Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Sve manje plodnih muškaraca i muških beba zbog kemikalija?

None Foto: Fotolia

Danas samo 30 do 40 posto mladića može biti kvalificirano kao donator sperme (u usporedbi sa 60 do 80 posto 1985.), otkriva istraživanje klinike za plodnost u SAD-u

Radikalno povećanje stope muške neplodnosti i abnormalnost sperme te broj spermija koji je pao za 50 posto u posljednjih 50 godina dokazuje da nešto nije u redu sa seksualnim zdravljem muškaraca. U posljednjih 20 godina stopa muškaraca koji boluju od raka testisa također se udvostručila, a glavni krivac za te probleme su kemikalije koje je sam napravio, tvrde stručnjaci. 

Prije 60 godina sintetičke kemikalije bile su futuritička novost, a od tada kemijska industrija razvila je više od 90.000 spojeva od kojih velika većina nikad nije testirana na ljudskim bićima. Ipak, neke kemikalije, kao što su bisfenol-A ili ftalati su utjecale na muški hormonalni sustav jer se nalaze u gotovo svakom potrošačkom proizvodu. 

Već neko vrijeme znanstvenici tvrde da kemikalije uzrokuju duboka i trajna oštećenja kod djece, a sada su dokazali da su daleko štetnije za dječake jer tipičan mladić danas proizvodi 50 posto manje sperme od svog oca i 85 posto od toga je abnormalno. Samo 30 do 40 posto današnjih mladića može biti kvalificirana kao donator sperme (u usporedbi sa 60-80 posto 1985. godine) pokazalo je istraživanje američke Klinika za plodnost Sveučilišta Rochester.

- Imamo dokaz koji upućuje da pesticidi mogu promijeniti razvoj testisa, a abnormalnosti se odnose na nisku razinu testosterona - rekao je liječnik Louis Guillette, nakon istraživanja koje je pokazalo da kemikalije uzrokuju seksualne abnormalnosti u biljnom i životninjskom svijetu.

Testisi su dio muškog endokrinog sustava, a to je mreža žlijezda koje reguliraju mnoge funkcije tijela kao što je stimulacija rasta, reguliranje metabolizma i kontrola reprodukcije. Testosteron igra središnju ulogu u muškom spolnom razvoju, a neke sintetičke kemikalije mogu poremetiti ili blokirati funkciju testosterona u tijelu i trajno oštetiti seksualni razvoj muške djece. Taj poremećaj može biti najveća nenamjerna posljedica kemijske revolucije 20. stoljeća.

Pod rizikom i muški fetusi

Do nedavno se vjerovalo da je fetus zaštićen od onečišćenja, ali maternica ipak ne pruža takvu zaštitu. U sedmom tjednu trudnoće počinje se razvijati muški reproduktivni trakt, a izloženost kemikalijama gotovo 200 posto može rezultirati komplikacijama. Pobačaj muških fetusa u sve je većem broju, pokazala su istraživanja u Kanadi. Pad nataliteta muškaraca je globalni fenomen, a ta je brojka posebno izražena u 20 najindustrijaliziranih nacija, gdje se od 1970. godine rodilo tri milijuna manje dječaka nego djevojčica.

Ftalati su kemikalije koje posebno ometaju normalan seksualni razvoj muške bebe, a nalaze su gotovo svugdje, od kozmetike, pakiranja hrane do dječjih igrački. Ima ih i u majčinom mlijeku. Najopasniji ftalat je DEHP koji je nekoliko agencija širom svijeta proglasilo otrovom, a sastavni je dio PVC vinila koji se koristi za medicinske uređaje. U prosjeku se unos 30 mikrograma DEHP-a po kilogramu smatra sigurnom razinom, a u bolnici taj unos može biti i do 200 puta veći, a izlaganje može trajati od jedan dan do nekoliko mjeseci. 

Od ostalih kemikalija najozlogašeniji je bisfenol-A, koji je glavna sirovina za proizvodnju plastike, od bočica do DVD-a. Iako do nedavno većina ljudi nije čula za tu kemikaliju, on je izuzetno smrtonosan za muški reproduktivni sustav, a posebno utječe i na dio mozga koji se bavi funkcijama pamćenja i motivacije.

Komentari (10)
  • nefer nisi u pravu što se tiče starih očeva. što kako muškarac stari tako opada i kvaliteta njegove sperme. ne može mi nitko reći da zdrav mladi muškarac ne može imat zdravije djete od starog muškarca.uostalom jednako je dokazano da muškarčevoj spermi opada kvaliteta isto kao i ženinim jajnim stanicama. jedina je razlika što muškarac može lakše oploditi iza 50-te negoli žena zatrudnjeti. ta tvoja izjava je samo izgovor starcima da karaju mlađe žene

    11. 1. 2011,   10:48
  • to nisu lupetanja, to su znanstveno dokazane cinjenice!!! tvoji prijatelji cine 0,0000000001% ukupne populacije i ne mozes na temelju toga donosit zakljucke!!!

    10. 1. 2011,   17:16
  • jbg. ja sam u prve tri trudnoće dobila žensku djecu, a u četvrtoj blizanačkoj dečke. to malo ruši oj prosjek, ali i je činjenica da su muški fetusi, muška djeca do 3. godine jako osjetljiva za razliku od ženske. tek poslje oni postaju otporniji i jači od ženske djece.

    10. 1. 2011,   20:44