Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kontracepcijski flaster i prsten su opasniji od antibaby pilula

None Foto: photos

Žene koje koriste kontracepcijski flaster imaju dva i pol puta veći rizik od nastanka tromba, a s prstenom je taj rizik dva puta veći nego na pilulama, otkriva istraživanje

Moderna kontracepcijska sredstva poput vaginalnog prstena ili flastera za kožu koji otpuštaju niske doze hormona u organizam žene donose i veći rizik od nastanka opasnih krvnih ugrušaka, pokazalo je desetogodišnje istraživanje Sveučilišta Kopenhagena 1,6 milijuna žena. Tijekom studije, oko 5200 žena imalo je krvni ugrušak, tj. trombozu. Najveća je opasnost ako se ugrušak otkine i otputuje u pluća, gdje izaziva gušenje i plućnu emboliju.

Kod onih koje nisu koristile hormonalnu kontracepciju bilo je dva slučaja krvnog ugruška na 10.000 žena, a kod onih koje su pile pilule s hormonom levonorgestrelom bilo je šest slučajeva na 10.000 žena. Kod žena koje su imale vaginalni prsten bilo je osam slučajeva na 10.000 žena, dok je najviše slučajeva krvnih ugrušaka bilo kod žena koje su koristile kontracepcijske flastere, 10 od njih 10.000.

Žene koje su koristile uređaje poput spirale samo na bazi progesterona nisu imale povećani rizik od pojave krvnih ugrušaka u usporedbi sa ženama koje ne koriste hormonalnu kontracepciju.

Veći rizik

Znanstvenici su otkrili da žene koje koriste prsten, imaju dvostruko veći rizik od nastanka opasnih krvnih ugrušaka, dok je kod onih koje koriste flaster taj rizik dva i pol puta veći, prenosi Fox News.

Kontracepcijske pilule su poznate po tome da pospješuju nastanak krvnih ugrušaka i nije preporučljivo da ih piju žene starije od 35 godina, no sve je više dokaza da drugi oblici hormonalne kontracepcije donose veći rizik nego pilule.

- Iako su rizici hormonalne kontracepcije za zdravlje mali i rijetki s obzirom na njene dobrobiti, novije metode kontracepcije valja još dobro istražiti - komentirala je studiju dr. Elizabeth Raymond iz američke zdravstvene organizacije Gynuity.

Komentari (8)
  • a ništa onda prema ovom onda najbolje je bit u celibatu!

    15. 5. 2012,   09:23
  • mujo ponoći sanjao da ga posjetio vrag i dao mu magični prsten koji mora staviti na prst i koji če spriječiti fatu da ga prevari bez njegovog znanja. Stavi mujo taj prsten a fata se promeškolji i kaže muji "mujo to nije ono čemu je tu mjesto"

    17. 5. 2012,   23:00
  • opasno, opasnije, najopasnije... zar je bitno sto je vise ili manje opasno?? klonit se tog otrova i nepotrebnog sopanja hormonima.

    15. 5. 2012,   10:00