Obavijesti

Lifestyle

Komentari 31

Koristite kondom: Bakterije su uzrok neplodnosti kod oboje

Koristite kondom: Bakterije su uzrok neplodnosti kod oboje
1

Mnoge vrste bakterija postale su imune na antibiotik, mnoge su djelomično osjetljive i na putu da prestanu reagirati, ali određene ljekovite biljke pomažu...

VIDEO

Iako se uroinfekcije ne smatraju “sezonskim” bolestima, jer su nešto učestalije u hladnijim mjesecima, ljeto ipak donosi pojedine faktore rizika ili rizična ponašanja koji pogoduju njihovu razvoju.

- Bakterije enterokok, E.coli, ureaplazma, klamidija, klebsijela, proteus, streptokok, pseudomonas uzrokuju akutne, ali i kronične upale mjehura, bubrega, prostate, jajnika, vrata maternice, mokraćne cijevi i svih ostalih dijelova urološkog i ginekološkog trakta. Svagdje se zavlače, razmnožavaju i dovode do upale sluznice unutarnjih organa – kaže dr. med. Ksenija Krajina Pokupec. 

Zbog kraće mokraćne cijevi koja je u žena dugačka oko 5 centimetara, a u muškaraca od 18 do 22 centimetara, te su upale češće kod nježnijeg spola. 

- Javljaju se bolovi u području donjeg dijela trbuha, učestalo mokrenje, peckanje, a moguć je iscjedak te povišena tjelesna temperatura. Oboljeli često imaju nagon za mokrenjem, a kada dođu u toalet pomokre samo nekoliko kapi. To se javlja zbog jako upaljene i podražene sluznice mjehura i mokraćne cijevi. Kod manje djece ili novorođenih ti su simptomi mnogo jače izraženi. Djeca često imaju vrlo visoku temperaturu, bolove i nemogućnost mokrenja jer ih sve jako peče i boli – objašnjava dr. Krajina Pokupec.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Dreamstime

Kod takvih simptoma, potrebno je učiniti pregled urina i dodatno urinokulturu s antibiogramom. 

- Prvi nalaz urina pokazat će općenito stanje i najvjerojatnije povišene leukocite, prisutne pločaste stanice, bakterije i kristaliće ili cilindre, te moguću prisutnost eritrocita, tj.krvi. Nakon toga radi se urinokultura iz koje se vidi koliko je i kojih bakterija poraslo na laboratorijskoj hranjivoj podlozi i koji antibiotik najbolje djeluje na tu bakteriju nakon čega ćete ga i dobiti – kaže liječnica. 

U današnje vrijeme, nastavlja liječnica, ni antibiotici nisu više ono što su bili. Mnoge vrste bakterija postale su imune na antibiotik, mnoge su djelomično osjetljive i na putu da prestanu reagirati na antibiotik. Zato pacijentima priprema terapiju na bazi ljekovitog bilja, odnosno fitoterapiju. 

- Takva terapija zasad opravdava svoje postojanje i zovem je svojom terapijom broj jedan. Imala sam pacijente koji su uzimali antibiotike godinama. Svi su proveli fitoterapiju bez ikakvih nuspojava i problema. Antibiotici im nisu trebali ili vrlo malo u početku terapije dok čaj i kapi nisu počeli djelovati punom snagom – kaže Krajina Pokupec. 

Upala mokraćnog mjehura je najčešća ljetna uroinfekcija, uzrokovana bakterijom Escherichijom coli (akutni cistitis). Kod muškaraca se cistitisi rjeđe javljaju, no ne smiju zanemariti prostatu. 

- Simptomi prostatitisa su vrlo neugodni, stoga je pametno misliti na prevenciju. Osim toga, kao komplikacija prostatitisa može se razviti i upala epididimisa i/ili testisa (akutni epididimitis ili epididimoorhitis) - upozorava specijalistica urologije dr. Marina Knežević. 

 - Muškarci bi ljeti trebali piti barem dvije litre tekućine na dan kako bi mokrenjem ispirali bakterije iz mokraćne cijevi i mjehura te spriječili njihovo umnožavanje i razvoj upala. Ako ste skloni ljetnim ljubavnim avanturama, koristite kondom zbog spolno prenosivih bolesti jer su upale mokraćne cijevi najčešće uzrokovane infekcijama klamidijom - kaže doktorica. 

Bakterije mogu izazvati neplodnost

Bakterije u brisu vrata maternice liječe se tradicionalnom terapijom uz dodatne kupke i ulje ili vaginalete jer ginekološke bakterije traže jaču terapiju. Slično je i kod pozitivnog nalaza kod muškaraca. Sve mogu uzrokovati pobačaje i neplodnost žena i muškaraca.

Od bakterija se liječe oba partnera istodobno

Ako imaju kronične upale prostate ili bakterije u brisu uretre ili u ejakulatu, i muškarcima slijedi malo jača, a možda i vremenski dulja terapija. Liječe se oba partnera istodobno i treba do kraja provesti fitoterapiju. Nakon trećeg ponovljenog nalaza koji je sterilan, može se prekinuti terapija. 

 
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru