Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kalcinirana soda i alkoholni ocat čiste perilicu za rublje

None Foto: Fotolia

Prirodnim čišćenjem perilice uštedjet ćete novac i na majstorima i na struji, a rublje će biti svježije. U bubanj perilice bi uvijek trebalo stavljati umjerenu količinu rublja

Ako perete rublje na nižim temperaturama, s vremenom će se u bubnju nakupiti masnoća i prljavština, a ponekad će odjeća nakon pranja imati neugodan miris. To možete spriječiti kalciranom sodom za pranje, odnosno natrijevim karbonatom, koji možete kupiti u bilo kojoj poljoprivrednoj trgovini. Ulijte četiri litre hladne vode u perilicu pa 300 grama sode koju ste otopili u kipućoj vodi te pokrenite program na 95°C bez pretpranja. 

Ako imate opciju dodatnog ispiranja, uključite je. Što je ciklus dulji, to će više nestati prljavštine. Kad program završi sa svim ispiranjima i centrifugiranjima, ponovite postupak pranja na istoj temperaturi, no ovog puta dodajte litru alkoholnog octa. On će razgraditi kamenac koji se nakupio po grijačima. Tako ćete produljiti rok trajanja perilice, a u sljedećim pranjima trošit će i manje energije.

U bubanj treba uvijek stavljati umjerenu količinu

Bubanj perilice nemojte punite s previše, ali ni s premalo rublja. Ako ga ima previše, crijevo zbog prevelikog pritiska može puknuti, a perilica će se zbog napora prije pokvariti. No ako je rublja premalo, nepotrebno ćete potrošiti previše električne energije pri jednom pranju. Također, ono će se slabije oprati jer neće doći do idealnog miješanja rublja, vode i deterdženta.

Ne zaboravite temeljito očistiti ladicu za prašak

U ladici u koju stavljate prašak i omekšivač s vremenom se nakuplja plijesan, koja lako može završiti na odjeći. Stoga je izvucite te dobro očistite octom i isperite vodom. Za temeljito čišćenje pomoći će vam stara četkica za zube i čačkalice čime ćete moći očistiti sitne otvore. Otvor za ladicu očistite domestosom, a zaštitnu gumu na vratima premažite glicerinom.

Zbog previše deterdženta troši se i više struje

Tekući deterdžent bolje je rabiti nego onaj u prašku jer je manja vjerojatnost kvara i začepljenja. Vrlo je važno upotrebljavati količinu deterdženta koja je propisana na kutiji. Zbog previše praška perilica će napornije raditi i nepotrebno trošiti dodatnu količinu električne energije. Manje stvari poput gaćica i čarapa možete staviti u vrećicu za pranje osjetljivog rublja.

Upitna učinkovitost 

Skupi proizvodi za uklanjanje kamenca najčešće nisu znatno djelotvorniji od zdravijih, prirodnih.

Važni su okretaji 

Pri kupnji perilice ne opterećujte se markama proizvođača, nego pripazite na broj okretaja i energetsku učinkovitost.

Komentiraj, znaš da želiš!