Obavijesti

Lifestyle

Komentari 26

Kora lubenice se kiseli i koristi za slatko, njen sok za sladoled

Kora lubenice se kiseli i koristi za slatko, njen sok za sladoled
1

Iskoristite sve blagodati lubenice - poslužite je uz slana jela, pršut, mozzarellu ili fetu, koristite je kao zdjelu za salatu, a koru odvojite za slatku ili slanu zimnicu

VIDEO

Lubenice prestaju zreti nakon što se uberu, stoga ih je važno kupiti zrele jer imaju najbolji okus i najviše hranjivih tvari uključujući vitamine i antioksidanse.

Zrela lubenica ima žutu ili kremasto-žutu “potrbušnicu” – dio na kojem je ležala na tlu. Ako je nemaju, to može biti znak da su prerano ubrane. Od lubenice se najčešće spravljaju osvježavajući napici, a odlična je i u graniti ili sorbetu. Omiljeno ljetno voće dodaje se slatkim i slanim jelima.

Slanih kombinacija salata s lubenicom je mnogo, a posebno dobro se slaže s kockicama fete i plavim sirevima, ružmarinom, maslinama, rikolom, listićima mente, mozzarellom, pršutom, ljutim papričicama i ljubičastim lukom. Salatu začinite solju, paprom, maslinovim uljem, aromatičnim octom ili limunovim sokom.

Osim u zdjeli ili u izdubljenoj kori lubenice, salatu možete poslužiti na štapićima za ražnjiće. Bijeli dio kore i koštice nemojte baciti. Od kore se radi slatko tako da se nareže na komadiće i prokuha tri ili četiri puta dok ne postane staklasta. Zatim se kuhaju u šećernom sirupu s vanilijom i cimetom pa nakon što odstoje 12 sati spremaju u staklenke.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kora lubenice može se i kiseliti. Narežite je na kriške pa stavite u veliku staklenku i ulijte hladnu prokuhanu vodu. Zatim je izlijte u drugu posudu i izvažite - na svaku litru ide žličica krupne soli. Slanu vodu vratite u staklenku i ostavite dok se ne ukiseli. Koštice je najbolje ispeći u pećnici s maslinovim uljem te posuti omiljenim začinima, poput origana ili muškatnog oraščića. Poslužite ih kao zdravu zamjenu za čips. 

Osvježavajuća juha

Od lubenice možete pripremiti i osvježavajuću gustu juhu. Dovoljno je izmiksati kocke lubenice, sok od jabuke, limete, malo metvice i med. Prije posluživanja umiješajte i žličicu jogurta. Posipajte je košticama lubenice koje sušite oko 15 minuta na 160°C. Posipajte ih cimetom i, prema želji, šećerom u prahu.

Sladoled od lubenice na štapiću

Lubenicu očistite, narežite na veće komade, dodajte sok od limete, nekoliko listića metvice, pa dobro izmiksajte. Na vatri zagrijte izmiksanu lubenicu s metvicom, vodu i šećer te ohladite. Izlijte u metalni kalup i stavite u zamrzivač. Čim se stvrdne, zabodite štapiće i ostavite u zamrzivaču dok se ne dobije zaleđena poslastica.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje