Obavijesti

Lifestyle

Komentari 123

Koji čaj popiti? Nije svejedno, ovisi o tegobama koje imate...

Koji čaj popiti? Nije svejedno, ovisi o tegobama koje imate...
1

Osim što su ukusni, biljni čajevi najbolji su saveznik u borbi protiv zimskih bolesti jer jačaju imunitet. Ipak, čajevi iz filtar-vrećica nisu dovoljni jer je njihovo ljekovito djelovanje je slabije

VIDEO

Osim toga, neke čajeve teško je nabaviti u vrećicama, primjerice onaj od bazge. Baš je bazga izuzetno učinkovita jer potiče cirkulaciju, izaziva znojenje i čisti organizam od štetnih tvari. 

Biljne čajeve pijte preventivno

- Čaj od cvjetova bazge koristi se u liječenju prehlade, gripe, bronhitisa, kašlja, početne upale pluća, astme i teškog disanja. Cvjetovi bazge pomažu kod iskašljavanja i izazivaju znojenje, što znači da se mogu koristiti protiv povišene temperature. Pritom izbacuju toksine iz organizma putem znoja, a ova sva svojstva čine bazgu idealnim zimskim oružjem protiv prehlade i gripe - kaže fitoterapeutkinja dr. med. Ksenija Krajina Pokupec i savjetuje kako skuhati čaj.

Stavite od dva do pet grama suhih cvjetova bazge u šalicu vruće vode. Ostavite od pet do deset minuta pa procijedite. Pijte tri šalice na dan.

U razdoblju čestih prehlada, upala grla, bronha i sinusa doktorica predlaže pripremati čaj i biljne kapi od majčine dušice, kadulje i metvice jer te biljke ubijaju bakterije te dezinficiraju dišne putove.

Čaj od kadulje zbog jačeg okusa češće rabi kao vodica za ispiranje usta i grgljanje nego kao napitak, a dobro je znati da kadulja pročišćava i dišne organe, liječi upaljeno grlo, krajnike te sluznicu u ustima. Kadulja se zbog eteričnih ulja i tujona kuha otklopljena tri minute kako bi jaki tujon djelomično ispario.

Idealno zimsko oružje

Čajeve od metvice, matičnjaka i majčine dušice predlaže se piti i preventivno, prije no što osjetite ikakve simptome. Najukusnija je paprena metvica, koja zimi djeluje kao prirodni tonik za jačanje organizma. Posebno ističe čajeve od kore vrbe i suručice jer su oni poznati kao biljni aspirin zbog svog svojstva skidanja temperature.

Pomažu otkloniti groznicu i bol kod različitih bolnih stanja, kao što su glavobolje. Ove biljke od davnina se koriste za spravljanje čaja koji ublažava bolove i pospješuje izlučivanje otrovnih tvari iz organizma u vidu znoja i mokraće.

Iako si kod gripe i prehlade možete pomoći čajevima, za liječenje ozbiljnijih bolesti nužno je posavjetovati se s liječnikom i fitoterapeutom, koji će preporučiti najbolji čaj te upozoriti na eventualne nuspojave.

Majčina dušica je za upalu sinusa

Osim kadulje, kamilica djeluje protuupalno, a bijeli i crni sljez te komorač ili anis olakšavaju iskašljavanje. Najjače imunološke biljke su imela i neven, a majčina dušica, osim što jača imunitet, olakašava probavu.

U inhalacijama pomaže kod upala sinusa i bronhitisa te olakšava iskašljavanje. Za čaj prelijte žličicu suhe biljke šalicom kipuće vode, procijedite nakon deset minuta i zasladite medom, savjetuje dr. Ksenija Krajina Pokupec. 

Najbolji i najučinkovitiji zimski čajevi

1. Sljezov čaj

Žlicu korijena osam sati namačite u dva decilitra hladne vode ili 50 ml vode ako ga namjeravate kapati u nos. Bijeli sljez pomaže kod liječenja dišnih organa, prehlade, gripe i bronhitisa. 

2. Gospina trava 

Hladni, tmurni i sve kraći dani mogu izazvati tmurno raspoloženje i sezonsku potištenost. Najbolja antidepresivna biljka je gospina trava. Tijekom zime redovito pijte čaj i tinkturu od gospine trave.

3. Čaj od šipka

Osvježava, stimulira metabolizam i razgradnju masnih stanica. Pun je vitamina C i B2 te antioksidansa, pa pripravci od šipka služe kao sredstvo za jačanje imuniteta te protiv prehlade i gripe.

4. Čaj za inhalaciju

Woman with a sinus therapy bowl

Stavite suhu biljku, primjerice majčinu dušicu, u zdjelu vruće vode i nagnite se preko nje s ručnikom prebačenim preko glave. Tako se ljekovita para udiše i ulazi kroz pore na koži, a toplina grije sinuse. 

5. Hibiskus 

Izvor je vitamina C i flavonoida, koji pomažu detoksikaciji. Diuretik je i smanjuje osjećaj napuhnutosti, ali i apsorpciju masti i šećera, što može biti od pomoći u borbi sa zimskim kilogramima.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 123
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje