Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Koliko puta tjedno prati kosu? Otkrili top frizeri iz New Yorka

Profesionalci savjetuju korištenje šampone koji ne sadrže sulfate (SLS) jer oni isušuju kosu i vlasište pa se ono u konačnici brže masti jer folikuli počnu proizvoditi više masnoće

Iako se učestalost pranja kose ne može točno odrediti, obzirom da smo svi različiti, postoji pravilo koje vrijedi za sve - prati kosu manje pa će se manje i mastiti. Otkrio je to Julian Farel, renomirani frizer iz New Yorka. On tvrdi da će nam kosa biti manje masna ukoliko smanjimo učestalost korištenja omiljenih šampona. 

Naime, prečesto pranje kose može isušiti vlasište jer se s njega ispire sebum - masna supstanca koju proizvode žlijezde u koži, a čija uloga je čuvanje tjemena i kose od isušivanja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Julien Farel (@julienfarel) on

- Šamponirate li kosu svaki dan, sa vašeg vlasišta će se ukloniti prirodna ulja, a to vodi suhoj i lomljivoj kosi. Preporučujem prati kosu jednom do dva puta tjedno, ne češće - rekao je ovaj frizer.

Njegov kolega Paul Cucinello dodao je da, ukoliko je kosa oštećena od pretjerane izloženosti visokim temperaturama (npr. od pegle za kosu i previše feniranja), tada je nikako ne bi trebalo prati češće od dva puta na tjedan.

Savjetuje ispiranje kose vodom ukoliko poželite češće prati kosu, recimo, ako ste se oznojili, ali da se šampon ne nanosi. U tom slučaju voda će biti sasvim dovoljna da kosa ponovno djeluje čisto i lepršavo, prenosi Mirror.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Paul Cucinello (@paulcucinello) on

Pokušajte izabrati šampon koji podgovara vašem tipu kose, bilo da se radi o blagoj varijanti namijenjenoj obojenoj kosi ili bogatijem koji regenerira oštećene vlasi. Birajte šampone koji ne sadrže sulfate (SLS) jer oni isušuju kosu i vlasište pa se u konačnici brže masti jer folikuli počnu proizvoditi više masnoće.

GRUBA, POPUCALA KOŽA... 7 razloga zašto ruke izgledaju starije: Evo kako ih pomladiti

Pazite kod nanošenja regeneratora - stavljajte ga samo na vrhove kose, nikako blizu tjemena. Također, kosu ne tretirate uređajima za stiliziranje na previsokim temperaturama. Prevrući fen ili pegla za kosu isušuju vlasi pa će iz vlasišta pojačano lučiti masnoće kako bi se koža zaštitila od vrućine. Zato, ne koristite uređaje za stiliziranje na maksimalnoj temperaturi već je smanjite.

Osim svega toga, na kosu što rjeđe nanositi razne preparate za stiliziranje jer oni u konačnici brže prljaju kosu, odnosno nečistoće se pojačano nakupljaju pa ćete kosu morati češće prati.

KĆERKA MILE KITIĆA ZALUDJELA BALKAN: Objavljuje golišave fotografije i živi raskošnim životom

Komentari (39)
  • Perem kosu jednom tjedno jer imam cijeli grm kose ali to zavisi kakvu kosu imas i naravno gdje radis. Zene sa tankom kosom zaista su u problemu i tesko im je izbjeci cesce pranje i feniranje.

    18. 4. 2019,   09:01
  • Kosu svaki drugi dan, a jaja svaki dan

    18. 4. 2019,   08:05
  • Ja je perem skoro svaki dan jer mi se masti, i mogu reći da mi je to vrlo naporno i oduzme puno vremena, a i kosa nije najsretnija time. Blago onima kojima može izdržati par dana da se ne masti.

    18. 4. 2019,   10:19