Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Koje suđe izabrati? Emajlirano u sebi nema štetnih sastojaka

Koje suđe izabrati? Emajlirano u sebi nema štetnih sastojaka
1

Emajlirano posuđe nema štetnih sastojaka, lako ga je održavati, ali ako se okrhne dio emajla, više ga ne bi trebalo rabiti. Posuđe s premazima treba baciti nakon prvog oštećenja

VIDEO

Spremamo se u posjet prijateljima koji su se uselili u novi stan. Želimo im kupiti tavu za palačinke, no ne znamo koja je primjerena indukcijskom kuhalu kakvo sad imaju. Na većini tava nema deklaracija na hrvatskom, a iz oznaka nismo uspjeli saznati koju odabrati, požalila se čitateljica.

Emajl, željezo, lijevano željezo (gus), bakar, nehrđajući čelik (inoks) najčešći su materijali od kojih se izrađuje posuđe za kuhanje koje može imati i keramičke, teflonske ili granitne premaze, rekla je Ivana Habek Ročić, voditeljica poslovnice tvrtke Protrade koja prodaje kuhinjsko posuđe. Svaka vrsta traži drukčiji pristup kuhanju i održavanju, pa izbor posuđa ovisi o navikama koje pojedini imaju u kuhinji.

Trikovi kako brzo i lako očistiti sve staklene ploče za kuhanje
Trikovi kako brzo i lako očistiti sve staklene ploče za kuhanje

Najzdravije suđe

- Kao najzdravije za uporabu u kućanstvu preporučuje se emajlirano, gusano ili željezno posuđe. Emajlirano suđe je napravljeno na bazi stakla i nema štetnih sastojaka. U njemu se skuhana hrana može i čuvati, ali nakon što se ‘okrhne’ dio emajla, ne bi ga više trebalo koristiti - kaže Ivana Habek Ročić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.


Dodaje i kako je posuđe od gusa također dobro jer je napravljeno od prirodnog materijala, a i ono je najčešće “presvučeno” slojem emajla kako bi se u njemu mogle kuhati sve namirnice, uključujući kiseline. I u takvim posudama hrana se može i čuvati. Ali ako je posuda od čistog željeza, bez premaza, ne preporučuje se čuvati hranu u njima.

Gusani lonci odlično provode toplinu i dugo je zadržavaju, mogu se koristiti na svim grijaćim pločama i u pećnici, a mogu i u perilicu. Mali nedostatak im je težina.


- Od običnog željeza najčešće rade tave koje podnose vrlo visoke temperature, što je bitno kod pečenja mesa. Ali u željeznim posudama bez premaza ne preporučuje se čuvanje hrane - upozorava Habek Ročić.

Ove 3 vrste lonaca i tava svi trebaju imati u svojoj kuhinji
Ove 3 vrste lonaca i tava svi trebaju imati u svojoj kuhinji

Bakreno suđe - prednosti i mane

Bakreno posuđe lijepo izgleda i dobro provodi toplinu, pa je hrana brže gotova. S unutarnje strane uvijek je presvučeno nehrđajućim čelikom (inoks) jer se u čistom bakru zbog kemijskih reakcija ne preporučuje kuhanje. Ali takvo posuđe se mora prati ručno.

Nehrđajući čelik - što trebate znati?

Najčešće se u kućanstvima koristi posuđe od inoksa jer je lako za održavanje i rukovanje. Može se stavljati na indukcijske ploče i prati u perilicama posuđa.


Za takvo posuđe koristi se nehrđajući čelik s oznakama 18/10 ili 18/0. Bolji je inoks 18/10, a može ga se prepoznati po tome što će se magnet na njega čvrsto “zalijepiti”.

Inoks posuđe nije dobro za ljude koji su alergični na nikal jer se on koristi kod proizvodnje. Prema nekim istraživanjima, ni u tom posuđu se ne preporučuje čuvanje hrane.

Veliki vodič o posuđu: Inox je odličan, emajl dok se ne ošteti
Veliki vodič o posuđu: Inox je odličan, emajl dok se ne ošteti



- U gusano i željezno posuđe prije prve uporabe treba staviti ulje i postupno ga zagrijavati te izliti nakon što se zadimi i posudu obrisati papirnatim ručnikom - kaže Ivana Habek Ročić.

Dodaje kako bi uz takvo posuđe kupac doista trebao dobiti uputu za korištenje. I tih se preporuka treba držati jer će se tako i posuđu produljiti rok uporabe.

Oprez sa suđem s premazima! 

Na posuđe premazano keramikom, teflonom ili granitom treba jako paziti. Ako se premaz ošteti, treba ga baciti.

Na koju ploču ide koje suđe?

  • Na plin se brzo kuha i lako se regulira temperatura. Dobro je imati posuđe s debljim dnom, koje dulje čuva temperaturu nakon što se zagrije, pa se plin brzo može “smanjiti”.
  • Klasični štednjaci na struju obično imaju četiri “ringa” ili okrugle ploče. One mogu biti obične ili brzogrijuće i različitih su promjera. Kuhanje je jednostavno, no troše puno struje.
  • Staklokeramička ploča štedi energiju i lako se čisti. Nalikuje na indukcijsku, ima zaštitu od prekipljavanja, timer, funkciju održavanja topline, a može se upravljati gumbima ili na dodir. 
  • Posuđe koje nije za indukcijsku ploču sama ploča neće prepoznati i javljat će grešku pa se neće upaliti. No, može prepoznati željezno posuđe koje će se zagrijati pa deformirati.
  • Lonci, teće ili rajngle od nehrđajućeg čelika, emajla, gusa i vatrostalnog stakla najbolji su za pećnicu, ali ne smiju, naravno, imati dijelove od plastike i gume na poklopcima i ručkama.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise