Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Kokosovo i arganovo ulje vašu kosu sačuvat će od mora i soli

Kokosovo i arganovo ulje vašu kosu sačuvat će od mora i soli
1

Ako vam je mrsko kratiti vrhove jer puštate kosu, ojačajte ju hranjivim maskama, te ricinusovim uljem kako bi vam kosa (p)ostala puna života i sjaja

VIDEO

Kosa je osjetljiva tijekom čitave godine, no ljeti postaje posebno krhka jer je izlažemo mnogim nepovoljnim uvjetima - vrućini, soli i kloru... No frizerka Ana Kuštre, suvlasnica salona “Do šminke i frizure za pol vure” upozorava nas da ne smijemo zaboraviti naš najljepši ukras. 

- Velika većina kosa je suha, tretirana i dehidrirana, što u vrućim danima postaje posebno očito. Znate li što sunce, sol ili klor rade vašoj kosi? Dodatno je isušuju i uništavaju zbog čega ona lakše puca. Predlažem da se pripremite na vrijeme! Krenite sa šišanjem ili barem posebnim tretmanima koji će nahraniti kosu i pripremiti je za bezbrižno uživanje - kaže Ana Kuštre. Kaže kako njene klijentice često puštaju kosu i ne žele je kratiti, no to je potrebno, barem centimetar, jer se šišanjem zaustavlja dodatno “cvjetanje” kose te joj omogućujete bolji i kvalitetniji rast. 

Kosi je potrebna “hrana” kojom će se braniti od soli i sunca, pa prije ljetovanja priuštite si poneku njegujuću masku i kupku koje će revitalizirati vlas, od korijena do vrha. 

I na samom odmoru možete se počastiti njegom: praktični su sprejevi koji njeguju, a ujedno imaju i zaštitni faktor. Od sastojaka u kupovnim formulama na koje treba obratiti pažnju, u samom je vrhu keratin koji odlično obnavlja kosu. 

- Prije odlaska na plažu nanesite hranjiva ulja, primjerice kokosovo, arganovo ili jojobino ulje, kako bi se stvorio filter zaštite, a kad konačno stignete na nju, probajte kosu što manje močiti u slanoj ili kloriranoj vodi. Kod boravka na plaži koristite regenerator u spreju koji je potreban kosi baš kao i tijelu krema s faktorom - nastavlja Kuštre. A kada dođete kući, obavezno je isperite i po mogućnosti nanesite masku nekoliko puta tjedno. 

- Za njegu u hodu uvijek predlažem ulja makadamije i argana koja štite vlas od korijena do vrha - zaključuje frizerka Kuštre.

Zaštita

Pripremite se za sunce i kupanje tako što ćete iskoristiti zaštitna svojstva pakunga za kosu. Poželjno je pakung napraviti neposredno prije nanošenja, kaže magistra maja Vugrinec (GLJZ) 

Predivna kosa uz domaću masku

Masku za kosu najbolje je “složiti” kod kuće, od namirnica iz kuhinje. Moj omiljeni recept je: maslinovo ulje u koje pomiješate malo ricinusovog ili čičkovog ulja. Zatim umutite jaje, umasirate sve skupa u vlasište te cijelom dužinom kose. Možete s tim i prespavati ako stavite kapu za kupanje. Dobro isperite, kaže frizerka Ana Kuštre. 

Pakung za kosu 

• 30 ml ulja Monoi de Tahiti,
• 30 ml ricinusova ulja, 
• 30 ml ulja makadamije, 
• 10 ml ulja jojobe, 
• 20 kapi eteričnog ulja atlaskog cedra
Izmiješajte sve sastojke. Kosu operite i osušite. Dok je još topla nanesite pakung od vlasišta do vrhova. Umasirajte ga, pa sakupite kosu na vrhu glave i omotajte ručnikom. Ostavite da djeluje 30-60 minuta te isperite blagim prirodnim šamponom. Koristite pakung jednom do dva puta tjednom, savjetuje magistra Maja Vugrinec iz Gradske ljekarne Zagreb.

Top pet ulja koja štite od isušivanja

Arganovo ulje

Kosi će podariti sjaj i hidrataciju i pružajući kosi kraljevski tretman. Arganovo ulje koristi se kao regenerator, a tijekom ljetnih mjeseci štiti kosu od nepovoljnih utjecaja sunca i soli. Zaglađuje vlasi. 

Ulje jojobe 

Na oštećene vrhove nakon pranja kose nanesite jojobino ulje, jer ono ima snažan efekt na regeneraciju vlasi. Ako su vrhovi iznimno suhi, ulje jojobe možete nanijeti na njih nekoliko puta tijekom dana.

Kokosovo ulje

Vrlo popularno ulje u posljednje vrijeme, a još davno su ga Indijke koristile za raščešljavanje kose. Sprečava gubitak kose, te ujedno oporavlja oštećenu kosu i pomaže u njenom oblikovanju. 

Ricinusovo ulje

Može poslužiti kao odličan regenerator za kosu, tako da ga nanesete na kosu nakon pranja šamponom, dok je kosa još vlažna. Nanesite na vrhove. Potiče rast kose, a može otkloniti i perutanje vlasišta. 

Čičkovo ulje

 

Zaslužno je za poticanje rasta kose, a pomaže i kod opadanja i stanjivanja kose. Osim što osnažuje korijen, pomaže kod suhoće vlasišta, te sprečava pucanje vrhova i kosu dubinski njeguje.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje