Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Koliko često mijenjate dasku za rezanje? Krcata je fekalijama

None Foto: Dreamstime

Ove predmete koristimo svakodnevno i po nekoliko puta. Većina nas uzima ih zdravo za gotovo i drži duže nego što bi trebali. No istina je da ih treba mijenjati svako malo

Iako se neke stvari čine vječnima, njih bi ipak trebalo mijenjati s vremena na vrijeme. Npr. sigurno u kući imate drvenu dasku od pamtivijeka ili vaš djed. Služi ga savršeno i nema ni namjeru mijenjati je. 

No ove činjenice, natjerat će vas razmislite o svojim starim navikama. 

Donosimo sve kućanske predmete s rokom trajanja: 

 • Drvene daske za rezanje - zamijenite svakih 12 mjeseci. U njima je pronađeno 200 pusto više fekalnih bakterija nego na zahodskoj dasci. U pukotinama između lijepljenih daščica ostaci hrane ostaju zarobljeni, a u njima se razvijaju brojne bakterije. 
 • Spužve za pranje suđa - svaki tjedan.
 • Drvene kuhače - svakih pet godina. Drvo je poroznije od plastike i metala pa je time i bolje mjesto za razvoj bakterija, objasnio je John Oxford, profesor virologije na Bartsu za Daily Mail. Ako kuhače popucaju ili potamne zamijenite ih i ranije. 

  Najčešće je u kuhinji prisutna E.coli sa sirovog mesa, a može biti izrazito opasna. 
 • Četku za wc - svakih šest mjeseci. Da je prljava i od čega poprilično je očito. Vlažna je i pogodno mjesto za razvijanje fekalnih bakterija. Mijenjajte je barem svakih šest mjeseci. 
 • Plastične posudice - svaka tri mjeseca. Iako će ih prodavači reklamirati kao vječne, istina je da one mogu trajati jako dugo. Ali ako niste kupili plastiku bez BPA, BPS i ftalata riskirate da dugoročnim korištenjem, pogotovo ako ih zagrijavate u mikrovalnoj, ove kancerogene elemente unosite ćete vrlo dugo u organizam. 
Komentari (120)
 • Hrvatski leksikon: "fekalije (lat.), ljudske ili životinjske izmetine; sastoje se od neprobavljivih dijelova hrane, po obliku su karakteristične za pojedine vrste životinja. Služe kao gnojivo a negdje i kao gorivo (Afrika, Tibet)."... Uvažena Stojanović, postoji izvjesna razlika između fekalija i fekalnih bakterija. Prema naslovu ispada da se u kućanstvima uobičajeno velika nužda obavlja po daskama za rezanje. Može li se od "novinara" 24 sata očekivati sastavljanje teksta od desetak rečenica, bez da nisu degutantni, uznemirujući, odvratni i krajnje uvredljivi za čitatelje???

  14. 1. 2017,   09:43
 • Drvena kuhinjska daska se s vremena na vrijeme pobrusi i imate praktično novu dasku. Umesto da ih svako malo bacate i zamjenjujete novom, čime doprinosite sječi i uništavanju šuma, gospođo Stojanović. Doista bi valjalo biti malo i ekološki svjestan da ne uništimo ovo malo što je ostalo na ovoj nekoć prekrasnoj planeti.

  14. 1. 2017,   10:03
 • A ženu?

  14. 1. 2017,   09:38