Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Koliko nam mobitel šteti: Zbog njega stradavaju vrat i glava

None Foto: Dreamstime

Ozljede vrata i glave do 2007. bile su vrlo rijetke. Te je godine Apple predstavio prvi iPhone, a nakon toga su dramatično porasle. Razlog je korištenje mobitela u vožnji i dok hodamo

Nemojte pisati poruke dok hodate, 'lajkati' fotografije pasa, ili gledati video sadržaje - ozljede povezane s korištenjem mobilnih telefona su u porastu, posebno kod mladih, pokazala je analiza ozljeda zbog kojih su ljudi tražili pomoć na američkim hitnim bolničkim prijemima.

Broj ozljeda vrata, lica, očiju, nosa, uši i glave u dramatičnom su porastu u proteklih nekoliko godina, a velike zasluge ima korištenje mobitela, posebno tipkanje, uz istodobno upravljanje automobilom ili hodanje, posebno u skupini od 13 do 29 godina, prenosi CNN.

POGLEDAJTE VIDEO:

Rane na licu i glavi najčešće su ozljede, slijede kontuzije mozga, površne ozljede kože i ozljede unutarnjih organa, prema istraživanju koje su proveli znanstvenici s medicinskog fakulteta Rutgersa u New Jerseyu. Većina ljudi, 94 posto, nije hospitalizirana nakon što su ozljede sanirane. Iako se ne čini da bi te ozljede trebale biti razlog za zabrinutost autori istraživanja upozoravaju da može biti dugotrajnih ozljeda.

Broj tih ozljeda mjeri se u tisućama, prenosi njemačka agencija dpa, i značajni se broj odnosi na one koje su rezultat kombinacije hodanja i korištenja mobitela.

DR. ANTE BAGARIĆ: Problem s mobitelom je što se djeca emocionalno osiromašuju

"Površne ozljede kože lica mogu rezultirati ožiljcima i voditi u tjeskobu i gubitak samopouzdanja", navode autori, posebice u slučaju popratne infekcije koja pogoršava izgled ožiljaka i zahtijeva kirurško ispravljanje izgleda. Troškovi saniranja ozljeda lica koštaju američki zdravstveni sustav godišnje oko tri milijarde dolara.

Foto: Dreamstime

Ova je studija, čiji su rezultati objavljeni u časopisu JAMA Otolaryngology - Head and neck Surgery, prva koja je proučila ozljede glave i vrata umjesto čitavog tijela. Te su vrste ozljeda bile rijetke do 2007. godine u kojoj je Apple predstavio prvi iPhone, no nakon toga porasle su dramatično.

"Iako je popularnost mobilnih telefona i prije toga rasla njihove su funkcije bile ograničene i stoga su bili manji izgledi da mnogo odvlače pažnju u usporedbi s današnjim mobitelima", navode autori istraživanja.

TATA JE 'OSRAMOTIO' Moderna kazna: Preuzeo kćeri društvene mreže na dva tjedna

Prema podacima iz 100 bolnica od 1998. do 2017. ukupno je 2501 osoba pretrpjela ozljede glave ili vrata kao rezultat korištenja mobitela, prenosi dpa.  Na osnovu toga znanstvenici su procijenili da je u tom razdoblju u čitavoj zemlji bilo 76 tisuća takvih ozljeda od čega u 2016. i 2017. oko šest tisuća.

Od tih procijenjenih 76 tisuća ozljeda 31 tisuća dogodila se u kućama, a procjenjuje se da se 13 tisuća dogodilo u vozilu. 

Prema rezultatima studije kod djece mlađe od 13 godina uočeno je da se češće radilo o mehaničkim ozljedama samim uređajem. Autori istraživanja ističu da su današnji mobitel veći i teži i stoga mogu lako ozlijediti malu djecu koja se nenamjerno udare uređajem.

Samo korištenje mobitela stavlja tijelo u neprirodan položaj

Ranija istraživanja pokazala su da se korištenjem mobitela mogu ozlijediti vrat i gornji dio leđa zbog naginjanja glave prema naprijed i slijedom toga povećanja pritiska na kralježnicu.

Ako gledate u pametni telefon koji je u vašem krilu pritisak na vaš vrat mjeri se s 10 do 15 kilograma. Taj dodatni pritisak može rezultirati ozljedom vratne kralježnice. Fizijatar dr. Tom DiAngelis uspoređuje to sa savijenjem prsta unatrag i zadržavanjem u tom položaju sat vremena.

Foto: Dreamstime

"Kada tkivo dugo istežete postaje bolno i upali se", kazao je DiAngelis za CNN. "Pravo je pitanje koje su dugoročne posljedice toga?".

U porastu su i brojevi smrtnih slučajeva kao posljedice korištenja mobitela.

Prema američkom nacionalnom vijeću za sigurnost 2841 osoba poginula je u 2018. u prometnim nesrećama koje su posljedica odvlačenja pažnje, a udruženje za sigurnost na autocestama procjenjuje da je u 2018. poginulo 6000 pješaka što je najviši broj u proteklih 20 godina.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Komentari (3)
  • Najvise me ljuti ovo, u auto ne smijes koristit mobitel, a smijes imat radio, trazit radijsku postaju, stelat grijanje, koristit navigaciju, smijes pricat preko bluetootha, a ne smijes drzat mobitela u ruci i pricat?! Kad trazim postaju, kad stelam grijanje, kad koristim garmin dok se javim preko bluetootha il trazim broj preko multifukcijskog volana isto mi "padne koncentracija"! Toliko elektronike u autu za koristit a pazi, mobitela ne smijem se dotaknit, ovdje nema logike nikakve!

    8. 12. 2019,   11:30
  • zračenje je veliko

    8. 12. 2019,   18:04
  • Nažalost , imala sam jednu takvu povredu na licu dok sam pokušavala da zovnem jednog idiota koji mi je dugovao novac , naletela sam na podignuta metalna vrata od garaže i rasekla se iznad usne . :-(

    8. 12. 2019,   13:55
Message