Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Korijen anđelike pomaže kod trovanja alkoholom i nikotinom

U narodnoj medicini anđelikom se liječi trovanje alkoholom i nikotinom, reuma te giht. Anđelika se može uzimati i kao gorki tonik koji djeluje na povećanje apetita jer potiče rad probavnih organa

Anđelika (Angelica archangelica) impozantna je biljka čije debele šuplje stabljike mogu narasti i do tri metra. Korijen anđelike uglavnom se upotrebljava za liječenje manjih probavnih smetnji, vjetrova i nadimanja. Također se preporučuje protiv bolova u trbuhu i grčeva u crijevima.

POGLEDAJTE VIDEO (kako pepeo pomaže u vrtu):

Anđelika je i korisno sredstvo protiv kašlja, prehlade i gripe jer potiče iskašljavanje. Osobito je prikladna za liječenje bronhitisa. Ekstrakt korijena anđelike može ublažiti bolove u leđima te bolove izazvane gihtom i reumatizmom. Ulje korijena anđelike također djeluje antibakterijski i protugljivično. Novija istraživanja pokazuju da anđelika sadrži tvari koje sprečavaju zgrušavanje krvi, pa bi se mogla upotrebljavati u liječenju tromboze. U narodnoj medicini anđelikom se liječi trovanje alkoholom i nikotinom, reuma te giht.

LJEKOVITO BILJE Iđirot je odličan kod želučanih tegoba, a pomaže i kod reume

Anđelika se može uzimati i kao gorki tonik koji djeluje na povećanje apetita jer potiče rad žlijezda slinovnica i probavnih organa. Listovi, stabljike, plodovi i korijenje imaju ugodan miris i okus koji je isprva slatkast, potom pomalo ljut i gorak. Usitnjeni listovi i stabljike mogu se kao začin dodavati juhama, varivu, salati i umacima. Od mladih stabljika pripremaju se kompoti i slatko. Stabljike i korijenje također se mogu ušećeriti.

MALA ŠKOLA CEMENTIRANJA Vrtlarica: Posuda od betona za cvijeće trpi kišu, led pa i snijeg

Anđelika raste na vlažnim livadama, u blizini rijeka i u svjetlijim šumama. No kod nas je kao samonikla razmjerno rijetka. Anđeliku jednostavno možete uzgojiti iz sjemena. Vrlo je otporna, a odgovaraju joj vlažno tlo i umjerena klima. Dobro uspijeva na suncu i u polusjeni.

RADOVI U STUDENOM Kraj vrtlarske sezone: Ostatke bilja iz vrta slažite na kompost

Upozorenje

Pregnancy. Beautiful Smiling Pregnant Woman | Autor: Ihor Pukhnatyy Foto: Ihor Pukhnatyy

Nisu zabilježeni štetni učinci, no anđeliku ne treba uzimati tijekom trudnoće i dojenja, kod povišenog šećera ili uz pripravke za sprečavanje zgrušavanja krvi. Korijen ne berite sami jer ga se lako može zamijeniti za štetnu biljku.

Kupka protiv reume i problema sa živcima

Foto: Dreamstime

Stavite 200 g nasjeckane anđelike (cijela biljka) u 5 l hladne vode i ostavite tijekom noći. Ujutro kuhajte 15-30 minuta i ulijte u pripremljenu kadu za kupanje temperature od 33 do 38°C. Ostanite u kupki deset minuta te ponavljajte prema želji i potrebi.

Čaj od anđelike 

Foto: Dreamstime

Prelijte žličicu korijena anđelike sa 3/4 šalice vode i postupno zagrijte do vrenja. Maknite s vatre, ostavite da stoji pet minuta i procijedite. Pripremljeni čaj podijelite u dvije doze i popijte tijekom dana, protiv probavnih problema, prehlade i kašlja.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Komentari (1)