Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Komarci vole vlagu oko kuće: Ulovite ih u 'vodenu zamku'

UREDNOST Razvijaju se na otpadu i oko vode koja stoji dulje od tjedan dana. Tjera ih miris citronele, od koje možete napraviti mirisnu svijeću, repelent za odjeću...

Najbolji način zaštite od komaraca oko kuće je uklanjanje vode iz svih predmeta u kojima se može zadržavati jer se komarci skupljaju čak i oko malenih vodenih površina. 

Voda ne smije stajati dulje od sedam dana kako ličinke komarca ne bi imale dovoljno vremena za razvoj u odrasle jedinke. Svaka stajaća voda koja ne presušuje u roku od desetak dana može postati savršeno stanište za leglo komaraca. U jednoj bačvi ispunjenoj vodom može se razviti čak sto tisuća komaraca. Ulazak u kuću spriječite im postavljanjem mreža i zavjesa na prozorima i vratima i koristite repelente koji ih odbijaju. Ne bacajte otpad na mjesta koja nisu predviđena za to i ne zadržavajte otpad u dvorištu jer komarci žive u zapuštenim prostorima i neuređenom okolišu. 

Foto: dreamstime
Važno je zaštititi se od komaraca jer ubodom mogu izazvati kožne alergijske reakcije te su potencijalni prenositelji opasnih pa čak i smrtnosnih zaraznih bolesti poput malarije i groznice Zapadnog Nila. Posljednjih nekoliko godina u Hrvatskoj se pojavila nova vrsta poznata kao tigrasti komarac koji se naglo širi i brzo prilagođava novim prostorima. Uz sve to ove malene napasti ljeti nas ometaju pri radu i odmoru jer su neke vrste aktivne danju, a neke noću. Kemijski repelenti kojima se od njih štitimo kratkoročno mogu riješiti problem no dugoročno su opasni za okoliš.

Savjeti za držanje komaraca podalje od kuće

Svijetle boje - Na mjestima gdje je velik broj komaraca nosite odjeću svijetlih boja.

Sedam dana - Svaka nakupina vode koja stoji 7 dana i dulje mjesto je za razvoj komaraca.

Postavljanje mrežica - Na prozore i vrata stavite mrežice i boravite u klimatiziranom prostoru.

Cerade i tende - Najlonske folije postavljajte na način da se voda ne može zadržavati.

Prekrivanje mrežicom - Spremnike ili bačve za kišnicu prekrijte gustom mrežicom.

Čišćenje žljebova - Redovito čistite začepljene krovne i podne žljebove i sifone.

Razmnožavanje - Komarci se razmnožavaju u ustajaloj vodi. Zatvorite šahte, cisterne...

Foto: Dreamstime

Voda na gradilištu - Spriječite dugotrajno zadržavanje vode na gradilištima.

Septičke jame - Oduške septičkih jama zatvorite gustim mrežama ili ih hermetički zatvorite.

Jame zatrpati zemljom - Jame i udubine u tlu u kojima se nakuplja voda zatrpajte zemljom.

Nakupljanje kišnice - Spriječite nepotrebno nakupljanje kišnice i vode u odbačenim predmetima, vazama, barkama i slično. Mijenjajte vodu koju držite za zalijevanje svakih sedam dana.

Foto: Dreamstime

Mijenjanje vode - Jednom tjedno mijenjajte vodu u posudama oko kuće (posude za životinje, tanjuri ispod posuda za cvijeće, posude za zalijevanje, vaze i ostale posude koje zadržavaju vodu).

Uklanjanje otpada - Sve nepotrebne predmete u kojima se može zadržavati voda (bačve, kante, konzerve, stare gume, igračke i slično) redovito uklonite. Komarcima za razvoj treba jako malo vode.

Vulkanizerske radionice - Vlasnici skladišta guma i karting staza te vulkanizeri trebaju provoditi dezinsekciju nepokrivenih guma svakih 15 dana, ukloniti ih ako se ne koriste, prazniti vodu iz guma te ih slagati u oblik piramide i zaštititi folijom.

Održavanje sustava za odvodnju - Pravilno održavajte sustave za opskrbu i odvodnju vode kako se u njima ona ne bi zadržavala (slavine koje cure, kanalizacija, slivnici...)

Fotolia | Autor: Fotolia Foto: Fotolia

Održavanje zelenila - Orezujte, čupajte i kosite okućnice, održavajte balkone i javne površine.

Čišćenje fontana - Redovito čistite i mijenjajte vodu u fontanama i umjetnim jezercima.

Eterična ulja tjeraju komarce: Napravite domaće repelente

Vodena zamka

Odrežite vrh boce. U donji dio stavite 200 ml tople vode u kojoj otopite 50 g smeđeg šećera, i dodajte 1 g kvasca. Vrh odrezane boce stavite u drugu polovicu poput lijevka i omotajte selotejpom. 

Mirisna svijeća

Foto: 123rf

Otopite vosak u posudi koja vam više ne treba. Kad se malo ohladi, u njega dodajte 50 kapi eteričnog ulja citronele. Stavite fitilj u šalicu koja vam ne treba i prelijte donji dio mješavinom. 

Miris za zrak

Na terasi se zaštitite aroma lampicom u koju nakapajte desetak kapi eteričnog ulja citronele i ponavljajte čim citronela ishlapi. U zatvorenim prostorima koristite difuzer i čisto eterično ulje bez vode.

Fotolia | Autor: Fotolia Foto: Fotolia

Sprej za terasu

Pomiješajte eterično ulje limunskog eukaliptusa i destiliranu vodu u omjeru 1:1 i ulijte u bocu s raspršivačem. Upotrijebite kao repelent na otvorenim površinama – terase, okviri prozora, prostirke, odjeća... 

Mješavina za kožu

Foto: Dreamstime

U bocu s raspršivačem od 200 ml ulijte 60 ml ulja čajevca i do kraja dopunite destiliranom vodom. Prije uporabe protresite, poprskajte kožu pa razmažite. Po potrebi ponovite postupak.

Repelent za odjeću

U bočicu stavite 50 kapi eteričnog ulja citronele, 50 kapi eteričnoga ulja limunskog eukaliptusa, 50 kapi pačulija, 100 ml 70%-tnog etanola ili hidrolata smilja. Protresite i poprskajte po odjeći.

VIDI OVO: Problemi u seksu s kojima se suočavaju mnogi parovi.

Tema: To mi treba

Komentari (26)
  • ovo su neki prefrigani komaci,, uđu na prstima, tiho, tiho i tek kad ti počnu sisati krv znaš da su tu...

    28. 6. 2018,   16:25
  • Ima ih ove godine više nego lani ali su neki mrvicu krupniji i sporiji od onih lanjskih. Aparatić i ona spirala koja se zapali na balkonu i terasi ih jedino tjeraju. Ako ima zelenila u blizini kuće, nema šanse da se oni ne nastane.

    28. 6. 2018,   21:44
  • jel citonela tjera ove iz adezea ???

    28. 6. 2018,   15:51