Obavijesti

Lifestyle

Komentari 14

Korizmene molitve: Obiteljska molitva je jedna od najvažnijih

Korizmene molitve: Obiteljska molitva je jedna od najvažnijih
1

Korizma je dobra prilika da obitelj u svoju svakodnevnicu uvede obiteljsku molitvu. Ona je jedna od najvažnijih molitvi, i jako je moćna. Iz nje izvire snaga kršćanske obitelji

VIDEO

Korizma je dobra prilika da obitelj u svoju svakodnevnicu krene uvoditi obiteljsku molitvu. Obiteljska molitva je svakako jedna od najvažnijih molitvi, i jako je moćna. Iz nje izvire snaga kršćanske obitelji i svećenici je preporučuju posebno u korizmi jer rješava nesuglasice i napetosti u obitelji. 

Naime, samo obiteljska molitva pobjeđuje sve nerede i probleme u jednoj obitelji. Ako nema obiteljske molitve, onda je sve puno teže. 

- Ne znam, zašto nam je tako teško moliti? Zašto nam je teško okupiti se pet minuta na zajedničku obiteljsku molitvu - pita se fra Ignacije Alerić u jednom od svojih članaka i istovremeno odgovara: ‘Bog nam je dao u jednom danu 24 sata, a to je 1.440  minuta. Od toliko minuta u jednom danu, zar ne možemo pet minuta moliti, kao jedna normalna kršćanska obitelj.

Ako ti je teško pet minuta moliti, samo se sjeti koliko je minuta odnosno sati Isus za nas nosio svoj preteški križ, i koliko je sati trpio muku na križu’. Fra Alerić sugerira da ako želiš dobro, mir i blagoslov svojoj obitelji i djeci, onda uvedi u obitelj molitvu. Tada će  obitelj dobiti novu snagu i ljepotu zajedničkog života. Tako će u obitelji biti razgovora i dogovora, a nestat će samovolje i nadglasavanja.

 - Danas započni obiteljsku molitvu. Tako će biti više zdravlja i duše i tijela u tvojoj obitelji. Na kraju korizme osjetit ćeš ponovnu radost i ljepotu obiteljskog zajedništva. I tada će se uistinu dogoditi neopisiva radost Uskrsa - piše fra Alerić.

Woman with bible

O obiteljskoj molitvi često se govori, nju s oltara preporučuju svećenici, ali zbog današnjeg užurbanog načina života, ona kao da se negdje izgubila. Rijetke su te obitelji koje imaju sreću naći se za večerom za istim stolom i pomoliti se prije nje ili, recimo, nakon večere zajednički moliti krunicu. No, bez obzira na sve dnevne obaveze, bitno je da obitelj tijekom dana nađe vremena za molitvu, a možda je čak najbolje ujutro, prije nego roditelji odu na posao, a djeca u školu. 

Važnost obiteljske molitve posebno se ističe u odgoju djece i definitivno učvršćuje obitelj te hrani i osnažuje i vjeru svakoga pojedinoga člana obitelji.  Činjenica jest da je nekada obiteljsko sastajanje u molitvi bilo pravilo, a ne izuzetak, bilo u gradu ili, pak, selu.

Ujutro bi se, i to posebno u korizmi, zajednički molio Anđeo Gospodnji Potom bi u podne, iako to danas zvuči nevjerojatno, vjernici pomolili gdje god bili, što je ipak bio češći slučaj na selu gdje se radilo u polju, vinogradu... I tada bi se ponovno molio Anđeo Gospodnji. Radilo bi se sve do navečer kada nastupa središnji molitveni događaj- večernja molitva. Prije same molitve govorile su se preporuke za obitelj, susjede, prijatelje. 

No, poseban je značaj večernje molitve u obiteljima za vrijeme korizme. Kako u korizmi nije bilo okupljanja van domova, obitelji su tijekom svih četrdeset dana molile i okupljale u određeno vrijeme kada su se molile molitve karakteristične za korizmu, a pjevao se Gospin plač. 

I sam papa Franjo preporuča obiteljsku molitvu kroz vrijeme korizme. Kao povlašteno mjesto u kojem se može živjeti iskustvo radosti praštanja Sveti Otac vidi upravo obitelj. Obitelj je, ističe, temeljna zajednica društva i Crkve, mjesto u kojem se žive najintimniji i najbliži odnosi i komunikacija. Upravo je zato obitelj mjesto i najvećih međusobnih ranjavanja i uvreda.

“Praštanje je bit ljubavi koja može razumjeti pogreške i ispraviti ih. U obitelji se odgaja za oprost, zato što smo sigurni da ćemo u njoj pronaći razumijevanje i podršku, unatoč pogreškama koje možemo učiniti”.

I sveta majka Tereza govorila je “Obitelj koja moli ostaje zajedno”.

“Vjerujem da je svijet razočaran i puno pati zbog premalo ljubavi u obiteljima. Nemamo vremena za djecu, nemamo se vremena radovati jedni drugima. Mislim da jednostavno moramo u svoje živote dovesti živote Isusa, Marije i Josipa iz Nazareta. Ako od svojega doma učinimo drugi Nazaret, mir će i radost vladati svijetom.

Ljubav počinje u roditeljskoj kući. Ljubav živi u obitelji. Danas u svijetu ima toliko patnje i nesreće upravo zbog nedostatka ljubavi u obiteljima. Kada bismo poslušali Isusa, čuli bismo kako nam ponavlja ono što je jednom rekao: “Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio.” Ljubio nas je umirući i pateći na križu. Da bismo se međusobno ljubili i unijeli ljubav u život, moramo započeti svoj rast u ljubavi u krilu svoje obitelji”, govorila je sveta majka Tereza. 

S obzirom da je vrijeme korizme pravo vrijeme za uvođenje obiteljske molitve, 24 sata donosi vam molitve za sreću u obitelji.

ZAJEDNIČKA MOLITVA ZA OBITELJ

Gospodine Isuse, u rane tvoga Presvetoga Srca stavljam sebe i sve članove svoje obitelji. Ponizno te molim, oprosti nam sve naše grijehe i učini naša srca po svojem Srcu, blagom i poniznom. Molim te da svojom Predragocjenom Krvlju prekriješ, ispuniš i zaštitiš mene i članove moje obitelji. Isuse Kriste,  ti i jedini Gospodin i naš Gospodar, samo ti imaš svu vlast nad svima nama.

Gospodine Isuse, opečati svojom Presvetom Krvlju sve članove moje obitelji, prostore u kojima živimo i radimo, sve ljude s kojima se susrećemo i surađujemo, sva prijevozna sredstva kojima se služimo, sve izvore dohotka i sva materijalna sredstva koja su nam od Boga namijenjena i koja već posjedujemo.

Molim te, Isuse, opečati svojim svetom Krvlju hranu koju jedemo, vodu, zrak i lijekove koje uzimamo. Isuse, otkupi mene i sve članove moje obitelji od optužbi kojima nas Zli optužuje pred Ocem. Otkupi nas od ljudi koje smo na bilo koji način povrijedili. Molim te da u sve njih uđe tvoja ljubav, praštanje, zdravlje duše i tijela.

Isuse, ulij nam svoju ljubav za sve ljude, osobito one koje teško prihvaćamo i one koji nas ne vole. Neka tvoja sveta Krv, Isuse, slomi snagu svake loše navike među nama, svih negativnih riječi, misli, želja, osjećaja i postupaka. Otkloni od nas posljedice negativnosti iz prošlosti. Po svojoj muci i uskrsnuću učini nas otvorenim za sve što nam želiš dati. Neka nas tvoja Krv opere i iscijeli sve naše rane.

Neka snaga tvoje Krvi slomi u nama i među nama sva negativna naslijeđa duha i duše koja se žele prenijeti na nas od pokojnih članova naše obitelji (zastati i nabrojati). Isuse, svojom svetom Krvlju operi ih i otkupi kod nebeskog Oca i uvedi ih u svoju slavu. Hvala ti za tvoju i našu Majku, za krsne zaštitnike članova moje obitelji, za anđele čuvare svakog od nas, za njihovu neprestanu pomoć i zaštitu. Slava tebi, Gospodine Isuse! Amen.

Woman praying

MOLITVA ZA SREĆU U OBITELJI

Gospodine Isuse, zahvaljujem ti za svakog člana svoje obitelji. Vjerujem da je svaki od njih Tvoj posebni dar za mene i poziv da ih nastojim usrećiti. Svoju si ljubljenu djecu podario meni da budu moja djeca, moji ukućani. Oprosti mi što toliko puta nisam s njima postupao(la) kao s Tvojom djecom. Oprosti svakome od nas grijehe koje smo počinili jedni protiv drugih, protiv Tebe.

Gospodine, predajem Ti sve obiteljske probleme, i molim Te, da nam dadneš mudrosti i snage da ispravimo sve što je sebično, što nije u ljubavi, što je krivo i neispravno u našoj obitelji, sve što nije po Tvojoj volji i što razara našu obiteljsku ljubav i sreću. (Ovdje se mogu staviti posebne nakane odgovarajuće obiteljskoj situaciji:

  • Razdijeljenost tjelesna ili duhovna u obitelji;
  • Nedostatak ljubavi i razumijevanja;
  • Neplodnost ili spontani pobačaji;
  • Tvrdoglavost ili neposlušnost djece;
  • Kad djeca ne mogu naći bračnog druga;
  • Loše navike članova obitelji (alkoholizam, droga, pušenje...;
  • Nezaposlenost i siromaštvo;
  • Bračna nevjera, opasnost od rastave, razoren brak…;
  • Bezbožnost i nedostatak molitve i života po vjeri;
  • Nedostatak zdravog poštovanja i međusobna neodgovornost;
  • Loši međususjedski odnosi;
  • Nepoštivanje zakona i svaka druga nakana…)

Dođi, Gospodine Isuse, dođi u moj život, uđi u moje obiteljske probleme. Okruži svakog člana moje (ove) obitelji svojim anđelima, zaštiti nas od napasti svakog zla, čuvaj nas od svake opasnosti i stradanja. Pošalji svoga Duha u izobilju da bi svaki član obitelji bio obnovljen na Tvoju sliku.

Neka mir Duha Svetoga ispuni ovu kuću i ostane s nama sada i uvijeke. Vjerujem Riječi Tvojoj, Gospodine: “Vjeruj u Gospodina Isusa i bit ćeš spašen ti i Tvoj dom!” 

Davor Puklavec/PIXSELL

MOLITVA PRESVETOM TROJSTVU ZA OBITELJ

Slavimo te Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si dostojanstvo obitelji ustanovio na sliku svoga Trojstvenog zajedništva ljubavi. Klanjamo ti se, Gospodine Isuse Kriste, Otkupitelju naš, jer si se udostojao roditi u ljudskoj obitelji i jer si svojom žrtvom na križu bračnu ljubav od rane grijeha iscjelio, te bračno i obiteljsko zajedništvo ljubavi i vjernosti učinio sakramentom svoga saveza s Crkvom. Hvalimo te, Duše Sveti Tješitelju, koji po sakramentu ženidbe, zajedničkoj molitvi i nedjeljnoj euharistiji, kršćansku obitelj neraskidivo ujedinjuješ i posvećuješ, da može biti svetište života i škola kršćanske ljubavi. Ponizno te molimo, Svemogući Bože, da se po uzoru na Svetu Obitelj, u našem kršćanskom domu, ostvari božanski naum o braku i obitelji - da naša obitelj bude istinska zajednica vjere, života i ljubavi. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen!

Molitve po izboru

Preporuči Gospodinu rado one osobe i nakane koje su ti na srcu i za koje si se obvezao moliti: tvoje roditelje, braću, sestre, rođake, prijatelje, tvoje poglavare, dobročinitelje i neprijatelje, pravednike i grešnike, duše pokojnika.
Izaberi jednu ili drugu molitvu i pokušaj se vlastitim riječima obratiti Bogu. Možeš tu primijeniti dio molitava iz pohoda Presvetomu. Ali nemoj moliti žurno, nego mirno, pun poniznosti i predanosti.

Za roditelje, ako su još na životu:

Bože, molim te za ljubav prema roditeljima. Ni od koga, osim tebe, nisam tako mnogo primio kao od njih: život, ljubav, brigu i dobročinstvo na dobročinstvo. Uzvrati im ono što im nisam kadar uzvratiti. Daj im mir, sreću, zdravlje, ljubav i zadovoljstvo. Očuvaj ih još dugo. Prije svega daj im svoju milost i svoj Božanski život. Amen.

Za pokojne roditelje (i baku i djeda):

Bože, zapovjedio si nam da poštujemo oca i majku, da im iskazujemo ljubav i poslušnost. Molim te za svoje roditelje (i svoga djeda i baku) prema kojima više ne mogu vršiti ovu obvezu, jer si ih već pozvao k sebi. Ono što je svako dijete osjećalo prema svojim roditeljima, žrtvovalo, dalo i činilo, to ti prikazujem zajedno sa svojim malim zaslugama, da ih primiš u svoje blaženstvo i da mi oni po svom zagovoru budu pomoć i utjeha. Amen.

fotolia

Uzajamna molitva bračnih drugova:

Bože ljubavi i života, u svojoj mudroj providnosti si nas spojio. Molim te da u vjernosti i slozi hodimo zajedno životnim putem. Posveti i produbi našu uzajamnu ljubav da idemo pred tobom u strahu Božjem i svetosti, da budemo jedno uz drugo u radosti i u patnji te da služimo jedno drugome. Blagoslovi naš savez radostima života, daj nam zdravlje, posao, zaslugu i sigurnost i sjedini nas jednom u svom blaženstvu u ljubav koja vječno traje. Amen.

Za obitelj i djecu:

Bože, praizvore života, ti si po očinstvu i majčinstvu osigurao opstanak ljudskog roda i tvoje Crkve: podaj nam da budemo dobri roditelji; neka djeca budu naše najbolje blago, što možemo dati i odgojiti za svijet i osobito za Tebe, o Gospodine! Daj nam duh požrtvovnosti, razboritosti i razumnost u odgoju, snagu dobrog primjera i čvrste kreposti.
Sveta Obitelji, Isuse, Marijo i Josipe, dopustite da naša obitelj postane slika vašeg svetog zajedništva u Nazaretu! Amen.

U teškoćama bračnog i obiteljskog života:

Pogledaj, o Bože, kako su velike nevolje pohodile naš brak i obitelj. Daj nam snage da iz ovih teškoća opet izađemo. Pomozi nam da se pokajemo zbog nepravednih djela i tražimo oprost. Dopusti nam da u istinskoj težnji, nevolji i križu pronađemo put jedno k drugome, a osobito k tebi, praštajućoj, pomirbenoj ljubavi našeg Otkupitelja. Amen.

Za djecu, ako su još mala:

Bože, ti si nam povjerio djecu; daj da ih volimo i čuvamo kao tvoju svojinu. Tebi trebaju pripadati i za tebe odrastati. Dopusti da te ljube i da te nikada ne izgube! Neka tvoja milost i sve dobro u njima dozori. Očuvaj njihovu nevinost, ne dopusti im da padnu u grijeh i daj im snage da svladaju životnu zadaću. Amen.

Za sina i kćer:

Bože, ti si pozvao moju djecu na život, ona su izrasli roditeljskoj vlasti, ali ne ljubavi i brizi. Molim te za zdravlje i sreću za njih, da svladaju životne zadaće. Očuvaj ih u svojoj milosti i ljubavi da nikad ne izgube vjeru i pošteni trud, da ostanu postojani u opasnostima života i da se jednom ponovo nađemo u tvom vječnom blaženstvu. Amen.

Za dijete koje je bolesno ili u opasnosti:

Pogledaj, Gospodine, bol moga srca! Uvijek mi je bila želja da i ovo moje dijete bude potpuno u tvojim rukama, Predobrostivi Bože, pouzdajem se u tebe; daj mi snagu i povjerenje da će opet sve biti dobro prema tvom dopuštenju. Dopusti mi moliti i žrtvovati, dopusti mi položiti svoje brige u otvorenu stranu tvoga Srca. Klanjam se tvojoj ljubavi, i onda kada boli i srce ranjava. Amen.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam