Obavijesti

Lifestyle

Komentari 14

Kompostiranje ljudi: Od praha si nastao, u prah se pretvaraš

Američka država Washington prva je u SAD-u legalizirala prirodnu 'organsku redukciju tijela', koja će omogućiti proizvodnju površinskog sloja tla pogodnog za vrtlarstvo

VIDEO

Guverner Jay Inslee u utorak je potpisao zakon kojim se legaliziraju "organska redukcija" i "tekuća kremacija", proces razgradnje u vodi i lužini koji se tehnički naziva i alkalna hidroliza, kao alternativa pokopu ili kremiranju. 

Treba istaknuti da se Inslee bori za predsjedničku nominaciju 2020. kroz platformu zaštite okoliša. Zagovornici ideje i njegovi pristaše smatraju da će se "prirodnom organskom redukcijom", kako se kompostiranje češće naziva, po tijelu uštedjeti otprilike tona emisije ugljika, a "tekućom kremacijom" se proizvode tek četvrtina emisije ugljičnog dioksida u odnosu na uobičajenu kremaciju. 

Riječ je o mladoj i novoj metodi pokapanja, odnosno zbrinjavanja ostataka nakon smrti, čiji zagovornici tvrde da je jeftinija i ekološkija od tradicionalnog ukopa ili kremiranja.

Boja oslikava karakter: Crvenu vole jaki ljudi, a žutu veseljaci
Boja oslikava karakter: Crvenu vole jaki ljudi, a žutu veseljaci

I dok je "tekuća kremacija" već legalna u osam američkih saveznih država, "organska redukcija" je novost. Nastala je kao plod sedmogodišnjeg istraživanja poduzetnice Katrine Spade i grupe znanstvenika koje je angažirala kako bi dokazala da je zamisao o pretvaranju tijela u gnojivo sigurna i izvediva. Voditeljica tima je sveučilišna profesorica održive i organske poljoprivrede Lynne Carpenter-Boggs koja vodi istraživanja unutar tvrtke.

Zakon o "organskoj redukciji", koji će na snagu stupiti 1. svibnja 2020., utire put poslovanju Spadeine tvrtke u Seattleu.

Washington passes bill to become first state to compost human bodies “We’re making about a cubic yard of soil per...

Objavljuje Narayanaswamy BaluswamySubota, 27. travnja 2019.

Prijedlog zakona kojim se odobrava ova praksa prošao je u washingtonskom senatu i domu uz jaku dvostranačku potporu, no Katolička Crkva se protivi obama postupcima, "tekućoj kremaciji" i "organskoj redukciji" uz objašnjenje da zakon ne pokazuje poštovanje prema pokojnicima. 

Katrina Spade je s timom znanstvenika najprije morala dokazati da raspadanje tijela u tlu zadovoljava sve zakonske standarde kada su posrijedi opasni nusproizvodi, poput patogena, metala i ostalih onečišćivača koji bi mogli naškoditi okolišu. 

Osvojili čak 15 odličja: Hrvati su briljirali na izložbi inovacija
Osvojili čak 15 odličja: Hrvati su briljirali na izložbi inovacija

Krug života

Washingtonska pogrebna poduzeća podijeljena su kada je riječ o novoj praksi. Na nacionalnoj razini, treba se sjetiti da su se brojne pogrebne tvrtke tradicionalno protivile kremiranju, no praksa spaljivanja tijela počela se prihvaćati šezdesetih godina prošlog stoljeća. 

U državi Washington se kremira 78 posto pokojnika, po čemu je ta savezna država prva u zemlji. Washington njeguje snažnu ekološku etiku, a i vrlo malo ljudi sudjeluje u klasičnim religijskim obredima, što je bez sumnje pridonijelo usvajanju zakona o "ljudskom kompostiranju".

Gardening

Metodom 'rekompostiranja' (recomposing) tijelo će se ubrzano raspadati i postupno 'pretvarati' u zemlju. Dobiveni materijal moći će se koristiti za uzgoj drveća, cvijeća i općenito novog života.

- Transformacija tijela u zemlju događa se unutar naših višekratnih, heksagonalnih posuda za kompost. Kada proces završi, obitelj može uzeti dio zemlje koja je nastala, a vrtovi u koje će se ta zemlja staviti podsjećat će nas na krug života - pojasnili su iz tvrtke "Recompose". 

- Tijekom procesa transformacije koristi se opna dimenzija 1 x 3 metra, napunjena organskim ostacima od stabala, drvenom piljevinom i slamom. Njima se dodaju termofilne bakterije, s povremenim usisavanjem zraka kako bi se smjesa promiješala. Uz trajnu temperaturu od 5 Celzijevih stupnjeva događa se transformacija. Za cijeli proces potrebno je mjesec dana i proizvede se nešto manje od prostornog metra komposta. U slučaju da pokojnik ima neke neorganske dijelove tijela, poput umjetnog kuka, oni se skeniraju i recikliraju - kažu iz "Recomposea".

- Mi mislimo da je briga o smrti temeljni dio života. Osim osmišljavanja sustava koji nas nježno vraća zemlji, težimo tomu da ovo iskustvo učinimo što jasnijim i značajnijim za sve sudionike - dodaju.

Riječ je o prvome prirodnom organskom pogrebnom poduzeću za smanjenje otpada u zemlji, kažu. Postupak će se naplaćivati oko 5500 dolara, što jest visoka cifra, no još uvijek je manja od 7000 dolara prosječnih troškova pokopa", poručuje Spade te dodaje da će posao pokrenuti u roku od dvije godine. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku