Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kemikalije iz šampona za kosu i gelova za tuširanje debljaju

None Foto: Fotolia

Ftalati se nalaze u 70 posto kozmetičkih proizvoda, a ometaju hormonalnu ravnotežu u organizmu, pa tako i centre koji reguliraju tjelesnu težinu i apetit

Pravilna prehrana i fizička aktivnost najbolje su rješenje za pretilost, no prilikom mršavljenja treba uzeti u obzir i druge faktore, poput utjecaja kozmetičkih proizvoda koje koristimo, otkrilo je istraživanje Medicinskog centra Mount Sinai.

Znanstvenici su utvrdili da ftalati koji se nalaze u 70 posto šampona, sapuna i drugih kozmetičkih proizvoda, mogu ometati hormonalnu ravnotežu tijela, koja pored drugih funckija, regulira i težinu. Oni mogu imitirati učinak hormona, a znanstvenici su ih nazvali tzv. "kemijskim kalorijama".

- Osim bisfenola A koji se nalazi u plastičnim ambalažama i oponaša ulogu spolnog hormona estrogena, ftalati također ugrožavaju ljudsko zdravlje, a svakog su dana sve prisutniji u svakodnevnom životu -  Zaključila je voditeljica studije, dr. Maida Galvez.

Komentari (11)
  • To me podsjeća na vic. Pričaju dvije plavuše: kaže jedna zaključila sam zašto se debljam. Znaš kako na šamponu piše "za volumen", tako dok ja perem kosu ta sva pjena curi po meni i ja se debljam. Tako sam odlučila da ću prati kosu čarlijem na njemu lijepo piše "otklanja masnoće"!! :)

    1. 7. 2011,   12:11
  • I ja sam se sjetila jednog... Fata: Mujo daj 3000 ojera! Mujo: A šta će ti? Fata: Da povećam sise! Mujo: Uzmi WC papira pa trljaj između sisa! Fata: Pobogu kako će mi to pomoć?! Mujo: Pa pomoglo ti je kod guzice...poanta je-budali se svašta brate može prodat!

    1. 7. 2011,   13:06
  • E sad... najbolje da se ni ne perem...

    1. 7. 2011,   13:40