Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Klimatske promjene nisu nešto što će se dogoditi, one su ovdje

Mnogi od nas klimatske promjene doživljavaju kao apstraktni fenomen, odnosno nešto što će se dogoditi u budućnosti. Ipak, obrnuto je. Klima utječe na današnju ekologiju i ekonomiju u velikoj mjeri, kaže autor

Sve brže otapanje leda utječe na klimatske promjene i dovodi do problema globalnog zatopljenja. Nestajanje leda imalo bi velike i teške posljedice za okoliš i svjetsko gospodarstvo, tvrdi Henry Pollack, autor knjige “A World Without Ice”.

U knjizi autor objašnjava ulogu leda u Zemljinoj klimi i piše o tome kako su ljudske aktivnosti postale glavni pokretač globalnog zatopljenja.

Foto: Promo

- Mnogi od nas klimatske promjene doživljavaju kao apstraktni fenomen, odnosno nešto što će se dogoditi u budućnosti. Ipak, obrnuto je. Klima utječe na današnju ekologiju i ekonomiju u velikoj mjeri - kaže. Najveći uzrok je ljudska industrijska aktivnost. Od 18. stoljeća stalno povećanje vađenja i izgaranja ugljena, nafte i prirodnih plinova imalo je veliki utjecaj na globalnu klimu. Međutim, autor tvrdi da će porast razina mora biti najveća i najdramatičnija posljedica otapanja leda. Veliko pitanje je možemo li nešto poduzeti da spriječimo globalno zagrijavanje i otapanje polarnog leda. Pollack tvrdi da ne možemo.

POLICAJAC IZ MEĐIMURJA 'Imao sam rak dojke, dijagnozu sam čekao predugih 7 godina'

- Posljedice su neizbježne. Sama količina stakleničkih plinova koja je već ispuštena u atmosferu imat će trajne posljedice u budućnosti. Ugljični dioksid, glavni staklenički plin, zadržava se u atmosferi više od 100 godina - kaže. Međutim, Pollack naglašava da možemo ublažiti klimatske promjene.

OD VELIKE JE KORISTI Nemojte bacati talog od kave, iskoristite ga na ovih 11 načina

- To zahtijeva mjere energetske učinkovitosti u transportu, proizvodnji, kućanskim aparatima i zgradama. Osim toga, postoje razni izvori energije koji ne proizvode stakleničke plinove. Solarna energija mogla bi se sakupljati u industrijskim razmjerima za proizvodnju električne energije. To su samo neke od mogućih mjera ublažavanja - zaključuje autor.

POGLEDAJTE NOVI SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

ŠOKANTAN KRAJ? Meghan i Harry proživljavaju najteže dane u kraljevskoj obitelji

Komentari (6)
  • I naravno predloženo rješenje je dodatni porez na CO2 (u končnici će biti od 1000 dolara godišnje pa naviše za 4-članu obitelj), zatim dodatni porez na gorivo što za sobom vuče porast gotovo svih cijena prehrambenih i ostalih proizvoda. To će generirati dodatne milijarde kojima će UN upravljati kako bi se borio protiv klimatskih promjena koje se događaju od kada klima postoji, ali eto sada smo baš mi krivi za njih. UN će naravno svaku lipu potrošiti u najboljoj namjeri i potpuno transparentno kao i sve slične organizacije. Panjevi.

    9. 10. 2019,   19:23
  • Sad su svi pametni kad vide ovako nesto, a nitko da se pokrene

    9. 10. 2019,   18:29
  • to vidimo svake godine

    9. 10. 2019,   18:27