Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kćeri slavnih dama: Umjesto za igranje, žive za šminku i selfije

Umjesto igre s vršnjacima, klinci Kim Kadrashian West i Jessice Simpson vrijeme provode pred ogledalom i sa šminkom u ruci. Našim poznatim majkama taj scenarij je potpuno nezamisliv i neprihvatljiv

Svjetski poznate i slavne glumice, pjevačice i starlete, nerijetko objavljuju fotografije sa svojim našminkanim, dotjeranim kćerima u dobi od samo 4 ili 5 godina. Jedna od njih je glumica, pjevačica i modna dizajnerica Jessica Simpson. Društvene mreže su preplavljene fotografijama djevojčica koje na sebi imaju već ozbiljnu šminku - maskaru, ruž, rumenilo i sjenilo. Postoje i razni izbori ljepote za curice do deset godina na kojima one već nabadaju sa štiklama, a poziranje pred profesionalnim fotografima im je kao običnoj djeci vožnja na vrtuljku u parku. Potpuno normalno.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Working the Beauty Fiend booth with #MAXIDREW 💋 #JSBeautyFiend #BeautyConLA

A post shared by Jessica Simpson (@jessicasimpson) on

Suri Cruise (10), kći Toma Cruisea i Katie Holmes, tako je nedavno imala u običnoj šetnji gradom crveni ruž i nalakirane nokte, a kći Kim Kardashian, North West, već je pokupila mamin stil odijevanja pa sve češće ima i sunčane naočale pri izlasku iz kuće, bez obzira na vrijeme. Djeci poznatih svjetskih zvijezda su mobiteli, selfieji, društvene mreže, poziranje i šminkanje najdraže igračke, ali i način zarade njihovim roditeljima, pa na kraju krajeva i njima samima.

Koliko su djeca uopće svjesna toga i kako ona to shvaćaju, upitali smo psihologinju i psihoterapeutkinju, prof. dr. Gordana Buljan Flander, ravnateljicu Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.    
- Djecu je od najranije dobi važno učiti vrijednostima za koje želimo da oblikuju njihov budući svijet, mišljenje, doživljavanje i emocije. Ne želimo da njihov sustav vrijednosti počiva na vanjskom izgledu i klasičnim idealima ljepote, stoga ih takvim vrijednostima ne trebamo ni učiti - objasnila nam je. Dodaje kako je prirodna znatiželja svakog djeteta, možda češće djevojčica, ali ponekad i dječaka, da istražuju razne stvari koje mame (ili druge ženske figure) imaju i čine, pa će se, tako, htjeti igrati i s maminom šminkom. No to je igra i na tome treba ostati, kaže psihologinja. Ideja da svoju kćer odvede u neki salon na uljepšavanje zgrozila je TV voditeljicu Marijanu Batinić.

- Šminku bih kćeri dopustila samo za igru, s obzirom na to da je za poklon nedavno dobila dječji set za šminkanje, inače ne. Balzam za usne i ljetni lak za nokte su joj sasvim dovoljni, odsad pa negdje do srednje škole - kaže popularna glumica i mama četverogodišnje Ene. Takav stav podržava i Buljan Flander.

Gordana Buljan Flander | Autor: Marko Lukunic/PIXSELL Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

- Dijete ima potrebu identificirati se s roditeljima, pa je za očekivati da će, primjerice, djevojčica čija se mama šminka posegnuti za njezinim ružem i oponašati mamu. To će uglavnom završiti tako da joj je pofarbano pola lica, tako da ne izgleda kao lice s naslovnice, ali njezino lice je nasmijano i veselo. Upravo tome trebamo težiti u odgoju djece - dati im da budu vesela, zaigrana, radoznala, da istražuju i iskušavaju različite stvari - dodaje. U takvom kontekstu šminkanje i uljepšavanje su zabavna aktivnost, kojoj cilj nije ljepota sama po sebi ili ljepota “odrasle osobe”, pojašnjava psihologinja. Nikako, dodaje, ne treba dopuštati maloj djeci da izlaze našminkana i uređena na “odrasli način”, za njih šminka može predstavljati jedino zabavu i igru kad za nju sama pokažu interes. Slično govori i glumica Bojana Gregorić Vejzović, čija kći Zoe ima osam godina.

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

- Možete me nazvati staromodnom, ali apsolutno sam protiv make-upa. Smatram da je šminka za desetogodišnjake dopustiva samo tijekom nastupa na pozornici, na primjer tijekom natjecanja iz stepa ili gimnastičkih natjecanja. No i tad to treba biti minimalna količina šminke - kaže Bojana. Dodaje kako je i sama kao klinka nastupala u HNK na pozornici, kao balerina, i tad je smjela staviti malo maskare i možda malo sjajila na usne. - Osobno sam strašno protiv toga da mladi pretjeruju sa šminkom, mislim da je to potpuno nepotrebno i da su djeca prelijepa takva kakva jesu. Mlade djevojke uistinu pretjeruju sa šminkom, ali ne znam što će nositi kada dođu u moje godine - kaže glumica. Dodaje kako ne vidi potrebu da se njezina kći šminka jer mladost je prekrasna sama po sebi

- Moja majka je bila stroga i ja sam kao srednjoškolka, sa 16 ili 17 godina, imala problema ako bih stavila maskaru. Ona to nije prihvaćala i smatrala je to nepotrebnim. Danas vjerujem da tome mogu zahvaliti dobar ten - kaže glumica i dodaje da je djevojkama, dok je išla u školu, bilo zabranjeno dolaziti na nastavu našminkane.

SLAVNE LJEPOTICE Ne treba im šminka: Očarale su nas svojom prirodnom ljepotom

-  Sjećam se sebe kao 14-godišnjakinje, kad nas te stvari počinju ozbiljnije zanimati. Jednom me je profesorica udaljila s nastave jer sam imala previše maskare i rekla mi je da odem ‘to’ skinuti. Naravno da kao tinejdžer to gledaš kao napad na sebe, ali mislim da djevojčice moramo učiti da se vole u svojoj ljepoti i prirodnosti - kaže glumica. Ukratko, nedopustivo joj je da mlađi nose bilo kakvu šminku,  osim ako to nije za neki javni nastup.

- Ako ste na velikoj pozornici HNK, nenašminkano lice može izgledati kao velika bijela mrlja. No to je dopustivo samo ako su u pitanju desetogodišnjaci ili starija djeca, i to ako je zaista riječ o malo šminke - zaključuje Gregorić Vejzović.
Sličnog je stava i glumica Ecija Ojdanić, koja kaže:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Shopping in mom's showroom 👠🛍 #decisionsdecisions #MAXIDREW

A post shared by Jessica Simpson (@jessicasimpson) on

To mi je grozno, mislim da djeci trebamo osigurati djetinjstvo, a ne da što prije postanu odrasli. Ionako svijet odraslih nije nešto što je lijepo. Dodaje da vjeruje da kod roditelja koji djeci u tako ranoj dobi dopuštaju šminkanje postoje neki kompleksi koje projiciraju na djecu. Njezina će Cvita za dva mjeseca napuniti 14 godina i još se ne šminka. No prije godinu dana pokazala je želju da stavi malo maskare, pa joj ponekad dopusti da se malo dotjera. 

S NJIMA JAKO OPREZNO: Ovih horoskopskih znakova se svi trebamo bojati

Komentari (20)
  • Nije to problem samo poznatih dama. Ima oko mene i "nepoznatih" majkica koje glume dame, pa im djeca nemaju ni jednu igračku, već setove šminke, a njihova zajednička igra je lakiranje noktiju. I da, te curice od 5-6 godina se znaju bolje namjestit za slikavanje od mene.. 😏

    1. 3. 2019,   11:21
  • Bolesno - ako se mene pita.

    1. 3. 2019,   10:43
  • Evo upravo prema ovome se vidi koliko je svijet poremecen,pogotovo sto se zena tice,,ajde molim vas ljepo da djecu sminkaju,idu na smijesne operacije,botokse,povecanje grudi,guze,usna,zatezanje lica,ma smijurija,,dobro kozmeticke tvrtke na njima sluze para.

    1. 3. 2019,   10:47