Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kome više sličite? Tvrde da više gena nasljedimo od tate

None Foto: themoviedb.org

Iako dijete nasljedi jednaku količinu gena od oca i majke, od tate se ipak preuzme više genskih mutacija, pa zbog toga navodno karakterno više sličimo na očeve

Brojne žene će se tijekom života pitati, a ponekad i bojati hoće li se pretvoriti u svoju majku, osobito po negativnim aspektima njenog karaktera, no znanstvenici tvrde kako nema prevelikog razloga za brigu jer djeca više karakterno sliče očevima. Razlog za to skriva se u genetici, jer iako potomak naslijedi jednak broj gena od majke i oca, od oca naslijedimo više genetskih mutacija, odnosno koristimo više tatinog DNK "materijala", piše Daily Mail.

- Ovo je prvo istraživanje koje dokazuje da sisavci općenito više genetski sliče očevima nego majkama, a ono otvara potpuno novo područje istraživanja ljudske genetike - rekao je voditelj studije Fernando de Villena sa Sveučilišta Sjeverna Carolina.

On i njegov tim testirali su 95 subjekata te njihov DNK usporedili s onim roditelja. Tako su otkrili da od očeva osim karakternih i fizičkih sličnosti nasljeđujemo i veću sklonost određenim bolestima, poput dijabetesa, povišenog krvnog tlaka i drugih stanja.

Komentari (158)
  • Zanimljivo je da nekad nije bilo neplodnih muškaraca,bilo je samo jalovih žena...za zamisliti se,zar ne?:)))))

    4. 3. 2015,   14:28
  • Ja sam tatina kćerka,definitivno.Toliko sličnog ili istog imam na sebi,i ne samo fizički izgled,već i karakter.

    4. 3. 2015,   14:27
  • Ja uvijek govorim da imam da mi je kćer dijete od muža:)))

    4. 3. 2015,   14:22