Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Kao stvorene za san: Zaspite lakše uz provjerene melodije

Kao stvorene za san: Zaspite lakše uz provjerene melodije
1

Melodije ili pjesme koje su imale između 60 i 80 otkucaja u minuti, baš kao i naše srce kada tone u san pomogle su svima koji su se borili s nesanicom da lakše zaspu

VIDEO

Dokazano je da glazba utječe na naše emocije, zbog čega nas može i rasplakati i nasmijati, ali može nas i uspavati. Naime, nedavno je objavljeno novo istraživanje znanstvenika i liječnika iz Hong Konga koji se bave snom i spavanjem - a pokazalo je da su sudionici studije koji su tri godine svaku večer slušali glazbu 30-45 minuta prije spavanja, brže zaspali, dublje spavali i osjećali se bolje sljedećeg jutra.

Pokretanje videa...

04:36

Pjesme koje su slušali su izabrane po tempu, a imale su između 60 i 80 "beatova" ili udara  u minuti - a u istom ritmu otprilike lupa i naše srce dok tonemo u san. 

Time su znanstvenici potvrdili da možemo doslovno navesti  tijelo da se opusti, sinkronizirajući otkucaje srca uz laganiju glazbu. Tako slušanje glazbe postaje oblik meditacije; je se zbog zvukova iz okoline usporavaju otkucaji srca, snižava krvni tlak i smanjuje tjeskoba.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Već samo četiri noći lošeg sna potiče prekomjerno debljanje
Već samo četiri noći lošeg sna potiče prekomjerno debljanje

Naravno, energičnija glazba na nas utječe suprotno, što je dokazala i udruga za motorna vozila Royal Automobile Club kad je Wagnerovu “Ride of the Valkyries” ocijenila kao najopasniju pjesmu za vozače, jer zbog svog bjesomučnog tempa (od gotovo 100 beatova ili udaraca) utječe na osjećaj za brzinu kod vozača.

Nakon što su dokazali vezu između beatova u glazbi i rada srca, liječnici za probleme spavanja započeli su i suradnju sa glazbenicima, kako bi im oni pomogli u istraživanju stvarajući glazbu koja je kasnije nazvana "najhladnijom glazbom ikada". Tako je još 2011. engleski trojac glazbenika "Marconi Union" radio s Britanskom akademijom zvučne terapije na stvaranju osmominutnog instrumentalnog zapisa nazvanog „Weightless“, osmišljenog da slušatelja 'navede' na opuštanje uz provjerene zvukove i uz tempo koji će smanjiti otkucaje srca.

A koliko glazba utječe na anksioznost pokazuje i jedna nedavna studija u kojoj se kod sudionika koji su rješavali teške zagonetke dok su slušali razne vrste glazbe pokazalo opadanje anksioznosti za nevjerojatnih 65 posto (a samim time i poboljšanje njihovih performansi). 

A ako želite brže zaspati i bolje spavati, pokušajte sa ovim popisom, savjetuje Reader's Digest:

• “Clair de Lune” by Claude Debussy

• “Canzonetta Sul-aria” by Mozart

• “Nocturne in E flat Major Op.9 No.2” by Chopin

• “The Boxer” by Simon and Garfunkel

POGLEDAJTE NOVI SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:ć

Pokretanje videa...

10:33
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'