Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Koliko traje bol nakon prekida? Izračunali su kad postane bolje

None Foto: Dreamstime

Koliko dugo ćete patiti za bivšim ovisi i o samom načinu prekida. Ako ste dobili sve odgovore, vrijeme oporavka bit će puno kraće. No ako niste, pogotovo u slučaju prevare, bol će trajati duže

Tuga nakon prekida može biti dugotrajna, pa se čini nekad da su prošli mjeseci ili čak godine bez značajnih promjena u vašem emocionalnom stanju, kaže stručnjakinja za seks i ljubavne veze Kelly Gonsaves.  

- S jednim sam dečkom izlazila samo pet tjedana prije nego smo prekinuli, a sada gotovo četiri godine kasnije još uvijek sanjam o njemu i često se pitam gdje je i kako je. Kad ga se u razgovoru spomene sama u svom glasu čujem bijes i povrijeđenost, a da ga opet sretnem sigurno bih osjetila nervozu i leptiriće u želucu - ispričala je Kelly koja kaže da mnogi imaju slične priče o frustrirajuće dugotrajnim osjećajima za bivše partnere.

Na pitanje koliko treba proći da bi se nekoga preboljelo, kaže, nema pravog odgovora.

- Pop kultura i serije kao što su npr. 'Seks i grad' ili 'Kako sam upoznao vašu majku' popularizirale su ideju da bol zbog prekida traje otprilike polovinu vremena provedenog zajedno.

Dakle, ako ste bili dvije godine zajedno, trebat će vam oko godine dana da nekog prebolite. 

Thinkstock | Autor: Thinkstock Foto: Thinkstock

- Jedno je istraživanje iz 2007.pokazalo da se 71 posto ljudi koji su prošli nedavno prekid osjećalo bolje nakon otprilike tri mjeseca, dok istraživanje iz 2018. kaže da je potrebno oko šest mjeseci. Jasno je da tu nema puno dosljednosti, a, koliko bi god lijepo bilo imati formulu koja će vam reći da je kraj na vidiku, nekima je potrebno mnogo duže da prebrode prošlu ljubav - ispričala je.

Psihoterapeutkinja, savjetnica za parove i autorica knjige The Phone Addiction Workbook Hilda Burke kaže kako ne postoji standardni predložak koliko vremena je potrebno da se preboli nekog, a obiteljska i bračna terapeutkinja Heidi McBain ističe da to ovisi o osobi i tome što radi kako bi se pomirila s prekidom.

NEVJEROJATAN SLUČAJ 'Rekli su da je moj bivši dečko umro, a itekako je živ i zdrav'

- Neki se brže mire nego drugi - kaže ona i dodaje da je jedan od značajnijih faktora to koliko je neka osoba uložila u vezu, i je li se nadala da će potrajati. 

Ako ste stvarno mislili da će veza biti dugoročna, vjerojatno će vam biti teže - kaže.

Foto: Thinkstock

- Isto tako, ako ste bili prevareni, izdaja može otežati ozdravljenje - kaže McBain. Ne samo da prelazite preko toga da prekidate s nekim kog volite, nego ćete se istovremeno morati nositi i s činjenicom da je netko koga volite svjesno izabrao da vam naudi - kaže.

Divorce 'NESPOSOBNI SU' Odvjetnica za razvode otkrila zašto žene ostavljaju muževe

Kako možemo znati da smo nekoga preboljeli?  

- Jedini način da se pomirimo s prekidom je da se u potpunosti prepustimo osjećaju boli i sebi dozvolimo da  tugujemo za onim što smo izgubili ... To može biti klišej, ali vrijeme pomaže u zacjeljivanju većine rana - rekla je psihologinja.za Mind Body Green.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

 

Komentari (44)
  • "Kad se jedna vrata zatvore... druga se otvore, iako možda predugo gledamo u vrata koja su se zatvorila.. pa ne vidimo otvorena".... to sam negdje pročitala i pronašla se u tome....

    29. 10. 2019,   19:51
  • Kad nekog iskreno volis nikad ga ne prebolis.Zauvik ostane u srcu..

    29. 10. 2019,   19:48
  • ako se voli,onda dugo boli.

    29. 10. 2019,   20:29