Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kemikalije iz doma mogu uzrokovati raniju menopauzu

None Foto: shutterstock

Spojevi perfluorougljika povezuju se s rakom štitnjače i bolesti srca, oni se unose udisanjem i jelom, a zbog njih menopauza nastupa u ranim 40-ima, otkriva studija

Kemijski spojevi koje sadrže tave i brojne ambalaže namirnica, povezuju se s pojavom menopauze u ranijoj dobi no što je to uobičajeno, otkrilo je američko istraživanje provedeno na preko 26,000 žena. Žene koje u organizmu imaju visoke razine spojeva perfluorougljika ili PFC-a ranije gube menstruaciju i ulaze u klimakterij, otkrili su znanstvenici sa Sveučilišta Zapadna Virginija, koji smatraju da PFC-i ometaju ravnotežu hormona u tijelu. 

Žene koje su u krvi imali najveće koncentracije u 40-im su godinama života i već su ušle u klimakterij, pokazale su analize krvi ispitanica. Spojevi PFC-a nalaze se u cijelom domu, a u udiše ih se preko prašine ili pare te ih se jede u hrani. Osim s preuranjenom menopauzom, povezuje ih se s rakom štitnjače i bolestima srca. PFC-i odbijaju vodu i masnoće, pa ih se često rabi u proizvodnji teflonskih tava, a neki od proizvođača već su smanjili udio PFC-a u svojim proizvodima.

- Ne postoji nikakva sumnja u povezanost izloženosti PFC-u i ranijem ulasku u klimakterijske promjene - izjavila je dr.Sarah Knox, voditeljica istraživanja.

Komentiraj, znaš da želiš!