Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Kitesurfing: adrenalinski spoj surfanja na dasci i leta u zraku

Kitesurfing: adrenalinski spoj surfanja na dasci i leta u zraku
9

Savladavanje zmaja u zraku osnova je kitesurfinga, a za ovaj adrenalinski sport pogodne su brojne plaže u Hrvatskoj, pa je prava šteta ne upustiti se u avanturu

VIDEO

Dok na maloj daščici od cca 130cm klizite morem, vaš je jedini pogon zmaj na petnaestak metara u zraku, koji savršeno iskorištava vjetar. Jedina veza između daske i zmaja je vaše tijelo i trapez, na koji je zmaj vezan dvadesetmetarskim, tankim špagicama. Svaki je vaš skok, ustvari let koji može dostići i do desetak metara visine i do pedesetak metara u dalj. Ako želite da komadi na plaži fakat „puste slinu“ onda je kitesurfing sport koji morate naučiti.

Ali odmah na početku, oprez!

Kitesurfing je zbilja opasan sport, pogotovo u fazi učenja. Učenje se treba prakticirati u školama uz stručni nadzor, licenciranog učitelja i opremljenim adekvatnom školskom opremom na plažama koje ispunjavaju sve sigurnosne uvijete. U suprotnom riskirate mogućnost da školu završite u bolničkom krevetu ili još i gore. Još uvijek u svijetu pogine po nekoliko kitesurfera godišnje!

Povijest

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ako je jedan vodeni sport ostavio poseban trag u posljednjem desetljeću, to je onda definitivno kitesurfing, u prijevodu surfanje sa zmajem. Poanta ovog sporta je jednostavnost tehnike prakticiranja i ljepota visokih skokova, doslovno letova. Kitesurfing se kao patent na papiru pojavio 1984 i od tada je iz godine u godinu patent dorađivan. 

Pravi pioniri su kitesurfing prakticirali već devedesetih godina prošlog stoljeća. S razvojem opreme, tj. pojednostavljenim sistemima upravljanja i osnovno, znatno olakšanim ponovnim dizanjem kitea iz vode i najvažnije unaprjeđivanjem sigurnosnih sistema kitesurfing se širio svjetskim plažama i u zadnjih nekoliko godina na mnogim plažama kitesurfing je postao daleko zastupljeniji od windsurfinga.

Idealne lokacije za kitesurfing

Uz svjetski poznate lokacije, velikih i plitkih pješčanih plaža i u Hrvatskoj postoje dvije zbilja svjetske lokacije plaža Ždrijac u Ninu pored Zadra, gdje poznatu Surfmania školu vodi Marko Štefančić sa svjetski priznatom VDWS licencom, zatim ušće rijeke Neretve gdje također postoji školica. Te su dvije lokacije prave svjetske kitesurf zone, zbog široke pješčane plaže i plitkog mora, što ih čini savršenim spotovima za učenje kitesurfinga. Dvije licencirane škole postoje i u Bolu na otoku Braću.

A kada znate…

Jednom kada savladate osnove, što doslovno traje nekoliko dana i uhvatite koji tjedan prakse, bit ćete dovoljno vješti da s lakoćom prepoznate stotine plaža na kojima vladaju idealni uvjeti za kite ali i dovoljno pametni da oprezno odaberete poziciju s koje ćete sigurno krenuti i sigurno se vratiti na nju.

Oprema

Postoje dva osnovna tipa zmaja, tube kite, tj. zmaj s tubama koje se pumpaju i foile kite, s komorama koje napuše vjetar (kao na paraglideru). Za svaki od ta dva osnovna sistema postoji po nekoliko proizvođača opreme od kojih se nekolicina ističe savršenstvom u smislu upravljivosti, lakoćom korištenja i kvalitetom izrade. Obično je to vezano uz onu narodnu, „koliko para toliko muzike“.

Među foile kite proizvođačima ističe se Njemački je Flysurfer, proizvođač koji je u kitesurfing svijet ušao iz proizvodnje poznatih Skywalk paraglidera i koji kiteve testira u Dimlerovom zračnom tunelu. Od tube kiteova vrhunac savršenstva pruža Cabrinha kite, koji uz mnoge titule drži i onu najprestižniju; svjetski brzinski rekord. Za vaš je odabir možda najvažnije izabrati kvalitetan brand čiji vam distributer pokriva potrebne rezervne dijelove za vaš zmaj.

I poznata sintagma Surfmania centra: „Don't Drink & Drive – Surf & Fly“. Krenite u novu adrenalinsku ljetnu avanturu, postanite kitesurfer.

Članak napisan u suradnji s Adventure-sport.net.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine

Neke trgovine danas neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati
PRISTOJNO PONAŠANJE

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati

Baš kao kod kuće, i hoteli imaju brojna pravila ponašanja, to je suživot te je bitno pokazati poštovanje prema osoblju, nisu oni ničije sluge. Stručnjak u hotelijerstvu podsjeća na pristojnost
Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan
SIGURNO GA IMATE KOD KUĆE

Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan

Istraživanje je otkrilo zanimljive činjenice o začinu koji je čest u kuhinji te ima specifičan okus. Može se konzumirati u slanim, ali i slatkim jelima, a odličan je zato ubrzava metabolizam