Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Kašalj nije svaki put bezopasan - može biti pokazatelj infekcija

Kašalj nije svaki put bezopasan - može biti pokazatelj infekcija

Liječenje kašlja ovisi o tome što ga je prouzročilo. Kod obične prehlade kašalj je suh i nadražajan, pa se upotrebljavaju antitusici. Međutim kod kašlja s iskašljavanjem potrebna je hidratacija organizma

VIDEO

Kašalj se definira kao eksplozivni izdah kojim se nastoji odstraniti štetne tvari iz dišnih putova. Prema trajanju, kašalj može biti akutan, subakutan i kroničan. Prema kvaliteti razlikujemo suhi nadražajni kašalj, kašalj s iskašljavanjem oskudna bjelkastog sadržaja i onaj s obilnim iskašljavanjem obojena gustog sadržaja, objašnjava dr. Alma Rožman, specijalistica za plućne bolesti i tuberkulozu.

Akutni kašalj počinje naglo i traje manje od tri tjedna, a može ga pratiti povišena temperatura. Obično ga uzrokuje infekcija gornjega dišnog trakta i prolazan je. Najčešći je uzrok virusna infekcija, zbog koje uz kašalj počinje i curiti nos. Posebno su mu izložena djeca, i to najčešće zimi.

Subakutni kašalj traje od tri do osam tjedana i obično prati komplicirane infekcije dišnog sustava, a kronični kašalj traje dulje od osam tjedana. On i stvara najviše problema, pa je nužno što prije utvrditi njegov uzrok i liječiti ga.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Od kroničnog kašlja pati deset posto odraslih, a uzroka je mnogo. To može biti želučana kiselina, može pratiti alergiju ili astmu, može se javiti kod ljudi koji su bili u doticaju s tuberkulozom, a izloženi su mu i pušači. 

- Liječenje kašlja ovisi o tome što ga je prouzročilo. Kod obične prehlade ili viroze kašalj je obično suh i nadražajan, pa se upotrebljavaju lijekovi protiv kašlja ili antitusici. Međutim kod kašlja s iskašljavanjem potrebna je hidratacija organizma i upotreba mukolitika - objašnjava dr. Rožman. 

Opasnosti u kući: Riža sadrži arsen, a sanitarije patogene
Opasnosti u kući: Riža sadrži arsen, a sanitarije patogene

- Nikako se ne preporučuje nekontrolirano uzimati bilo koje registrirane pripravke za kašalj koji se mogu kupiti bez recepta, pogotovo ako u tjedan dana ne pokažu učinkovitost. Posebice se to odnosi na djecu, kod koje je nužno što prije otkriti uzrok kašlja i na njega prikladno djelovati. Ne preporučuje se dugotrajno samovoljno uzimanje lijekova jer to odgađa dijagnosticiranje bolesti - napominje pulmologinja. Kako bi liječnik mogao odrediti uzrok kašlja, mora obratiti pozornost na to koliko kašalj traje, na eventualne promjene u karakteru kašlja, na okidače (primjerice hladan zrak, položaj tijela ili doba dana), je li kašalj suh ili ga prati sluz i izaziva li bolove. 

Liječnika će sigurno zanimati i je li pacijent pušač, je li izložen onečišćenju mikrookoliša, uzima li kakve lijekove te kakve su mu prehrambene navike.

Kašalj kao simptom prehlade 

Kašalj se često javlja uz prehlade i gripu. Može biti i znak alergije te bolesti poput bronhitisa, astme i upale pluća.

Način održavanja prohodnosti 

Kašljanjem se dišni putovi održavaju prohodnima. Postane li nekontrolirano, znak je bolesti.

Duhanski dim

Kašalj može biti i posljedica pasivnog pušenja, posebice kod djece, pa izbjegavajte prostore u kojima se puši.

Želučana kiselina, prašina i parfemi mogu izazvati neugodan kašalj 

Kronični suhi kašalj stalno se vraća, a njegovi napadaji traju i deset minuta. Neugodan je i obično se javlja danju, a liječnici vjeruju kako ga u nekim slučajevima uzrokuje povećana osjetljivost gornjih dišnih putova na plinove koji dolaze iz želuca.

Kronični suhi kašalj samo je jedan od mnogih tipova kašlja, čestog razloga posjeta liječniku. Kašalj iscrpljuje organizam, onemogućuje kvalitetan odmor, a može biti i upozorenje na mnoge bolesti te ga se, ako potraje dulje od nekoliko dana, ne smije zanemarivati. Obično se dijeli na produktivni, praćen iskašljajem, ili suhi odnosno neproduktivan kašalj, no mnogo je njegovih tipova.

Među njima je i suhi kašalj koji prati zvuk poput laveža. Taj tip kašlja ne prati iskašljavanje, a najčešće se javlja noću. Obično počinje nakon prehlade ili gripe i trebao bi se sam povući. Neugodnosti koje izaziva mogu se olakšati inhalacijom, koja će navlažiti dišne putove.

Suhi se kašalj može javljati i s grčevima. Započinje kao osjećaj škakljanja u stražnjoj strani grla, a katkad bude toliko uporan da može prouzročiti povraćanje. Taj tip kašlja može biti i reakcija na određene lijekove zbog kojih živčani završeci u plućima postaju osjetljiviji.

Evo kako ćete medom izliječiti kašalj, spriječiti srčani udar...
Evo kako ćete medom izliječiti kašalj, spriječiti srčani udar...

Ako su uzrok kašlja lijekovi, trebala bi pomoći promjena terapije. Bolni i stalni kašalj koji je posebno intenzivan ujutro još je jedan od tipova kašlja. Njega prati iskašljavanje sluzi, a mogući su i bol u prsnom košu, upaljeno grlo ili začepljen nos. Vjerojatno je uzrok tog tipa kašlja akutni bronhitis, a najbolji je lijek odmor i uzimanje dovoljno tekućine kako bi se sluz razrijedila i lakše iskašljala. 

Kod kašlja koji ostavlja osjećaj čišćenja grla čovjeku se čini kako ima kvržicu u grlu, a kašljanje ostavlja gorak okus u ustima. Okidač za taj tip kašlja mogu biti govorenje, smijanje ili jedenje, posebno ako je riječ o suhoj hrani. Vjerojatno ga izaziva želučana kiselina koja se vraća do jednjaka.

S obzirom na to da je jednjak iznimno osjetljiv, nastaje upala koja može prouzročiti kašalj. Problem možete pokušati smiriti pripravcima koji neutraliziraju želučanu kiselinu, ali ako kašalj potraje, nužna je liječnička pomoć. 

Suhi kašalj uz osjećaj škripanja pluća češće se javlja noću i ujutro, a mogući mu je uzrok astma. Kad astmatičar dođe u doticaj s nečim što mu iritira dišne putove, mišići oko njih se stisnu te nastaje taj tip kašlja.

Posebno je neugodan bolni kašalj koji ostavlja bez daha. On je stalan, a simptomi koji ga prate mogu biti iskašljavanje krvi, gubitak apetita, gubitak težine i bol u plućima pri kašljanju ili disanju. Kod takva se kašlja što prije treba obratiti liječniku. 

Okusite nešto novo: Sva gastro 'čuda' na Adventu u Zagrebu
Okusite nešto novo: Sva gastro 'čuda' na Adventu u Zagrebu

Naposljetku produktivni kašalj, koji prate bol u prsima i otežano disanje, posebno je izražen ujutro i zimi. Izazvan je kroničnim bronhitisom ili drugim kroničnim stanjima pluća, a obično pogađa starije od 40 godina. Kakav god kašalj da vas muči, ako traje dulje od tjedna, ne bi se smio ignorirati.

I alergija može prouzročiti kašalj te je potrebno otkriti alergene kako bi se propisala odgovarajuća terapija. Nije normalno kašljati tjednima, stoga se obratite liječniku, posebice zato što kašalj koji ne prestaje može biti i simptomom raka pluća. Stalno kašljanje ne bi se smjelo ignorirati ni zbog teškoća koje uzrokuje u svakodnevnom životu. Imate li česte napadaje kašlja, mogu vam prouzročiti glavobolju, upozoravaju stručnjaci.

Fotolia

Ljudima koji mnogo kašlju često nestaje daha, a to im dodatno crpi energiju. Napada li vas kašalj noću, onemogućuje vam kvalitetan san, što dodatno opterećuje već oslabljen imunosni sustav. 

Stalno kašljanje može, osim toga, prouzročiti i bolove jer su mišići, posebice prsni i leđni, neprekidno napeti. No uzrok neprekidnoga kašlja ne mora biti bolest, nego to mogu biti i stvari koje imate u svojem domu poput punjenih igračaka ili čak kozmetike koju upotrebljavate. Plišane igračke skupljači su prašine, a kad se djeca igraju njima, prašina ulazi u dišne putove i uzrokuje kašalj. 

Obratite pozornost: Plavi nokti su znak teške plućne bolesti
Obratite pozornost: Plavi nokti su znak teške plućne bolesti

Kozmetika, a posebno parfemi, dezodoransi i lak za kosu zbog jakog mirisa mogu iritirati dišne putove te prouzročiti kašalj. Kašalj može biti potaknut i bilo kakvom vrstom dima kojoj ste izloženi. To može biti zapaljena cigareta dok sjedite na kavi, ali i ispušni dimovi automobila, posebice ako vam je dom u blizini većih prometnica. Osim toga, i slatki mirisi svijeća ili osvježivača prostora sadrže stotine opasnih kemikalija koje mogu ugroziti zdravlje. 

Takozvani kućni onečistači zraka izazivaju mnogo problema kao što su kašalj, peckanje u očima, ali i astmu. Najopasniji su ftalati, koji pomažu zadržavanju mirisa, a istodobno uzrokuju reproduktivne probleme i urođene mane. Proizvođači nisu obvezni navesti na deklaraciji koje sastojke sadrže ti proizvodi, nego umjesto toga mogu navesti samo arome koje su upotrijebili. Stoga radije birajte eterična ulja.

Opasan suhi kašalj 

Ako je suhi kašalj praćen bolovima u prsima, groznicom i kratkim dahom, može upućivati na skrivene bolesti.

Antioksidansi 

Ne morate biti pušač kako biste bili izloženi plućnim bolestima. Da biste se ojačali, jedite raznovrsno voće i povrće.

Iznenadni kašalj 

Nekontrolirani napadaji kašlja pri kojima zbog nedostatka kisika poplave usta i lice posebno su opasni za djecu.

Znakovi upozorenja 

Ako kašalj traje tri tjedna a da nije bilo prehlade, može biti upozorenje na opasne bolesti, čak i na rak pluća.

Stop šmrcanju! 14 namirnica ublažava simptome prehlade
Stop šmrcanju! 14 namirnica ublažava simptome prehlade

Protiv kašlja bori se čajem od crnog papra, sljezom, medom i hrenom

Nakon što liječnik utvrdi uzrok bolesti i propiše terapiju, kašalj možete ublažiti prirodnim pripravcima. Ispijanje čajeva i vode pomoći će ublažiti kašalj. U šalicu tople vode dodajte svježe iscijeđen limunov sok i žličicu meda. Izvrsni su i biljni čajevi, poput čaja od šipka, kojima možete dodati med kako biste pročistili dišne putove. Uz to, kad ste bolesni, morate tijelu dati dovoljno tekućine jer će dehidracija usporiti oporavak. Pijte barem dvije litre vode na dan. Iako nisu zamjena za liječnika i tretman koji će propisati, neugodne simptome kašlja mogu ublažiti domaći pripravci. 

Čaj od majčine dušice pije se kod kašlja i bronhitisa jer olakšava iskašljavanje. Listići majčine dušice opuštaju mišiće uključene u kašalj i smanjuju upalu. Za čaj pomiješajte dvije žličice mljevenih listića u šalici kipuće vode, pokrijte i ocijedite nakon 10 minuta. Patite li od produktivnoga kašlja, olakšat će ga čaj od crnog papra s medom koji se stoljećima rabi u kineskoj tradicionalnoj medicini. 

Jar of honey on a wooden table with walnuts and fruit

Crni papar potiče cirkulaciju i olakšava izbacivanje sluzi, a med djeluje poput antibiotika. Kako biste pripremili čaj od crnog papra, u šalicu stavite žličicu svježe mljevenoga crnog papra i dvije žlice meda. Prelijte kipućom vodom i pustite da pokriveno stoji 15 minuta. Ocijedite. Čaj se ne preporučuje kod suhoga kašlja. Ubacite li u vrelu vodu malo lanovih sjemenki, dobit ćete gel koji smiruje bolno grlo i nadražene dišne putove. U šalici vode kuhajte od dvije do tri žlice sjemenki dok smjesa ne postane gusta. 

Ocijedite te dodajte tri žlice meda i tri žlice limunova soka. Uzimajte žlicu gela prema potrebi. Kako biste olakšali kašalj, možete posisati limun. Podijelite ga na četvrtine te jednu četvrtinu dobro začinite crnim paprom i soli te posišite. Prema nekim tradicijama, kašalj i probleme s dišnim putovima olakšavaju i bademi. Sameljite nekoliko žlica badema i pomiješajte ih sa svježe iscijeđenim sokom od naranče. Pijuckajte kad vas napadne kašalj. 

U borbi protiv kašlja pomaže i čaj od đumbira koji se priprema ribanjem gomolja na sitne trake. Naribani se đumbir potom zalije kipućom vodom. Na dva decilitra vode ide čajna žlica naribanog đumbira. Procijedite ga i prema želji zasladite medom. 

Čaj od sljeza pomaže ublažiti kašalj, a može se i kapati u nos. Priprema se tako da se žlica korijena osam sati namače u dva decilitra hladne vode ili u 50 ml vode ako ga namjeravate kapati u nos. 

Bijeli sljez najčešće se upotrebljava za liječenje dišnih organa kod prehlade, gripe, upale i bronhitisa te za lakše iskašljavanje, a crni protiv promuklosti. Anis je dobar za liječenje bronhitisa jer olakšava iskašljavanje. Koristan je i za ispiranje usta te grgljanje. Umjesto u vodi, čaj od anisa može se pripremati i u mlijeku. Narodni je lijek protiv kašlja i šalica toplog mlijeka s malo meda.

Sirup od grožđica za suhi kašalj

Sastojci: 100 g suhih grožđica, 100 g šećera, voda

Priprema: U blenderu sameljite grožđice i šećer u malo vode. Stavite na srednje jaku vatru da proključa, ugasite plamen i ostavite da se sirup ohladi. Prebacite u bočice i čvrsto zatvorite. Uzimajte žličicu sirupa dva puta na dan. 

Cimet koji grije 

Neki ljudi vole “iznojiti” svoju bolest, a čaj od cimeta pravi je izbor za to jer će povisiti temperaturu, potaknuti metabolizam i izbaciti otrove.

Metvica umiruje blagi kašalj 

Čaj od metvice pomaže pročistiti dišne putove te olakšava posljedice blagoga kašlja.

Pomoć s Mediterana 

Čaj od ružmarina smiruje kašalj i pomaže kod blagih simptoma astme. Oblozi od lavande na prsima pomažu kod teškog disanja.

Kašalj će ublažiti domaći sirupi, ali i dnevna doza svježeg ananasa

Za domaći sirup protiv kašlja očistite i narežite pola kilograma mrkve te je kuhajte dok ne omekša. Izvadite mrkvu iz vode pa je propasirajte. U vodu u kojoj se kuhala mrkva dodajte tri, četiri žličice meda te pomiješajte s pasiranom mrkvom. 

Jedna od najboljih namirnica u borbi protiv kašlja je ananas. Pokušajte jesti šalicu svježeg ananasa na dan jer je bogat vitaminom C, koji pomaže tijelu da ojača imunitet. Bogat je i bromelinom, koji olakšava bolove u mišićima, ubija bakterije, suzbija upale, ublažava iskašljavanje i nadražen želudac. 

Kako biste iskoristili sve dobrobiti ananasa u borbi protiv bolesti, možete ga piti i kao sok, samo neka bude svježe iscijeđen. Neprohodne dišne putove otvorit ćete češnjakom, đumbirom i hrenom, a od voća su najbolje naranče. Kako biste pobijedili suhi kašalj, sitno narežite naranču s korom (prije je obvezno dobro operite). Pospite je šećerom i kuhajte pola sata. Kad osjetite napad kašlja, uzmite žlicu, dvije sirupa. 

Protiv kašlja možete se boriti i napitkom od žlice jabučnog octa, žlice meda, četvrtine žličice đumbira i četvrtine žličice kajenskog papra. Sve sastojke pomiješajte u dvije žlice vode i grgljajte prije nego što progutate. 

Moćni začin 

Probleme s kašljem olakšava i kurkuma, a kako bi se lakše unijela u tijelo, može se pomiješati s vrućim mlijekom.

Čudotvorni češnjak 

Izgnječite pet češnjeva češnjaka, kratko ih popržite na maslacu i uzmite kad vas uhvati napadaj kašlja.

I vrući tuš djeluje 

Para iz vruće vode olakšat će iskašljavanje, a vruća voda opustit će tijelo. Nakon tuširanja se brzo utoplite kako se bolest ne bi pogoršala.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje