Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kašalj koji traje dulje od tri tjedna znak je za hitan pregled

None Foto: Fotolia

Dok se kod ostalih vrsta raka stope preživljavanja drastično poboljšavaju, kod raka pluća one su iste zadnjih 30 godina zbog prekasne dijagnoze i ignoriranja simptoma

Nova reklamna kampanja britanskog Ministarstva zdravstva upozorava sve ljude koji kašlju dulje od tri tjedna, a da nisu bili prehlađeni, da hitno posjete svog liječnika. Naizgled bezazlen kašalj koji ne prolazi može biti prvi znak malignog raka pluća, koji se tek kod svakog sedmog slučaja dijagnosticira dovoljno rano da bi liječenje bilo djelotvorno, piše Daily Mail.

Stručnjaci upozoravaju da su se stope preživljavanja kod svih drugih vrsta raka povećale u posljednjih 30 godina, no kod raka pluća one su i dalje iste zbog prekasne dijagnoze bolesti, iako je u ranim stadijima ta bolest izlječiva u 50 posto slučajeva.

Rani simptomi na koje treba obratiti pažnju su suhi kašalj, kratkoća daha, gubitak na težini i umor, a uzrok simptoma se može jednostavno pretražiti rutinskom RTG snimkom pluća. U kasnijim fazama rak se manifestira boli u prsima, ramenima, leđima i trbuhu.

- Podaci o velikom broju oboljelih koji se ne liječe i zbog toga umiru od raka pokazuju da se u javnosti mora podići svijest o prepoznavanju bolesti i ohrabriti ljude da posjete liječnika - zaključio je profesor Kevin Fenton ,direktor Udruge javnog zdravstva Velike Britanije.

Komentari (2)
  • ufff...zato mene pitala dr na zadnjem pregledu za saniitarnu jel se znojim po noći i kad sam zadnji put slikala pluća....a da ga fučkaš, svako malo kašljem...hebem ti sinuse

    2. 7. 2013,   23:37
  • dulje od tri tjedna ok notirano :)

    3. 7. 2013,   12:58