Obavijesti

Lifestyle

Komentari 28

Kondukterka i food blogerica: 'Ja sam poluvegetarijanka'

Kondukterka i food blogerica: 'Ja sam poluvegetarijanka'
8

NIŠTA COPY-PASTE Imam kuharicu od 16. godine, u njoj su recepti izrezani iz novina, pisani rukom, pa i ‘kopipejstani’. Ali svaki put kad kuham, ja to promijenim, kaže Elena

VIDEO

U obitelji smo svi gurmani. Ćaća je pobornik zdrave hrane, pa je uvijek moralo biti nečeg na žlicu, brdo povrća i komad mesa ili ribe, mater jednostavno mora kuhati, to joj je u prirodi, a nas tri sestre rano smo počele eksperimentirati s hranom, priča Zadranka Elena Rapan (41).

POGLEDAJTE VIDEO (za ručak bez nereda):

Pokretanje videa...

kuhanje 01:18

Ljubav prema hrani pretočila je u blog Ćakula o spizi. Ova majka dva dječaka od 12 i 13 godina radi kao kondukterka i u posljednjih 20 godina prešla je više od 2,3 milijuna kilometara.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Najezda je smrdljivih martina: Zaštitite svoj prostor od ulaska
Najezda je smrdljivih martina: Zaštitite svoj prostor od ulaska

- Radim na relaciji Zadar - Split. Vožnja mi je u genima jer mi je otac bio vozač i obožavam putovati. Prije vožnje ne jedem jer bi me pun želudac i vibracije od vožnje odmah uspavali. Tako da često ne pojedem ništa do 17 sati. Ali onda mora biti nešto mediteranski, jer je ta kuhinja vrh optimalnih nutrijenata - kaže.

Upravo se tu, dodaje, krije kreativa. Ona u slastice stavlja mediteransko bilje poput lavande, bosiljka, metvice, majčine dušice ili kadulje te doda kap maslinova ulja kako bi bili ukusniji i pomalo neobični.

- Od kolača mi je sve gušt praviti. Ali najviše volim jesti one s puno čokolade i tijesta - prhkog, dizanog, pite, savijače, fritule, kroštule, domaće kekse... - kaže dodajući da ima debelu kuharicu s receptima koju je počela skupljati sa 16 godina.

- Ima tu recepata izrezanih iz časopisa, prepisanih rukom iz knjiga u knjižnici, a u posljednje vrijeme i ‘kopipejstanih’ ili ‘skrinšotanih’. Ali svaki put kad kuham, to izmijenim. Pukla bih valjda kad bih se držala recepta - kaže uz smijeh.

Malo pomalo počela se baviti prezentacijom svojih ručkova i slastica te je tako nastao blog.

- Kakav je dan, takvo je i jelo, a i fotka. Češće objavljujem slastice jer su mi inspirativnije za izradu, a i fotogeničnije od bataka ili rebarca. Kako većinu mesa ne jedem, bilo bi mi licemjerno objavljivati ručkove koje nisam kušala, iako ih kuham sinovima. Kod mene je uvijek mediteranska spiza, riba, sezonsko voće i povrće, komad mesa za muške u kući, brdo maslinova ulja... Volim ljute začine, puno papra i soli. Volimo sve na žlicu. Sebi ubacim proso, kvinoju, mungo grah, bulgur, divlju rižu..., ali sve s našim mirodijama, jer ne volim azijske okuse. Primjerice, iako sam eksperimentirala s makrobiotikom, uvijek sam i u takve ručkove davala dašak Dalmacije - kaže Zadranka, kojoj je hrana neizostavni sastojak za dobro druženje.

- Puno se družimo uz komin, dagnje, gradele, puže, soparnik, prisnac..., i to mi je top. Društvo, spiza i vino nemaju premca, a za mene je uvijek konoba u prednosti ispred bilo kakvog fancy restorana - priča food blogerica.

Ljubav prema hrani živi i kroz homeopatiju, alternativnu medicinu kojom se bavi.

- U zdravoj prehrani ima 2000 lijekova koji liječe emotivne, mentalne i fizičke simptome oboljenja, a liječi se čovjek, a ne bolest. Završila sam to lani i otvorila obrt - kaže i dodaje da je poluvegetarijanka.

- Jedem ribu, nekad piletinu, a janjetinu samo na feštama. Doma kad je skuham za familiju, tad je ne jedem. Ali zato smažem goleme količine povrća koje je ostatku obitelji prilog. Nije mi problem pojesti pun lonac blitve! Jako pazim na namirnice pa kupujem isključivo na pjaci od ljudi za koje znam da imaju domaće povrće, a u trgovinama čitam deklaracije i sastav te pazim da nema emulgatora i konzervansa - kaže Elena, koja hranu koju obitelj nije pojela podijeli susjedima, prijateljima...

Koga zvijezde vole? Tri znaka će ovaj tjedan patiti, tri slaviti
Koga zvijezde vole? Tri znaka će ovaj tjedan patiti, tri slaviti

RECEPTI:

Zapečena blitva

SASTOJCI: 300-400 g blitve, 2 srednje velike crvene paprike, 1 ljubičasti luk, 125 g mozzarelle, 1 jaje, sol, šareni papar, maslinovo ulje, bosiljak

PRIPREMA: Blitvu operite, posušite i izrežite na trakice, a korijen na kockice. Luk režite na tanje ploške, a papriku na duguljaste trakice. Na ulju propirjati kapulu i papriku, posolite i popaprite. Miješajte povrće jer lako zagori i gotovo je kad ishlapi sva tekućina. Jaje smutite i dodajte još malo soli. Mozzarellu izrežite na kolutove. Povrće skinite s vatre i prebacite u posudu u kojoj ćete sve zapeći. Namastite je maslacem prethodno pa po povrću rasporedite sir i na kraju zalijte umućenim jajem. Pecite 15-ak minuta na 200 stupnjeva. Ukrasite bosiljkom.

U dlanu je zapisana sudbina - otkrijte što govore vaše linije
U dlanu je zapisana sudbina - otkrijte što govore vaše linije

Džem od mandarina

SASTOJCI: 1 kg mandarina (oguljenih), 2 dunje, 400 g šećera, 1 limun

PRIPREMA: Mandarine razdvojiti na kriške. Dunju oprati i isjeckati u kockice s korom. Staviti u lonac voće i na laganoj vatri neprestano miješati. Kad puste tekućinu, dodati šećer i miješati. Kad je dunja omekšala, smiksati štapnim mikserom, a ako želite džem nemojte. Nekih 10-ak minuta pred kraj kuhanja dodajte naribanu limunovu koricu i sok limuna. Nakon 60 minuta kuhanja, kad postane gusto i pomalo želatinozno, onda je gotovo. Vruća marmelada ide u vruće staklenke. Odmah ih zatvorite.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

09:31
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje