Obavijesti

Lifestyle

Komentari 13

Kod žgaravice pomažu tablete, ali i čaj od sljeza i kamilice...

Kod žgaravice pomažu tablete, ali i čaj od sljeza i kamilice...

Zbog tegoba nastalih nakon masne i teške hrane, ne posežite odmah za soda bikarbonom jer njeno dugotrajno uzimanje, svaki puta kad vas zapeče želudac, mijenja njegov pH

VIDEO

Okidač za pojavu simptoma žgaravice najčešće su preobilni obroci, gazirana pića te noćni obroci, neposredno prije lijeganja u krevet, pa je izbjegavanje tih navika prvi korak u prevenciji simptoma, kaže dr. Marino Derossi, internist gastroenterolog iz Pule.
Dodaje da simptome mogu potaknuti i pušenje i neki lijekovi. Izbjegavajte i premasnu te prejako začinjenu hranu, bilo da je riječ o preslatkim, ljutim ili kiselim začinima te namirnice za koje primijetite da vam stvaraju problem. Žgaravica se tijekom blagdana, kad često pretjerujemo u jelu, može dogoditi svakome, pa se na vrijeme opskrbite lijekovima, napominje internist gastroenterolog dr. Milan Marković iz Splita. 

- U kućnoj ljekarni uvijek je dobro imati lijekove iz skupine antacida, koji neutraliziraju želučanu kiselinu, poput Gastala ili tableta Rennie, dok će kod ozbiljnijih probavnih smetnji liječnik prepisati lijekove koji djeluju kao inhibitori protonske pumpe, poput Controloca - kaže dr. Marković. U oba slučaja lijekove ne bismo smjeli koristiti dugo i prečesto. Ako problem potraje, uzrok može biti u slabljenju donjeg ezofagealnog sfinktera, barijere koja poput prstena zatvara prolaz između jednjaka i želuca, ili se zbog dugotrajnog nagrizanja stijenke jednjaka kiselinom iz želuca može razviti upala jednjaka. U tom slučaju neće biti dovoljno lijekovima ublažavati simptome žgaravice. Sličan savjet vrijedi i za sodu bikarbonu, koju mnogi često koriste kod žgaravice.

- Ona može pomoći u neutralizaciji kiseline, no ne preporučuje se uzimanje sode bikarbone svaki put kad se pojave simptomi nego ako zaista nemamo odgovarajući lijek - kaže dr. Marković. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Dremstime

Naime, soda bikarbona kod češćeg uzimanja mijenja pH okolinu u želucu te poništiti djelovanje drugih lijekova. Dobra prva pomoć je zato čaj od sljeza ili lana, koji imaju zaštitnu ulogu jer potiču prirodnu proizvodnju sluzi ili proizvode sluz koja štiti opnu želuca i neutralizira djelovanje želučane kiseline. I čaj od mente i kamilice djeluju umirujuće na želudac.

Kako spriječiti neugodnu žgaravicu? 

Manji i češći obroci

Jedite više manjih obroka tijekom dana, umjesto da nakon povratka s posla pojedete sve što vam dođe pod ruku da biste utažili cjelodnevnu glad. Večeru pojedite do 18 sati, tj. nakon toga ne jedite obilnije obroke.

Jedite polagano

Jedite polako, u miru, sa što manje stresa i dobro sažvačite hranu, kako biste potaknuli stvaranje probavnih sokova koji će ublažiti djelovanje želučane kiseline. Ne trpajte hranu u sebe jer ćete tako progutati puno zraka. 

Promijenite navike

Izbjegavajte pušenje, ljutu hranu, citrusno voće, češnjak, gazirana pića, jako začinjenu hranu i umak od rajčice. Izbacite masnu hranu, čokoladu, jake čajeve, kavu i alkohol jer izazivaju opuštanje donjeg sfinktera jednjaka. 

Prošetajte nakon večere

Ne bacajte se na kauč ili u krevet odmah nakon obroka, radije idite malo prošetati. Nemojte ići spavati dva sata nakon jela, a zadnji obrok neka vam bude u 18 sati. 

Više žvačite 

Povremeno žvačite gume za žvakanje jer one pojačavaju stvaranje sline, koja pomaže ublažiti pečenje u jednjaku i ispire kiselinu natrag u želudac.

Simptomi žgaravice

  • Javlja se osjećaj pečenja iza donjeg dijela prsne kosti ili visoko u ‘žličici’, koji se povremeno širi u grudni koš, sve do ždrijela
  • Mogu je pratiti učestalo podrigivanje, osjećaj mučnine i nadutosti nakon jela
  • Kod žgaravice se može javiti i nelagoda te bol u trbuhu, a traje od par minuta do nekoliko sati
  • Problem se često javlja i noću, kad je tijelo dulje u ležećem položaju

Uzroci žgaravice

  • Masna, kisela i začinjena hrana, zato za blagdanskim stolom jedite umjereno
  • Kofein (nekima šteti kava na prazan želudac, pa je pijte nakon jela), citrusi i mentol
  • Gazirana pića, alkohol, vruća hrana ili prehladna pića, a često šteti povrće i voće koje nije termički obrađeno 
  • Kasni obroci - mnogi stručnjaci preporučuju da se ne jede dva sata prije spavanja te nakon večere savjetuju šetnju

Kako se ponašati ako imate žgaravicu:

>>> Pronađite uzroke žgaravice

>>> Pronađite odgovarajuću hranu

>>> Jedite male zalogaje i prožvačite ih

>>> Poslušajte svoje tijelo

>>> Istražite svoje simptome

>>> Unesite vlakna u svoju dijetu

>>> Smršavite nekoliko kilograma

>>> Istražite svoje simptome

Što ne biste smjeli ako imate žgaravicu:

>>> Izbjegavajte kiselu hranu

>>> Ne nosite preusku odjeću

>>> Pušenje potiče i žgaravicu

>>> Nemojte jesti dva sata prije spavanja

>>> Ne izbjegavajte posjet liječniku

>>> Mlijeko ne pomaže u svim slučajevima

>>> Pokušajte izbjeći hranu s mentolom

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise
'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'
IMA ISKUSTVA

'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'

Britanka Almara Abgarian naišla je na popis koji je neko vrijeme radila. Otkriva listu muškaraca s kojima je spavala te se sjeća raznih iskustava i prilika na raznim putovanjima