Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Korčula među top 7 najboljih otoka Europe za vidjeti 2020.

None Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Među predivnim europskim otocima, na preporuci za vidjeti sljedeće godine našla se i naša Korčula, predivni srednjedalmatinski otok s bogatom tradicijom

Korčula je proglašena za jedan od "Najboljih otoka u Europi",  prema ispitivanju provedenom na stranici za putovanja Big7Travel.

Za ovu je listu odabrano ukupno 50 otoka na svijetu koje 'vrijedi posjetiti u Europi', a Korčula među njima ima istaknuto mjesto među prvih pet; uz Flatey na Islandu, Sommaroy u Norveškoj, Aransko otočje u Irskoj, Azorima, talijanskim Caprijem i španjolskom Ibizom.

POGLEDAJTE VIDEO:

Ovih sedam starog kontinenta otoka portal Big7Travel svakako vrijedi posjetiti u 2020.:

1. Flatey, Island

Jeste li ikada bili na nekom od otočića oko Islanda? Flatey je jedan takav otok, koji je zauzeo prvo mjesto među najboljim otocima u Europi. Iako se duž otoka proteže niz životopisno obojenih kuća, redom sagrađenih prije više od sto godina, samo dvije obitelji na njemu žive i zimi. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Taylor Burgess (@taylorbee_co)

Na šarmantan način zato ovaj otok nalikuje filmskom setu - što nije slučajnost s obzirom da je ugostio setove nekoliko kultnih filmova, od kojih je najpoznatiji film 'Honor of the House', sniman prema istoimenoj kratkoj priči Nobelovca Halldóra Laxnessa.

Mir na ovom otoku je jedinstven, a vrijeme kao da zaista stoji. 


2. Sommarøy, Norveška

Ako Sommarøy posjetite za ljetnog dana, koraljne plaže i tirkizni ocean će vas navesti da pomislite kako ste negdje na Karibima.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Francesca Bambini (@bambifranci)

Na malom je norveškom otoku lako izgubiti pojam o vremenu, pogotovo jer Sjeverni Sommaroy razmatra imaju li uopće još uvijek potrebu za satovima. S obzirom na to da se nalazi u polarnom krugu, u ljetnim mjesecima na otoku sunce ne zalazi 69 dana, a u studenom padne mrak koji traje do siječnja.

ZAGLAVILI NA AERODROMIMA Više od 600 putnika Thomas Cooka 'zarobljeno' u Hrvatskoj


3. Korčula, Hrvatska

Korčula je jedno od najposjećenijih odredišta na hrvatskoj obali, a malo je udaljenija od svega, zbog čega je i atmosfera na otoku opuštenija jer su gužve manje nego na većini dalmatinskih otoka, piše BigSevenTravel. 

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Zbog arhitekture (srednjovjekovnih trgova, crkvi i palača) grad Korčulu nazivaju i 'malim Dubrovnikom', a kombinacija guste šume i prelijepih plaža nudi savršenu scenografiju za odmor. Jedna je od destinacija južnodalmatinske obale koju svakako vrijedi posjetiti.

 

4. Aransko otočje, Irska

Ova tri udaljena otoka uz zapadnu Irsku obalu predstavljaju jedno od onih mjesta sa skoro pa netaknutom prirodom, koja posjetitelje redovito ostavlja bez daha. Dio stanovništva na otocima još uvijek govori galski, što je dodatni odraz irske tradicije, pogotovo jer je takvih govornika u Irskoj još vrlo malo.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli littleblog.biginspirations (@gloriaslittleblog)

Tri otoka čine otočje: Inishmore (Árainn Mhór/Inis Mór) - koji je ujedno i najveći; Inishmaan (Inis Meáin/Inis Meadhóin), koji je drugi po veličini te, Inisheer (Inis Thiar/Inis Oírr/Inis Oirthir), najmanji od tri. Po njima se može prošetati ili biciklom provozati po putu koji je obložen ručno rađenim zidovima od opeke, a pogled s litica koje gledaju prema Atlantskom oceanu i poznata lokalna gostoljubivost čine otoke obaveznom destinacijom.

5. Azori, Portugal

Azori, smješteni usred Atlantskog oceana, tvore arhipelag s devet otoka koji su se tek nedavno istaknuli kao nova turistička destinacija. Otoci su vulkanskog porijekla, a nekad aktivni vulkani preoblikovali su se u nestvaran pejzaž zelenih brdašaca i jezera. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli S.Miguel_Açores 🌱A ilha verde🌱 (@azores_portugal)

Inače su i jedno od najvećih svjetskih svetišta posvećenih kitovima, a možete uživati u istraživanju gejzira, vruće termalne vode, ali i vulkanskih jezera. Arhipelag čine otoci Sao Miguel, Santa Maria, Terecira, Graciosa, Sao Jorge, Pico, Faial, Flores i Corvo. 

Najbolji izbor je maleni otok Corvo koji u svom središtu ima prekrasni krater, a privlači i mnoge vrste ptica iz Europe i iz Amerike.

6. Capri, Italija

Ovaj mali otok neposredno uz napuljsku obalu jedan je od dragulja Mediterana. Možete ostati na otoku, ili raditi ono što većina i radi i dane provoditi u jednodnevnim izletima.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Capri - Italy 🍋🇮🇹 (@visitcapriofficial)

Strme litice i živahna luka, ljubazni domaćini i izvrsna hrana, sve to skupa čini ovaj otok rajskim mjestom na zemlji, pa je malo onih što se ne zaljube u Capri čim nogom stupe na otok. 

EPICENTAR U ALBANIJI Dubrovčani osjetili novi potres: 'Dugo je trajalo, sve se treslo'
7. Ibiza, Španjolska

Jedan od najljepših španjolskih otoka, s prekrasnom jezgrom starog grada i živopisnim plažama. Ibiza nije samo party destinacija - stari grad Ibize Ávila je i  baština koju je na svoj popis uvrstio UNESCO, a odlikuju ga uske uličice i spomenici. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Seidiformenterasesince2014® (@seidiformenterasesince2014_)

Premda jest najpoznatiji po ljetnim klubskim zabavama koje privlače veliki broj mladih turista, otok u posljednje vrijeme teži odbaciti svoju reputaciju isključive destinacije za zabavljanje mladih.

Popularna su odredišta na otoku svakako i vinski barovi u blizini luke, a dok se penjete u brdovit grad pred vama će se pružati spektakularan pogled na more ispod.

POGLEDAJTE NOVI SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Komentari (9)
  • Bila sam na maturalcu na Korčuli...davno je davno to bilo..

    27. 9. 2019,   19:25
  • najljepši otoci su mi brac mljet korčula olib

    27. 9. 2019,   17:46
  • Prekrasno, lijepo je putovati i uživati u takvim ljepotama, bez milijardu selfija, što se mene tiče...

    27. 9. 2019,   22:05