Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Kontracepcijski flaster i prsten su opasniji od antibaby pilula

Kontracepcijski flaster i prsten su opasniji od antibaby pilula
1

Žene koje koriste kontracepcijski flaster imaju dva i pol puta veći rizik od nastanka tromba, a s prstenom je taj rizik dva puta veći nego na pilulama, otkriva istraživanje

VIDEO

Moderna kontracepcijska sredstva poput vaginalnog prstena ili flastera za kožu koji otpuštaju niske doze hormona u organizam žene donose i veći rizik od nastanka opasnih krvnih ugrušaka, pokazalo je desetogodišnje istraživanje Sveučilišta Kopenhagena 1,6 milijuna žena. Tijekom studije, oko 5200 žena imalo je krvni ugrušak, tj. trombozu. Najveća je opasnost ako se ugrušak otkine i otputuje u pluća, gdje izaziva gušenje i plućnu emboliju.

Kod onih koje nisu koristile hormonalnu kontracepciju bilo je dva slučaja krvnog ugruška na 10.000 žena, a kod onih koje su pile pilule s hormonom levonorgestrelom bilo je šest slučajeva na 10.000 žena. Kod žena koje su imale vaginalni prsten bilo je osam slučajeva na 10.000 žena, dok je najviše slučajeva krvnih ugrušaka bilo kod žena koje su koristile kontracepcijske flastere, 10 od njih 10.000.

Žene koje su koristile uređaje poput spirale samo na bazi progesterona nisu imale povećani rizik od pojave krvnih ugrušaka u usporedbi sa ženama koje ne koriste hormonalnu kontracepciju.

Veći rizik

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Znanstvenici su otkrili da žene koje koriste prsten, imaju dvostruko veći rizik od nastanka opasnih krvnih ugrušaka, dok je kod onih koje koriste flaster taj rizik dva i pol puta veći, prenosi Fox News.

Kontracepcijske pilule su poznate po tome da pospješuju nastanak krvnih ugrušaka i nije preporučljivo da ih piju žene starije od 35 godina, no sve je više dokaza da drugi oblici hormonalne kontracepcije donose veći rizik nego pilule.

- Iako su rizici hormonalne kontracepcije za zdravlje mali i rijetki s obzirom na njene dobrobiti, novije metode kontracepcije valja još dobro istražiti - komentirala je studiju dr. Elizabeth Raymond iz američke zdravstvene organizacije Gynuity.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'