Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Kava može stimulirati 'smeđu mast' te potaknuti mršavljenje

Kava može stimulirati 'smeđu mast' te potaknuti mršavljenje

Povećanje aktivnosti smeđe masti pospješuje kontrolu šećera u krvi, te uravnotežuje razinu lipida u krvi, a dodatno spaljivanje kalorija pomaže kod mršavljenja, a sve to potiče kava, kažu znanstvenici

VIDEO

Pijenje kave može pomoći u sagorijevanju masti i mršavljenju, pokazala nova istraživanja. Znanstvenici su otkrili da ispijanje šalice kave može potaknuti 'smeđu mast', koja sagorijeva kalorije kako bi se stvorila tjelesna toplina, kojim se ubrzano gubi kilaža. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:36

Tim s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Nottinghamu sada istražuje imaju li zamjene za kofein sličan učinak te mogu li se koristiti za kontroliranje težinom. Profesor Michael Symonds, koji je vodio istraživanje, rekao je da je ovo prvo istraživanje koje pokazuje kako kava utječe na smeđu mast kod ljudi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Smeđa masnoća djeluje na drugačiji način od ostalih masnoća u tijelu i proizvodi toplinu spaljivanjem šećera i masti, često kao odgovor na hladnoću - objasnio je.

Dodao je da povećanje aktivnosti smeđe masti pospješuje kontrolu šećera u krvi, te uravnotežuje razinu lipida u krvi, a dodatno spaljivanje kalorija pomažu kod mršavljenja, piše britanski Business Insider. Nastavlja da je ovo prvo istraživanje provedeno na ljudima koje je pokazalo da nešto poput šalice kave može imati izravan učinak na funkcije smeđe masti u tijelu.

- Potencijalne posljedice naših rezultata su prilično velike, budući da je pretilost glavni zdravstveni problem današnjeg društva, a imamo i rastuću epidemiju dijabetesa. Smeđa masnoća potencijalno može biti dio rješenja za te probleme - rekao je.

20 faktora koji utječu na razvoj raka dojke: Alkohol, kozmetika
20 faktora koji utječu na razvoj raka dojke: Alkohol, kozmetika

Smeđa mast - također poznata kao smeđe masno tkivo (BAT) - razlikuje se od 'bijele masti' u tijelu, koja nastaje kao rezultat viška kalorija. Stručnjaci kažu da ljudi s nižim indeksom tjelesne mase (BMI) imaju veću količinu smeđe masti.

Istraživači, pišući u časopisu Scientific Reports, najprije su koristili matične stanice kako bi vidjeli je li kofein stimulirao ovu vrstu masti. Zatim su počeli provoditi istraživanja na ljudima, koristeći tehniku ​​termalne obrade slike kako bi pratili tjelesne rezerve masti dok su emitirale toplinu.

Iz prethodnog rada smo znali da se smeđa masnoća uglavnom nalazi u predjelu vrata, tako da smo ispitanika mogli odmah nakon što je popio kavu slikati i provjeriti je li se smeđa masnoća zagrijala, rekao je profesor Simonds.

- Rezultati su bili pozitivni i sada moramo utvrditi da li kofein kao jedan od sastojaka u kavi djeluje kao stimulator ili da li postoji još koja komponenta koja pomaže pri aktivaciji smeđe masti. Nakon što potvrdimo koja je komponenta odgovorna za to, potencijalno se može koristiti kao dio režima za kontrolu tjelesne težine ili kao dio programa regulacije glukoze kako bi se spriječio dijabetes - zaključio je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru
'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno