Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kod menstrualne boli majčina dušica pomaže kao ibuprofen

None Foto: Fotolia

Prirodni lijekovi poput ekstrakta majčine dušice mogu biti bolji u ublažavanju čestih tegoba od farmaceutskih lijekova, a njihova prednost je i manjak nuspojava

Ulje majčine dušice učinkovitije je u ublažavanju boli kod menstruacije od najčešćeg lijeka koje žene uzimaju, ibuprofena, pokazala je studija iranskog Sveučilišta Babol. U njoj su znanstvenici analizirali učinak tog prirodnog lijeka na studenticama medicinskih znanosti te utvrdili da je uzimanje analgetika kod bolnih menstruacija često nepotrebno, piše Daily Mail.

Studentice su u dobi od 18 do 24 godine podijelili u tri grupe, od kojih su prvoj dali ibuprofen, drugoj ulje majčine dušice koje su trebale umasiravati u područje trbuha, dok su trećoj grupi dali placebo lijek za menstrualnu bol. Potom su grupama mjerili intenzitet boli prije i nakon tretmana, a oni su je trebali bodovati od umjerene do intenzivne.

U grupi koja je koristila ulje majčine dušice bol je u prosjeku iznosila 6,57 bodova na ljestvici do deset prije tretmana, a nakon oko 1,21 u prvom menstrualnom ciklusu te 1,14 u drugom. U grupi s ibuprofenom bol se smanjila na 1,48 u prvom te 1,68 u drugom.

Pogledajte tehnike za kompletnu masažu trbuha:

Osim toga, znanstvenici su utvrdili kako su volonterke znatno zadovoljnije korištenjem majčine dušice zbog ublažavanja boli, jer im ibuprofen inače često stvara nuspojave poput žgaravice, proljeva i vjetrova.

Najvažniji sastojak ulja majčine dušice je timol, a osim njega ono sadrži i tanin, gorke tvari te flavonoide zahvaljujući kojem se ova biljka od davnina naziva "sirotinjskim antibiotikom".

Komentiraj, znaš da želiš!