Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

‘Kiropraktikom se djeci nježno mogu spriječiti problemi rasta’

‘Kiropraktikom se djeci nježno mogu spriječiti problemi rasta’

Djeca previše sjede, što ometa razvoj kralježnice. Kiropraktika pomaže i sprečava probleme bezbolno i nježno, a bitno je djecu educirati i kako da pravilno sjede

VIDEO

Djeca danas, znatno više nego prije, većinu vremena provode sjedeći - ili u školi ili u slobodno vrijeme ispred kompjutora, mobitela ili TV-a.

To najviše utječe na kralježnicu koja se razvija kako dijete raste. Dodamo li tome i doista teške školske torbe, rezultat je da djeca u sve ranijoj dobi počinju patiti od tegoba uzrokovanih nepravilnim držanjem i opterećenjem kralježnice.

Simptom sa sto lica: Liječniku ako umor traje više od 15 dana
Simptom sa sto lica: Liječniku ako umor traje više od 15 dana

Nepravilno držanje i nedostatak aktivnosti dovode do poremećaja u razvoju kralježnice, a posebno osjetljiva skupina su djeca u najbržoj fazi rasta. Djeca do šeste godine, prema nekim istraživanjima, u prosjeku padnu i više od 2000 puta. Sve ove na prvi pogled bezazlene situacije dugoročno ne djeluju povoljno na cjelokupni lokomotorni sustav te dovode do raznih oštećenja kralježnice, poput skolioze i kifoze, glavobolja nepoznatog podrijetla, bolova u leđima i sličnih tegoba.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Kiropraktika kao znanost o lokomotornom sustavu koja potiče i stimulira tijelo na samoiscjeljenje odlična je metoda pomoći za djecu koja imaju problema s kralježnicom. Riječ je o nježnom, neinvazivnom načinu tretiranja, rješavanja i sprečavanja brojnih zdravstvenih problema kod djece. Kiropraktičarski tretman odavno je dokazan kao učinkovit način liječenja dječjih tegoba iz segmenta živčanog i mišićno-koštanog sustava - pojašnjava dr. Michael Šantek.

'Naše čudo': Isključili aparate, a beba je nastavila sama disati
'Naše čudo': Isključili aparate, a beba je nastavila sama disati

Danas u svijetu, dodaje, postoje fakulteti kiropraktike, kao npr. u Americi, Francuskoj, Kanadi, Velikoj Britaniji i Japanu. Studij kiropraktike traje šest godina, a potom slijedi dodatna specijalizacija ako se doktor kiropraktike želi specijalizirati u određenoj tehnici.

Mnogi roditelji sve češće djecu dovode na kiropraktičarske tretmane jer su im individualno prilagođeni i nježni su, odnosno potpuno bezbolni za dijete.

- Rad s djecom razlikuje se od rada s odraslima. Tehnike se adekvatno prilagođavaju najmlađima i njima to izuzetno odgovara. Djeca koja redovito odlaze kiropraktičarima u načelu su zdravija, rjeđe moraju posjećivati liječničke ordinacije i uzimaju manje lijekova - kaže dr. Šantek i dodaje kako djeca kod njega dolaze uvijek na tretmane s veseljem.

10 razloga zašto dan započeti čašom tople vode i limunom
10 razloga zašto dan započeti čašom tople vode i limunom

- Naglasak nije na simptomima, nego na optimizaciji funkcije kralježnice, kao i na edukaciji djece kako pravilno sjediti i imati pravilno držanje. Izuzetno je važno naučiti djecu kako da to rade svaki dan, pokazati im vježbe kojima će poboljšati držanje, poticati ih na kretanje i razne fizičke aktivnosti te voditi računa o njihovoj prehrani - pojašnjava dr. Šantek.

Ističe i kako je edukacija roditelja sastavni dio kiropraktičarske prakse te kako je statičke promjene i funkcionalne poremećaje kod djece važno otkriti što ranije kako bi se lakše ispravili. Primarna uloga doktora kiropraktike je otkriti koji dio na mišićno-koštanom sustavu nije u pravilnoj poziciji ili koji je dio smanjene pokretljivosti. To može biti praćeno simptomima, ali i ne mora.

Prvo k liječniku

Pedijatrica dr. Giovana Armano stava je da ako dijete ima poremećaje lokomotornog sustava ili loše držanje, prvo treba konzultirati ortopeda, te fizijatra koji će preporučiti fizikalnu terapiju, odnosno vježbe adekvatne dobi djeteta i dati određenu dijagnozu.

Široki spektar

Kiropraktika može pomoći djeci i kod simptoma astme, glavobolje, alergije ili problema sa spavanjem. Svim tim stanjima uzrok može biti poremećaj na mišićno-koštanom i živčanom sustavu, kaže dr. Michael Šantek.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru