Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Sve manje plodnih muškaraca i muških beba zbog kemikalija?

Sve manje plodnih muškaraca i muških beba zbog kemikalija?
1

Danas samo 30 do 40 posto mladića može biti kvalificirano kao donator sperme (u usporedbi sa 60 do 80 posto 1985.), otkriva istraživanje klinike za plodnost u SAD-u

VIDEO

Radikalno povećanje stope muške neplodnosti i abnormalnost sperme te broj spermija koji je pao za 50 posto u posljednjih 50 godina dokazuje da nešto nije u redu sa seksualnim zdravljem muškaraca. U posljednjih 20 godina stopa muškaraca koji boluju od raka testisa također se udvostručila, a glavni krivac za te probleme su kemikalije koje je sam napravio, tvrde stručnjaci. 

Prije 60 godina sintetičke kemikalije bile su futuritička novost, a od tada kemijska industrija razvila je više od 90.000 spojeva od kojih velika većina nikad nije testirana na ljudskim bićima. Ipak, neke kemikalije, kao što su bisfenol-A ili ftalati su utjecale na muški hormonalni sustav jer se nalaze u gotovo svakom potrošačkom proizvodu. 

Već neko vrijeme znanstvenici tvrde da kemikalije uzrokuju duboka i trajna oštećenja kod djece, a sada su dokazali da su daleko štetnije za dječake jer tipičan mladić danas proizvodi 50 posto manje sperme od svog oca i 85 posto od toga je abnormalno. Samo 30 do 40 posto današnjih mladića može biti kvalificirana kao donator sperme (u usporedbi sa 60-80 posto 1985. godine) pokazalo je istraživanje američke Klinika za plodnost Sveučilišta Rochester.

- Imamo dokaz koji upućuje da pesticidi mogu promijeniti razvoj testisa, a abnormalnosti se odnose na nisku razinu testosterona - rekao je liječnik Louis Guillette, nakon istraživanja koje je pokazalo da kemikalije uzrokuju seksualne abnormalnosti u biljnom i životninjskom svijetu.

Testisi su dio muškog endokrinog sustava, a to je mreža žlijezda koje reguliraju mnoge funkcije tijela kao što je stimulacija rasta, reguliranje metabolizma i kontrola reprodukcije. Testosteron igra središnju ulogu u muškom spolnom razvoju, a neke sintetičke kemikalije mogu poremetiti ili blokirati funkciju testosterona u tijelu i trajno oštetiti seksualni razvoj muške djece. Taj poremećaj može biti najveća nenamjerna posljedica kemijske revolucije 20. stoljeća.

Pod rizikom i muški fetusi

Do nedavno se vjerovalo da je fetus zaštićen od onečišćenja, ali maternica ipak ne pruža takvu zaštitu. U sedmom tjednu trudnoće počinje se razvijati muški reproduktivni trakt, a izloženost kemikalijama gotovo 200 posto može rezultirati komplikacijama. Pobačaj muških fetusa u sve je većem broju, pokazala su istraživanja u Kanadi. Pad nataliteta muškaraca je globalni fenomen, a ta je brojka posebno izražena u 20 najindustrijaliziranih nacija, gdje se od 1970. godine rodilo tri milijuna manje dječaka nego djevojčica.

Ftalati su kemikalije koje posebno ometaju normalan seksualni razvoj muške bebe, a nalaze su gotovo svugdje, od kozmetike, pakiranja hrane do dječjih igrački. Ima ih i u majčinom mlijeku. Najopasniji ftalat je DEHP koji je nekoliko agencija širom svijeta proglasilo otrovom, a sastavni je dio PVC vinila koji se koristi za medicinske uređaje. U prosjeku se unos 30 mikrograma DEHP-a po kilogramu smatra sigurnom razinom, a u bolnici taj unos može biti i do 200 puta veći, a izlaganje može trajati od jedan dan do nekoliko mjeseci. 

Od ostalih kemikalija najozlogašeniji je bisfenol-A, koji je glavna sirovina za proizvodnju plastike, od bočica do DVD-a. Iako do nedavno većina ljudi nije čula za tu kemikaliju, on je izuzetno smrtonosan za muški reproduktivni sustav, a posebno utječe i na dio mozga koji se bavi funkcijama pamćenja i motivacije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku