Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Klima-uređaj ubija gljivice, bakterije i štiti od alergija

None Foto: Fotolia

Klima-uređaji u automobilima detaljno čiste zrak od štetnih bakterija i gljivica, uzročnika alergija, prehlada i različitih bolesti dišnih puteva

Održavaju li se redovito i čiste, klima-uređaji u automobilima mogu poboljšati zdravlje dišnih puteva, pokazuju istraživanja njemačkih stručnjaka. Klima-uređaji uništavaju više od 80 posto bakterija, gljivica i štetnih čestica iz zraka koje narušavaju zdravlje izazivajući plućne bolesti i alergije, pokazuje mikrobiološka analiza kvalitete zraka. Osim redovitog mijenjanja filtera važno je naučiti pravilno rukovati uređajem. Izravno usmjeravanje hladnog zraka u pojedine dijelove tijela može izazvati prehladu i različite upale pa puhanje valja usmjeriti tako da nikome od putnika ne smeta.
Također, razlika između vanjske temperature i temperature u automobilu ne bi smjela biti veća od pet do šest stupnjeva. Nakon ulaska u automobil valja je snižavati postupno kako bi se tijelo naviknulo.

Neugodan miris iz klima-uređaja znači da je potreban temeljit tretman čišćenja, a najbolje ga je obaviti prije odlaska na godišnji odmor. Prilikom dugačkih putovanja klima se mora isključiti 15 minuta prije izlaska.

Komentiraj, znaš da želiš!