Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kokosovo ulje je štetno za jelo poput goveđeg loja i maslaca

Zadnje vrijeme se vodi puno rasprava o štetnosti i koristima kokosovog ulja. Koliko je zdravo za jedenje, a koliko je dobra zamjena za kupovne kozmetičke proizvode, provjerite sami...

Kokosovo ulje sadrži zasićene masne kiseline koje mogu podići razinu "lošeg kolesterola", stoji u smjernicama Američke udruge za srce (AHA). Ono se obično prodaje pod oznakom zdrave namirnice i neki tvrde da su njegove masti bolje od ostalih zasićenih masnih kiselina.

AHA, međutim tvrdi da za to nema znanstvenih dokaza, piše u petak BBC. Životinjske masti ili loj obično se smatraju štetnima za zdravlje, dok se biljna ulja, poput maslinovog i suncokretovog, drže boljim opcijama.Teorija se temelji na tome koliko sadrže određene vrste masnoće, zasićenih masnih kiselina.

Foto: Dreamstime Konzumacija hrane bogate zasićenim masnim kiselinama može povisiti razinu "lošeg ili LDL kolesterola" u krvi, što može dovesti do začepljivanja žila i povećati rizik moždanog i srčanog udara.

Prema AHA-i, 82 posto masti u kokosu čine zasićene masne kiseline. To je više nego u maslacu (63 posto), goveđem loju (50 posto) i svinjskoj masti (39 posto).

Neki ljudi smatraju da kombinacija masnoća čini kokosovo ulje zdravim, no stručnjaci kažu da za to nema uvjerljivih dokaza. Zato savjetuju da se ograniči unos zasićenih masnih kiselina, zamjenjujući neke od njih nezasićenim uljima biljnog porijekla, poput maslinovog i suncokretovog, piše BBC.

Foto: Dreamstime Štetnost kokosovog ulja se odnosi na jedenje, ali dokazano je korisno i zdravo kao kozmetika.

Za što se sve može koristiti u tom smislu provjerite u članku 12 nevjerojatnih razloga zašto koristiti kokosovo ulje često.

Komentari (37)
  • Kad sam rodila kćer pedijatrica mi je rekla da joj isključivo cijedim sokove jer industrijski nisu dobri. Dvije godine nakon toga sam rodila sina, a tada je vriedilo novo pravilo: samo gotoviovi sokovi za bebe jer su napravljrni od organskog neprskanog voća i povrća, a ono povrće koje kupimo na placi je prskano pesticidima. Tad sam shvatila da oni zapravo nemaju pojma i propagiraju onoga koji im najbolje plaća i od tada ne slušam nego radim kako osjećam da je dobro za mene i moju djecu.

    17. 6. 2017,   12:17
  • Ne vjerujte takozvanim "strucnjacima".Vjerujte svojim instinktima i razumu i reakciji svojeg tjela.

    17. 6. 2017,   11:30
  • Istraživanje koje se navodi je obična manipulacija potaknuta samo novčanim ili nekim višim razlozima i potpuna je glupost !!!

    17. 6. 2017,   11:33