Obavijesti

Lifestyle

Komentari 28

Korisni trikovi: Stop glavobolji uz šalicu kave sa sokom limuna

Korisni trikovi: Stop glavobolji uz šalicu kave sa sokom limuna

Kava povećava budnost i koncentraciju, tjera umor te smanjuje rizik od dijabetesa i srčanih oboljenja, no da biste izvukli najbolje od nje, ne pijte više od četiri šalice na dan

VIDEO

Kofein je najrašireniji prirodni stimulans na svijetu. Postoji u raznim oblicima, ali najčešće ga nalazimo u kavi. Jedna šalica sadrži 100 mg kofeina, ali nutricionistici upozoravaju da ne treba premašiti dozu od 400 mg, dakle četiri šalice crne kave.

- Zbog pretjerivanja često dolazi do predoziranja kofeinom, pa liječnici trebaju biti svjesni mogućeg trovanja kako bi prepoznali i liječili ljude na odgovarajući način - otkriva nutricionistica Sandra Marić Bulat i pojašnjava da jednokratna doza kofeina od 200 mg ne predstavlja rizik za zdrave odrasle osobe, djece i adolescenata.

Kava - suradnik za ljepotu: Uz nju očistite i nahranite kožu
Kava - suradnik za ljepotu: Uz nju očistite i nahranite kožu

- Ista količina kofeina ne predstavlja rizik kad se konzumira manje od dva sata prije intenzivne tjelovježbe u normalnim okolišnim uvjetima - ističe nutricionistica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

No da se pozitivni učinci ne bi pretvorili u štetne, stručnjaci savjetuju da ne treba piti više od četiri šalice aromatičnog napitka na dan.

- Istraživanja pokazuju da umjerena konzumacija kofeina ima pozitivne rezultate na prevenciju dijabetesa tipa 2, Parkinsonove bolesti i raka jetre. Umjereno pijenje kave ima i pozitivan učinak na kardiovaskularno zdravlje - tvrdi Marić Bulat, koja dodaje da kava može pomoći i kod gubitka kilograma, ali uz opasnost od njihova vraćanja.

- Kofein ima snažno termogeno djelovanje, kojim potiče brzo izgaranje kalorija i tjelesnih masnoća. Ali nakon njegove konzumacije postoji velika opasnost od jo-jo efekta - upozorava nutricionistica.

Još jedna dobra strana kofeina je ublažavanje mukotrpnih glavobolja.

- Prirodni lijek za glavobolju je napitak čiste crne kave s iscijeđenim sokom od pola limuna. Imajte na umu da bi kava trebala biti bez dodataka kao što su šećer ili mlijeko jer tada daje najbolje rezultate - kaže Marić Bulat.

Istraživanje: U ledenim kavama kave ima između 1,2 i 42 posto
Istraživanje: U ledenim kavama kave ima  između 1,2 i 42 posto

Iako je glavni zadatak kofeina tjeranje umora i poboljšanje mentalnih funkcija, prevelika konzumacija je i više nego štetna.

Pretjerano pijenje dovodi do stanja opijenosti poznatoga kao kofeinizam, koje karakteriziraju nemir, uznemirenost, uzbuđenje, mrmljanje i nesanica. Ti se simptomi jasno preklapaju s mnogim psihijatrijskim poremećajima, upozorava nutricionistica.

Kofein će vas tijekom dana efikasno razbuditi, no taj će se efekt produljiti i na večer, pa je teško zaspati i nećete ispuniti normu od sedam sati prijeko potrebnog sna. Upravo zato trudnice ne bi smjele piti više od dvije šalice kave na dan.

Nutricionistica Sandra Marić Bulat: Energetska pića prepuna su šećera

Za razliku od turske, šalica instant kave sadrži 75 mg kofeina. U čaju nalazimo 50 mg, dok je u limenci kole 30 mg, a jedan Red Bull ima 80 mg kofeina. No treba naglasiti da su energetska pića prebogata šećerom, pa ih treba izbjegavati u širokom luku.

S druge strane, čaj je niskokaloričan, a bogat je kofeinom. Snižava visok krvni tlak i rizik od dijabetesa tipa 2.

Kava, šećer, med: Svi sastojci za piling nalaze se u kuhinji
Kava, šećer, med: Svi sastojci za piling nalaze  se u kuhinji

TOP 5: Najbolji savjeti za uživanje u jutarnjoj kavi

1. Uz šalicu kave pijte i vodu

Kofein iz kave potaknut će izlučivanje čak i one vode koja se nalazi u tragovima, pa ju je važno nadoknaditi. Vodu je dobro piti prije, tijekom i nakon kave.

2. Doza kofeina na pun želudac

Pijete li kavu na prazan želudac, zbog visokih razina želučane kiseline povećava se rizik od nastanka čireva, kronični gastritis, sindrom iritabilnog crijeva i želučanog refluksa.

3. Tri šalice dnevno za zdravo srce

Najveće smanjenje relativnog rizika od prerane smrti zbog bolesti srca zapaženo je kod ljudi koji piju tri šalice dnevno u usporedbi s onima koji ne piju kavu.

4. Šalica kave je prava doza sreće

Veliko istraživanje na 50.000 žena pokazalo je da jedna šalica kave smanjuje rizik razvoja depresije za 15 posto, a dvije do tri šalice dnevno za 20 posto.

5. Bitno je pronaći idealnu dozu

Iako se 400 mg kofeina smatra prihvatljivom dnevnom dozom, ne trebaju svi piti toliko kave. Svaki organizam je različit, pa i kofein različito djeluje na svakog pojedinca.

Šanse za in vitro oplodnju se smanjuju uz pet kava na dan
Šanse za in vitro oplodnju se smanjuju uz  pet kava na dan
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru
'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno