Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Karnevalske slastice: Ovakve krafne i fritule još niste kušali

Karnevalske slastice: Ovakve krafne i fritule još niste kušali
1

Oduševite maškare: Ispecite sedam veličanstvenih karnevalskih poslastica - domaće fritule, kroštule, churrose ili krafne ‘odjevene’ u slatko čokoladno, bijelo ili šareno ruho

VIDEO

U pokladno vrijeme tradicionalno se jedu prženi komadi tijesta, a na jelovniku su najčešće krafne i fritule.

- Pokladnica ili krafna je slatki kolač od dizanog tijesta. Pokladnice su dobile naziv po pokladama, starom običaju maskiranja, glagolu ‘prerušavati’. U narodu se zadržao prilagođeni njemački naziv, krafna ili krofna. Kolač je inače ostavština Austro-Ugarske. Prži se u ulju s obje strane. Okruglog je oblika s ili bez rupe u sredini. Puni se nadjevom od pekmeza, marmelade ili se stavlja žličica marmelade na samu krafnu, a ukrašava se šećerom u prahu - kaže blogerica Sanja Mijac, poznata kao Domaćica. Kako je sad pokladno vrijeme, ako već niste, vrijeme je da se i vi okušate.

Krafne, fritule i kroštule: Toliko su ukusne da ćete prste lizati...
Krafne, fritule i kroštule: Toliko su ukusne da ćete prste lizati...

- Nisam nikad mislila da ću ih sama raditi, mi mladi nekako uvijek računamo na mamu ili baku kad su ovakvi recepti u pitanju. Ali što kad njih ne bude blizu, kad mi budemo mame ili bake i kad će se od nas tražiti da krafne imamo u malom prstu? Tako sam se odlučila naučiti raditi krafne, otišla sam kod mame, prepisala recept i bacila se na posao. Mislila sam da je sama priprema puno dulja, ali trebala su mi samo dva sata, a ispale su odlično - kaže blogerica Mijac koja voli šuplje krafne jer je podsjećaju na djetinjstvo. Ako i vi volite takve, koristite meko brašno, a ako volite pune, teške krafne, koristite oštro brašno.

- Nemojte raditi s kalupom promjera manjeg od 7x7 cm jer vam se krafne neće moći održavati na ulju, stalno će se okretati i nećete dobiti bijeli prsten. Za test si ostavite malo tijesta s kojim ćete provjeriti je li ulje vruće. Krafne koje se prve dignu prve stavljajte na ulje. Krafne možete puniti rezanjem po vrhu krafne, a potom punjenjem ureza čokoladom ili pekmezom ili je možete puniti tako da čokoladu ili pekmez uštrcate uskim, duguljastim nastavkom u sredinu pečene krafne - savjetuje Mijac.

Osim posipanjem šećerom u prahu, krafne izvana možete nadjenuti i atraktivnim glazurama, primjerice čokoladnom ili bijelom, te posipati šarenim jestivim mrvicama ili mljevenim orasima. Za bijelu glazuru izmiksajte 300 g šećera, vanilin šećer i dva bjelanjka pa premažite krafne. Želite li glazuru u boji, dodajte smjesi jestive boje.

8 divnih zimskih juha koje će vam ugrijati i tijelo i dušu...
8 divnih zimskih juha koje će vam ugrijati i tijelo i dušu...

Fritule su slastica koja nalikuje malim krafnama. Blogerica Mijac umjesto kvasca koristi prašak za pecivo pa tijesto ne mora odstajati, nego se odmah može pržiti. Fritule također možete nadjenuti čokoladom, šećerom ili šarenim mrvicama.

Domaće krafne blogerice Sanje Mijac - Domaćice

Sastojci: 1 svježi kvasac (40 g), prstohvat šećera, oko 2.5 dl toplog mlijeka, 1 jaje, 2 žumanjka, 2 žlice šećera, 4 žlice ulja, 2 žlice ruma ili rakije, 1 vanilin šećer, 500 g mekog brašna, prstohvat soli, limunova korica, 1 l ulja za prženje, šećer u prahu za posipanje, dodatno brašno za posipanje

Priprema: Namrvite kvasac s prstohvatom šećera i 1,5 dl toplog mlijeka. Neka se diže na toplom desetak minuta. Ako ne nabubri, ponovite s novim kvascem. Pjenasto umutite jaje, žumanjke, šećer, ulje, rum i vanilin šećer. U veću posudu za miješanje stavite brašno, dodajte uzdigli kvasac, izmućena jaja, prstohvat soli i limunovu koricu.

Mikserom, posebnim nastavkom za tijesta, mijesite tijesto. Radite pokrete kao da mijesite rukom. Krenite od sebe gore, pa nazad prema sebi, postupno dodajući ostatak toplog mlijeka. Tijesto treba biti ljepljivo, ali kompaktno. Kad se počne odvajati od posude (nakon nekoliko minuta), prestanite mijesiti mikserom, prebacite tijesto iz posude na pobrašnjenu površinu i mijesite rukama. Dodajte još oko šaku brašna kako biste umijesili glatko tijesto koje se ne lijepi za ruke.

Posudu s tijestom pokrijte krpom i ostavite na toplom da se utrostruči, oko sat vremena. Kad se tijesto digne, prebacite ga na pobrašnjenu površinu, premijesite te razvaljajte na debljinu od 1 cm. Dodatno pobrašnite tijesto kako vam se ne bi lijepilo. Ako se teško valja i skuplja nazad prema sebi, znači da ste dobro izmijesili.

7 fantastičnih zimskih gulaša: Nemoguće pojesti jedan tanjur
7 fantastičnih zimskih gulaša: Nemoguće pojesti jedan tanjur

Okruglom modlicom ili čašom promjera 7x7 cm izrezujte krugove i stavljajte ih na pobrašnjenu površinu. Ostatak tijesta premijesite i oblikujte nove krafne. Ostavite da se dižu deset minuta. U dubokom loncu ugrijte litru ulja. Vatru smanjite, čisto da održava toplinu ulja. Na ulje prvo ide gornja strana krafne, ona koja nije bila na brašnu.

Stavljajte po tri, četiri krafne u lonac. Vilicom svaku malo odignite nakon 10-ak sekundi i ako je rumena, odmah je preokrenite na drugu stranu te ostavite da i ta druga strana porumeni. Kad su pečene, vadite ih na krpu da se ocijede i po želji posipajte šećerom u prahu.

Krafne u smeđem i bijelom ruhu

Sastojci: 250 g brašna, 40 g maslaca, žlica kakaa, žličica cimeta, prstohvat soli, 2 žumanjka, 30 g šećera, pola kockice kvasca, 125 ml mlijeka, ulje za prženje; čokoladna glazura: 100 g čokolade za kuhanje, 2 žlice ulja; bijela šećerna glazura: 100 g šećera u prahu, 1-2 žlice mlijeka, malo limunova soka; šarene mrvice za kolače ili mljeveni orasi

Priprema: Pomiješajte brašno, maslac, kakao, cimet, sol, žumanjke i šećer. Izmrvite kvasac pa ga razmutite u mlakome mlijeku i dodajte u tijesto. Zamijetite i ostavite pola sata da se tijesto digne. Tijesto premijesite na pobrašnjenoj površini i razvucite na debljinu od 1 cm. 

Napravite kalupom 20 krugova promjera 7 cm. Na njima napravite rupe promjera 2,5 cm pa ostavite još pola sata da se dižu. Ugrijte ulje u dubokom loncu i pržite krafne s obje strane dok ne porumene. Ocijedite ih na papirnatom ručniku. Za čokoladnu glazuru otopite čokoladu, dodajte  malo ulja i dobro promiješajte.

U drugoj posudici pomiješajte šećer u prahu s mlijekom, dodajte malo limunova soka i promiješajte. Kad se krafne malo ohlade, uronite ih jednom stranom u šećernu ili čokoladnu glazuru i po želji pospite šarenim mrvicama ili orasima.

Čokoladne krafne s keksima

Sastojci: 2/3 šalice kakao praha, 3/4 šalice višenamjenskog brašna, šalica smeđeg šećera, 1 žličica praška za pecivo, 1 žličica sode za pečenje, 3/4 žličice soli, 2 velika jaja, 3/4 šalice mlijeka, 2 žličice ekstrakta vanilije, 2 žličice bijelog octa, štapić maslaca (otopljen), 8 zdrobljenih čokoladnih keksa; Kremasti preljev: 60 g krem ​​sira (omekšanog), 2 šalice prosijanog šećera u prahu, 4 žlice mlijeka, žličica ekstrakta vanilije, 8 zdrobljenih čokoladnih keksa

Priprema: Namastite kalupe za krafne. Umutite kakao prah, brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu i sol. U drugoj zdjelu umutite jaja, mlijeko, vaniliju i ocat. Pomiješajte suhe sastojke s rastopljenim maslacem i zdrobljenim keksima. Miješajte dok ne sjedinite.

Stavite tijesto u plastičnu vrećicu, izrežite jedan kraj i istisnite u kalupe, puneći 3/4 svakog. Pecite od 10 do 12 minuta na 180°C ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista. Pustite da se ohladi pet minuta prije nego što preokrenete kalup kako biste izvadili krafne.

Za kremu umutite krem ​​sir, šećer, mlijeko i vaniliju dok ne postane glatko i homogeno. Smjesa će biti vrlo gusta. Umočite vrhove krafne u glazuru ili raširite debeli sloj stražnjim dijelom žlice. Pospite sa zdrobljenim keksima prije nego što se glazura stvrdne.

Churros s čokoladom

Sastojci: 100 g glatkog brašna, 150 ml punomasnog mlijeka, 2 jaja, 50 g smeđeg šećera, 3/4 žličice cimeta, ulje za prženje; 225 g tamne čokolade natrgane na komadiće, 800 ml punomasnog mlijeka

Priprema: Zakuhajte 150 ml vode i 150 ml mlijeka pa dodajte prosijano brašno i miješajte pjenjačom da se zgusne pazeći da se ne stvore grudice. Ostavite da se malo ohladi pa umiješajte razmućena jaja te miješajte dok smjesa ne postane gusta i sjajna.

Prebacite smjesu u vrećicu za ukrašavanje. Zagrijte ulje i istisnite smjesu dužine 10 cm u vruće ulje i pržite 4 - 5 minuta dok uštipci ne budu zlatno-smeđi. Pomiješajte šećer i cimet te posipajte pržene uštipke. Čokoladu rastopite na pari. Zakuhajte 800 ml mlijeka. Malo mlijeka pomiješajte s rastopljenom čokoladom pa potom svu čokoladu umiješajte u mlijeko. Poslužite churrose uz čokoladu, piše gastro.hr.

Brze fritule s jogurtom

Sastojci: 1 jaje, 180 - 200 ml tekućeg jogurta, 2 žlice šećera, 1 vanilin šećer, 1 čep rakije (može i bez toga), prstohvat soli, 200 g glatkog brašna, pola praška za pecivo; po želji: limunova korica, jabuka, cimet

Priprema: Ugrijte ulje u loncu. Treba biti toliko ulja da fritule mogu plivati u njemu, ne smiju dodirivati dno. Kad ste zagrijali ulje da bude vruće, smanjite vatru na lagano. Možete se poslužiti i trikom s kuhačom. Drvenu kuhaču uronite u ulje. Ako se oko nje stvaraju veliki mjehurići, ulje je prevruće, a ako se oko njega stvaraju manji mjehurići, ulje je savršene temperature za prženje.

Ako fritule pržite na jakoj vatri, neće se stići napuhati. Pjenjačom izmiješajte jaje, jogurt, šećer, rakiju i sol. Zatim umiješajte brašno i prašak za pecivo. Sve dobro spojite i tijesto će biti gusto. Vrećici za ukrašavanje ili onoj za meso odrežite vrh. Napunite je smjesom za fritule.

Fritule istiskujte iznad lonca s uljem. Kad vam izađe tijesto dužine slične kao i širine vrećice, samo ga prerežite nožićem kako bi pao u ulje. Nemojte prepuniti lonac fritulama, ostavite mjesta da se mogu napuhnuti i okretati. Kad se dovoljno isprže na jednoj strani, obično se same okrenu na drugu, a ako ne, samo ih dotaknite vilicom pa će se okrenuti.

Fritule pržite na umjerenoj vatri nekoliko minuta dok ne poprime zlatno-smeđu boju, savjetuje blogerica Sanja Mijac, autorica bloga Domaćica.

Fritule maskirane u cake pops

Sastojci: 500 g bijelog pšeničnog brašna, 20 g svježeg kvasca, 2 jaja, 80 g grožđica, 50 g šećera, 20 g neslanog maslaca, 0,5 dl rakije šljivovice, 2 dl mlijeka, limunova korica, sol, 5 dl suncokretova ulja, šarene jestive mrvice

Priprema: Pomiješajte prosijano brašno, malo soli, žumanjke, šećer, grožđice, rastopljeni maslac, pola količine rakije prema želji i naribanu koricu limuna. Rastopite malo šećera i kvasac u 1 dl mlijeka te ostavite na toplom da se kvasac digne. Dodajte ga u posudu s brašnom i dolijte još toliko mlijeka da tijesto bude tako mekano da se može vaditi žlicom.

Dobro izmiješajte tijesto kuhačom i stavljajte da se prži u vrućem ulju. Okrećite svaki komad tijesta da porumeni sa svih strana. Pržene fritule nabodite na štapiće, poprskajte preostalom rakijom i uvaljajte u mrvice

Kroštule

Sastojci: 3 jaja, 3 žlica suncokretova ulja, 3 žlice vinskog octa, 3 žlice lozovače, 3 žlice šljivovice, 2 žlice šećera, prstohvat soli, 200 g bijelog pšeničnog brašna, 2 žlice šećera u prahu, ulje za prženje

Priprema: Jaja dobro razmutite, dodajte ocat, ulje, rakiju, šećer i malo soli. Kad ste sve dobro izmiješali, dodajte brašno prema potrebi da dobijete čvrsto tijesto kao za rezance. Tijesto dobro izradite rukama i razvaljajte na tanko te režite prema želji. Pržite na ulju i još tople pospite šećerom u prahu.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Haraju crijevne viroze: Evo na što paziti i koji lijekovi pomažu
LIJEČNICI UPOZORAVAJU

Haraju crijevne viroze: Evo na što paziti i koji lijekovi pomažu

Županijska bolnica u Čakovcu građanima je poslala upozorenje da se čuvaju crijevnih viroza, koje su uobičajene u ovo doba godine, a karakteriziraju ih povraćanje, proljev, povišena temperatura i bol u trbuhu

Dnevni horoskop za ponedjeljak 18. 3.: Lavovi neka se čuvaju tračeva, Ribe očekuje ljubav
ŠTO SU ZVIJEZDE 'ZAKUHALE'?

Dnevni horoskop za ponedjeljak 18. 3.: Lavovi neka se čuvaju tračeva, Ribe očekuje ljubav

Pročitajte dnevni horoskop za ponedjeljak 18. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
'Ovisna sam o djeci, imam ih 22 i nadam se imati 70 unučadi'
VELIKA OBITELJ

'Ovisna sam o djeci, imam ih 22 i nadam se imati 70 unučadi'

Najveća britanska obitelj ima puno posla, kod njih djeca imaju djecu, a oni sami imaju najmlađe dijete od samo 3 godine. Obitelj će postati još veća