Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Koktel starih lijekova mogao bi pomoći kod tumora na mozgu

Koktel starih lijekova mogao bi pomoći kod tumora na mozgu
1

Četiri lijeka koja čine taj koktel su: atorvastatin (vrsta statina), metformin (lijek za ljude s dijabetesom), doksiciklin (antibiotik koji se koristi kod infekcije zuba i akni) i mebendazol (protiv parazita)

VIDEO

U tijeku su ispitivanja koja vodi privatna klinika za onkologiju Care Oncology u Londonu. Oni sugeriraju da bi uzimanje tog koktela moglo udvostručiti prosječno vrijeme preživljavanja kod te opake bolesti.

Kažu kako su stope preživljavanja tumora na mozgu ostale nepromijenjene zadnjih 20 godina, kada je lijek na bazi temozolomida došao na tržište. Oko 15 posto oboljelih preživi pet godina nakon postavljanja dijagnoze. Kod glioblastoma, najagresivnije vrste tumora na mozgu, taj postotak je još manji - između 6 i 10 posto. 

Kombinacijom četiri stara lijeka moglo bi se pomoći ljudima oboljelima od tumora na mozgu, prenosi Daily Mail. Radi se o statinima (skupina lijekova koji smanjuju razinu kolesterola u krvi), tabletama za dijabetes, antibiotskim pilulama i tabletama koje služe za rješavanje parazita u tijelu. Godišnja doza tog koktela stoji oko 400 funti (oko 3400 kuna).

Jedna od 3 u svijetu: Od raka je izliječili novim tretmanom...
Jedna od 3 u svijetu: Od raka je izliječili novim tretmanom...

Nova studija uključuje gotovo 100 bolesnika s glioblastomom koji se liječe tri godine kombiniranom terapijom, kao i radioterapijom te kemoterapijom.

Prosječno vrijeme preživljavanja glioblastoma procijenjeno je između osam i 14 mjeseci. Prosječno vrijeme preživljavanja kod pacijenata koji su bili pod novim kombiniranim tretmanom je 27,1 mjesec.

Dreamstime

Razvoj novog lijeka protiv raka može potrajati desetak godina, a troškovi liječenja jednog pacijenta su jako visoki - jedan od novijih lijekova protiv raka (pembrolizumab), koji se koristi kod uznapredovalih melanoma te kod raka pluća, stoji gotovo 100.000 funti godišnje (oko 840.000 kuna). Koktel lijekova koji se koristi u klinici Care Oncology sada je dostupan i stoji svega nekoliko stotina funti. 

Jedan od pacijenata kojeg su liječili novim koktelom lijekova je Henry Searle iz Velike Britanije kojem je glioblastom dijagnosticiran prije nešto više od tri godine, kada je imao 19 godina. Otkrili su ga prekasno za operaciju pa čak i za radioterapiju i kemoterapiju. Prognoza je bila da će živjeti samo 14 mjeseci. 

Očajni roditelji započeli su ga liječiti novim koktelom lijekova, iako su se neki onkolozi bunili protiv toga.

Dvije godine nakon prve dijagnoze, Henryjev savjetnik iz Nacionalne zdravstvene službe napisao je obitelji kako "nema dokaza o aktivnosti bolesti" i da mladić više ne treba tretman za daljnje liječenje raka. Zadnju kemoterapiju imao je 2015. godine, a i dalje je na novom koktelu lijekova. Skenirali su mu glavu i shvatili da njegov tumor više ne raste.

Thinkstock

Četiri lijeka koja čine taj koktel su: atorvastatin (vrsta statina), metformin (lijek za ljude s dijabetesom), doksiciklin (antibiotik koji se koristi kod infekcije zuba i akni) i mebendazol (protiv parazita).

Ono što ih čini pogodnima za liječenje je to što na različite načine utječu na sposobnost tumora da koristi resurse potrebne za rast. Način na koji tijelo upravlja energijom poznat je kao metabolizam, a metabolizam stanica raka je drugačiji on onoga kod zdravih stanica.

Stanice raka trebaju mnogo veće količine glukoze, oblika šećera koji naše tijelo koristi za energiju. Kada se stanicama raka to uskrati, one ostaju "gladne", imaju manje energije i postaju manje otporne na radioterapiju i kemoterapiju. Budući da novi koktel lijekova oboljelim stanicama uskraćuje ono što im je potrebno za rast, mogao bi biti dobar i za liječenje drugih oblika raka.

Ovaj koktel sastavila je dr. Robin Bannister, suosnivačica Care Oncology klinike. Proučavala je, zajedno s drugim istraživačima sa spomenute klinike, tisuće studija licenciranih lijekova koji su, također, pokazali da imaju neka svojstva u borbi protiv raka. Sada im je potrebno još dokaza kako bi koktel lijekova bio dostupan putem britanskog Nacionalnog zdravstvenog servisa.

- Davanje tih sigurnih lijekova pacijentima u praksi u stvarnom svijetu omogućuje nam prikupljanje vrijednih informacija o tome kako utječu na rak -  rekla je dr. Bannister.

Kada su krenuli s ovakvim načinom liječenja, mnogi onkolozi bili su skeptični. Ali, pacijenti ih sada izvještavaju kako su njihovi liječnici sve više zainteresirani za to istraživanje jer vide prednosti.

Jedna od njih je i dr. Lucinda Melcher, klinički onkolog u North Middlesex sveučilišnoj bolnici. Priznaje kako je u početku bila sumnjičava. Njezinom suprugu, 48-godišnjem odvjetniku Adamu Blainu, dijagnosticirali su glioblastom i sve što mu je preostalo bilo je pokušati liječenje novim koktelom lijekova. Bilo je to prije tri godine.

- U početku sam bila skeptična jer njihov režim nije bio potkrijepljen bilo kakvim dokazima, ali njihov tim bio je vrlo profesionalan, a njihovo liječenje znanstveno uvjerljivo - rekla je.

U kolikoj mjeri psiha utječe na razvoj raka? Pomaže li humor?
U kolikoj mjeri psiha utječe na razvoj raka? Pomaže li humor?

Njezin muž je i dalje na koktelu lijekova, morao je prestati raditi, ali ima dobru kvalitetu života. Iako, kratkotrajno pamćenje mu je lošije. Dr. Melcher nije sasvim uvjerena da mu je koktel lijekova pomogao, kaže da bi to moglo biti i slučajno i da se njezin suprug možda našao u deset posto pacijenata koji prežive pet godina na standardnom liječenju.

U klinici sada žele svoje rezultate liječenja na 100 pacijenata oboljelih od glioblastoma usporediti s onima koje ima Nacionalni zdravstveni servis (NHS), sa rezultatima liječenja standardnom metodom. Očekuju objavu tih rezultata krajem godine.

Hrvatski stručnjaci nisu željeli komentirati ovaj koktel lijekova jer, kazali su, "ne raspolažu sa dovoljno informacija o tome da bi mogli dati svoje konkretno mišljenje".

Glioblastomi su najčešći tumori mozga

- Najčešći maligni tumori mozga su glioblastomi koji nastaju iz glijalnih stanica i imaju vrlo loše preživljenje, koje je i uz agresivno liječenje obično kraće od jedne godine. Ostali tumori mozga, poput meningeoma (nastalih iz moždanih ovojnica) i neurinoma (nastalih iz živčanog tkiva) imaju bolju prognozu. Dobna distribucija tumora mozga pokazuje dva vrhunca pojavnosti, jedan u dječjoj dobi i drugi u dobi između 45 i 70 godina - objašnjavaju u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).

Dodaju da ne postoje značajne zemljopisne varijacije u učestalosti tumora mozga, ali stručnjaci su primijetili da je nešto češći u razvijenijim zemljama svijeta. Također, maligni tumori mozga su češći kod muškaraca, a benigni kod žena. Godišnje se u Hrvatskoj dijagnosticira između 430 i 500 slučajeva malignog tumora mozga.

Djevojčici (13) govorili da ima zatvor, a u njoj je rastao tumor
Djevojčici (13) govorili da ima zatvor, a u njoj je rastao tumor

Na web stranici Hrvatske udruge za oboljele od tumora mozga detaljnije su pojasnili što je to glioblastom:

"Najzloćudniji tumor mozga. Uzrokuje povišenje intrakranijalnog tlaka (tlaka unutar lubanje) s glavoboljom i povraćanjem te poremećajem koordinacije. Često se preko središnjeg dijela mozga lepezasto širi u drugu polovicu mozga. Stanice se brzo dijele, tumor brzo raste te brzo nastaju simptomi jer se mozak ne uspijeva prilagoditi.

Simptomi se pojavljuju kao posljedica povišenog intrakranijalnog tlaka. Iako traju kratko (oko 3 mjeseca), tumorska je masa velika. Gledano golim okom umor nema oštre granice prema okolnim područjima nekroze i krvarenja. Najčešće se ne može u potpunosti odstraniti kirurškim putem, već se liječi iradijacijom i kemoterapijom, čime se produljuje život bolesnika."

Simptomi tumora na mozgu

Prema HZJZ, simptomi koji mogu ukazati na tumor mozga uključuju:

  • promjene u ponašanju
  • kognitivne promjene
  • vrtoglavice ili nestabilnost
  • pojavu dvoslika
  • česte glavobolje
  • oštećenje sluha
  • jutarnju mučninu i povraćanje
  • epileptičke napadaje
  • slabost
  • paralizu.

- Simptomi ovise o području mozga koje je zahvaćeno. U konačnici, maligni tumori mozga uzrokuju povećanje intrakranijskog tlaka koje je životno ugrožavajuće i dovodi do nesvjestica i zastoja disanja. S obzirom da mozak ne sadrži receptore za bol, glavobolja je prisutna ako tumor infiltrira moždane ovojnice - objasnili su u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise
'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'
IMA ISKUSTVA

'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'

Britanka Almara Abgarian naišla je na popis koji je neko vrijeme radila. Otkriva listu muškaraca s kojima je spavala te se sjeća raznih iskustava i prilika na raznim putovanjima