Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kihanje se ne smije sputavati jer to može izazvati moždani

None Foto: Fotolia

Dok kišemo, zrak kroz naše nosnice leti brzinom do 160 kilometara na sat, ako kihanje stopiramo, sav pritisak seli se u neki drugi dio tijela koji može stradati

Način kihanja razlikuje se kod kuće ili na poslovnom sastanku, odnosno može biti opušteno ili suzdržano. Možda izgleda pristojnije zaustaviti kihanje u javnosti, ali to nikako nije dobro za zdravlje. Dok kišemo, zrak kroz naše nosnice leti brzinom do 160 kilometara na sat. 

Stopiranjem ili sputavanjem kihanja sav pritisak seli se u uši gdje može dovesti do oštećenja, na primjer, puknuće bubnjića. Može uzrokovati gubitak sluha te vrtoglavicu koja neće brzo prestati, piše HowStuffWorks.

Stradati mogu i krvne žile u očima, odnosno raspuknuti se zbog pritiska, a događa se i da se ošteti dijafragma. Jači nalet pa stopiranje kihanja potencijalna je opasnost od ozlijede vrata, kao i svježe rane kod ljudi koji su nedavno operirali sinuse. U najgorem slučaju dolazi do puknuća žile u mozgu i moždanog udara, što može biti smrtonosno.

Zato ako vam dođe da kihnete u javnosti, ne sramite se jer cijena koju možete platiti nije vrijedna toga. Umjesto suzdržavanja, stavite maramicu na nos i kihnite "kao čovjek". Ne stignete li izvaditi maramicu, nos i usta pokrijte podlakticom ili lijevim dlanom - tako ćete se moći rukovati bude li kasnije potrebno.

Komentari (27)
  • Asmije li se prdenje zaustaviti ?

    28. 9. 2015,   20:03
  • ja stisnem gore, a ono izleti dole 220 km/h :D

    28. 9. 2015,   13:19
  • ja kihnem sto puta na dan ujutro do suza,kad kupim robu da ne govorim kad tresem isto i šta sad=?????????

    28. 9. 2015,   18:54