Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Koji način ispravljanja dioptrije je najbolji za određenu dob?

None Foto: Thinkstock

Djeci se vid može ispraviti ako se pravodobno ide na pregled, a kod adolescenata dioptriju možete ispraviti uvođenjem leća. Nakon 20. pa sve do 40. godine možete vid ispravljati lećama ili naočalama

Dječja dob - pregledom

Većina zdrave djece mlađe od 3 godine je blago dalekovidna, no dioptrija uglavnom nestaje do 4. godine života. Unatrag nekoliko godina, u Hrvatskoj je u obavezan pregled vida kod djece u dobi od 4 godine u cilju ranog otkrivanja i sprječavanja nastanka slabovidnosti. Ako se slabovidnost otkrije u toj dobi, izlječenje je moguće čak u 90 posto slučajeva. Pregledi u dječjoj dobi korisni su i radi liječenja strabizma, odnosno bježanja oka, te otkrivanja drugih bolesti. Prestankom razvoja mozga nakon 8. godine života više nije moguće djelovati na slabovidnost pa dijete ostaje slabovidno cijeli život.

Foto: Dreamstime

Adolescenti - uvođenjem leća

Odgovornoj djeci s odgovarajućom podrškom roditelja mogu se nakon 9. godine, osim naočala, preporučiti i kontaktne leće, u prvom redu tvrde plinopropusne koje su ujedno i najzdravije za dječje oči. Kod djece kojima izrazito raste dioptrija danas se u svijetu i u Hrvatskoj sve češće ordiniraju i takozvane, noćne leće, koje mogu usporiti ili zaustaviti rast dioptrije kod oko 40 posto.

Od 20 do 40 godina - na izbor

Foto: Privatna arhiva/pixsell

I u ovoj dobi naočale i kontaktne leće predstavljaju tradicionalne i najčešće načine ispravljanja dioptrije. Kod ljudi kod kojih je ona stabilna najmanje dvije godine, može se korigirati i operativno, laserskom refrakcijskom kirurgijom ili ugradnjom leća. Kod laserskog skidanja dioptrije rožnicu oblikujemo laserskom zrakom kako bi se ispravila kratkovidnost, dalekovidnost i astigmatizam. Nužan preduvjet za ove postupke je temeljiti pregled i savjetovanje o prednostima i mogućim rizicima prije zahvata.

Iznad 40 godina - korekcija

Danas postoje deseci ili čak stotine različitih načina ispravljanja prezbiopije ili starosne dalekovidnosti. To nažalost znači samo jedno: Još uvijek ne postoji jedinstveni postupak ispravljanja prezbiopije koji bi djelovao na uzrok - smanjenje akomodacije očne leće. Prezbiopija se najčešće korigira nošenjem multifokalnih, odnosno progresivnih, naočalnih i kontaktnih leća. Danas se nošenje progresivnih i radnih naočala te multifokalnih kontaktnih leća preporučuje i ljudima u ranim 40-im godinama koje dosta vremena provode za računalom ili elektroničkim uređajima.

Foto: Shutterstock

Stariji od 65 - nova leća

Od operativnih tehnika, laserska korekcija dioptrije koristi se obično uz tehniku takozvanog monovida, pri čemu se na jednom oku ispravlja dioptrija za gledanje na daljinu, a na drugom za blizinu. Nakon 50-te godine života, akomodacija očne leće je najčešće toliko oslabila da je najčešća operativna metoda korekcije dioptrije zamjena prirodne leće umjetnom lećom, koja poput naočala i leća, može biti s jednom dioptrijom ili multifokalna. Ovaj zahvat je gotovo identičan postupku uklanjanja sive mrene, koja se pojavljuje kod većine starijih od 65 godina. Kao kod laserskih zahvata, prije odluke o zamjeni leće svakako napravite temeljiti pregled i savjetovanje kod oftalmologa.

Komentari (8)
  • """Nužan preduvjet za ove postupke je temeljiti pregled i savjetovanje o prednostima i mogućim rizicima prije zahvata.""" zapravo zeli rec ; dodjite do mene da izmjerim dioptriju da vam naplatim i da si odete kupit nove naocale itd

    14. 10. 2018,   11:11
  • Šteta da čovjek sazna važne informacije post festum......Neznam smiju li liječnici prije operacije u bolnici(mrena) reći pacijentu da može platiti multifokalnu leću ,ali u redovnom postupku dobiva se obična a vid ostaje isti (tj kratkovidnost). Vjerujem da bi većina odlućila za bolju i konačnici jeftiniju varijantu nadoplate...Komunikacija a zapravo informacija bi pomogla....ali u praksi toga nema....

    14. 10. 2018,   12:08
  • Skineš ružičaste naočale i razbistri ti se svijet 😜

    14. 10. 2018,   12:35