. Zato pripazite s kim se okružujete ako se borite s bilo kojom vrstom ovisnosti. Udaljite se ako vas prijatelji 'vuku' prema onome od čega pokušavate pobjeći. 


Na pojavu ALS-a utječe razina kolesterola i masti u stanicama
Na pojavu ALS-a utječe razina kolesterola i masti u stanicama

3. Jeste li izmanipulirani?

Teško je sa sigurnošću reći da netko s nama manipulira, pogotovo ako to radi 'pametno' i suptilno no postoje neki tragovi: Vaše prijateljstvo može izgledati previše komplicirano, a vi u tom odnosu niste sretni i ne osjećate se dobro sami sa sobom. 

Jedno je istraživanje iz 2016. pokazalo da su prave karakteristike prijateljstva to da se uvijek možemo slobodno izražavati, te da je druga osoba tu za nas i da nas sa svojim postupcima čini boljima. 

4. Jeste li prijatelji samo zato što ste slični?

Ponekad forsiramo prijateljstvo kad shvatimo da netko ima sličnu pozadinu i da je imao sličan život i prošao kroz slične probleme, no uopće nije za prijateljstvo važno jesmo li s nekim išli u istu osnovnu školu ili nalikujemo li fizički.

Što je doista važno?

Studija iz 2012. procjenjivala je preko 1400 ljudi; neki su od njih bili prijatelji s ljudima druge rase, seksualne orijentacije ili spola, a pokazalo se da su upravo oni koji imaju više različitih prijatelja više od drugih cijene povjerenje, iskrenost i poštovanje.

5. Radite li sve sami?

Ako u odnosu s prijateljem sami sve radite, počet ćete nakon nekog vremena sami sebe gledati kao na zaposlenika. A onda ćete vjerojatno promisliti i o tome da počnete 'štrajkati'. 

6. Možete li računati na prijatelja?

To možda zvuči kao klišej, ali je važno. Prijatelji ne bi trebali biti negdje daleko uvijek kad ih mi trebamo, a istraživanja o prijateljstvima obiluju riječima poput "obostrano" i "zajedničko".

Štenci ih zarazili bakterijom koja je otporna na antibiotike
Štenci ih zarazili bakterijom koja je otporna na antibiotike

Naravno, s vremenom će se ravnoteža između dva prijatelja mijenjati - ali dobri su prijatelji tu da dijele s vama uspjehe i borbe pa biste se s njima uvijek trebali osjećati sigurno.

7. Znate li biti sami?

Ne ponašamo se sa svima isto ali kad se družimo s prijateljima, ne bismo trebali mijenjati tko smo ili se pak zbog nekih postupaka sramiti. Desetljeća istraživanja i tisućljeća zdravog razuma govore nam da je pravo prijateljstvo jedna od stvari koje itekako utječu na naše zdravlje i sreću.

Prekid prijateljstva je zato teška odluka ali imajte na umu da vas pravi prijatelji ne bi trebali povrijediti, s vama manipulirati ili vršiti pritisak da budete netko tko niste. Pravi vas prijatelj nadahnjuje da budete bolji, sretniji i zdraviji, piše Business Insider.

POGLEDAJTE NAJNOVIJU EPIZODU SERIJALA 'ZENZANCIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

zenzacija kolinda 12:39

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'