Obavijesti

Lifestyle

Komentari 20

Kemikalije koje debljaju: BPA, atrazin, živa, ftalati i triklosan

Kemikalije koje debljaju: BPA, atrazin, živa, ftalati i triklosan
1

Otrovni kemijski spojevi koji remete ravnotežu hormona i uzrokuju debljanje te razne bolesti nalaze se svuda oko nas, a jedini način zaštite je dobro čitanje deklaracija

VIDEO

Za epidemiju pretilosti najčešće se okrivljuje sjedilački način života i loše prehrambene navike, no veliku ulogu u gomilanju kila imaju i toksini iz okoliša, tvrde znanstvenici iz američke Agencije za zaštitu okoliša. Oni su identificirali šest kemikalija koje mogu uzrokovati neravnotežu hormona u tijelu, a time i potaknuti debljanje. Iako ih je nemoguće u potpunosti izbjeći, pokušajte ograničiti kontakt s njima, piše Yahoo Shine.

Atrazin

Ovaj se herbicid koristi u uzgoju kukuruza, šećerne trske, ali i održavanja travnjaka te uništavanja korova. Brojne su studije dokazale kako on remeti hormonalnu ravnotežu i ugrožava populaciju vodozemaca. Tako su mužjaci žaba izloženi atrazinu postali potpuno feminizirani. Studije na ljudima dokazale su da atrazin remeti normalnu funkciju mitohondrija u stanicama i uzrokuje inzulinsku rezistenciju. Dok je u zemljama EU atrazin zabranjen, u SAD-u se normalno koristi kao herbicid. U Hrvatskoj se u prodaji nalaze brojni pesticidi koji sadrže atrazin te njegova prodaja nije zabranjena zakonom. Kako biste smanjili svoje izlaganje, što je češće moguće kupujte organsko voće i povrće, osobito kukuruz.

Bisfenol A

Popularno nazivan i BPA, taj je kemijski spoj najčešći sastojak plastične ambalaže. Poznato je kako BPA imitira djelovanje ženskog spolnog hormona estrogena u organizmu, a nedavna je studija pokazala kako BPA smanjuje reproduktivne funkcije i ljudi koji su mu češće izloženi imaju veću tjelesnu masu. Način na koji možete smanjiti izloženost BPA-u je izbjegavanje plastične ambalaže, osobito plastičnih boca za vodu.

Živa

Najčešći izvor žive u prehrani je konzervirana tuna te kukuruzni sirup. Iako se količine žive u tim namirnicama redovito mjere kako ne bi prelazile propisane razine, veći unos namirnica može dovesti do poremećaja u radu organizma. Savjetuje se ograničiti unos tune na tri konzerve na tjedan.

Triklosan

Ta kemikalija dokazano ometa rad endokrinog sustava, a također je dokazano kako je i kancerogena jer se taloži u ljudskom tijelu. Triklosan je dezinficijens, a kao takav čest sastojak sredstava za pranje ruku, zubnih pasta, šampona, šminke i drugim kozmetičkim proizvodima. Najbolji način za izbjegavanje triklosana je čitanje deklaracije na svim kozmetičkim proizvodima.

Ftalati

Ove se kemikalije dodaju plastici kako bi se produljila njena trajnost i fleksibilnost, a može ju se pronaći i u dječjim igračkama te kozmetičkim proizvodima. Korejsko je istraživanje otkrilo da pretila djeca imaju veće razine ftalata u organizmu. Jedini način da izbjegnete ovaj kemijski spoj je provjeravanje deklaracija na kozmetičkim i dječjim proizvodima.

Tributilin

Taj se kemijski spoj koristi kao antifungicidno sredstvo, odnosno kemikalija koja sprječava razvoj gljivica u usjevima. Također ga se stavlja u boje kako bi onemogućio nastanak plijesni u vlažnim prostorijama. Istraživanja na životinjama su pokazala da izloženost tributilinu može ubrzati rast masnih stanica kod novorođenčadi. Tributilin se može pronaći i u prašni što svjedoči o njegovoj raširenosti, a način na koji ga možete izbjegavati je provjera deklaracije na bojama i lakovima prije kupovine, savjetuju stručnjaci.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam