Zalogajnica 'Kotlić kod Draža' na Dolcu u ponudi će imati samo domaću hranu na žlicu. Sarma, gulaš, grah, špek fileki, fiš paprikaš, čobanac, punjena paprika samo su neka od jela u ponudi
'Kotlić kod Draža' - prvi štand s kuhanom hranom na Dolcu
Na tržnici Dolac otvara se prvi štand s kuhanom hranom. Dražen Golik u ponedjeljak će otvoriti štand 'Kotlić kod Draža' koji će u ponudi imati samo domaću hranu na žlicu.
- Ova priča s Dolcem me toliko žuljala, a nisam odustajao dok nisam dobio prostor. Kretao sam se po Dolcu i primijetio da ljudi tu nemaju što pojesti, a da nije iz pekare. Odlučio sam ljudima ponuditi domaća jela, ništa specijalno, ali ukusno i po prihvatljivim cijenama - rekao je Dražen.
Dražen ima dugogodišnje iskustvo u kuhanju, a 80-ih godina je otvorio prvi restoran hamburgera u Zagrebu koji radi i danas u Vlaškoj 68, a vodi ga njegov sin.
'Kotlić kod Draža' u ponudi će svaki dan imati dva do tri jela. Cijene će se kretati od 20 do 35 kn ovisno o jelu.
- Svaki dan ću mijenjati jelovnik. Želim ljudima spremati različita domaća jela. Najvažnije mi je da ljudi budu zadovoljni - kaže.
Sarma, gulaš, grah, špek fileki, fiš paprikaš, pohani šaran, pohani som, čobanac, pohanci, plućica na kiselo, punjena paprika su samo neka od jela koja će se naći u jelovniku.
- Ako se pokaže kao dobra ideja, kotlovinu ću također kuhati svaki dan jer je malo koji restoran u Zagrebu ima u ponudi. Sve namirnice ću nabavljati tu na Dolcu - ističe Dražen koji će u ponudi imati kruh koji će sam peći.
Jelo koje će se svaki dan naći u jelovniku je grah koji će se spremati na različite načine.
- Između ostalog imat ćemo grah s kobasicom, sa suhim mesom, s ječmom. Ljeti ćemo pripremati lakše varijante graha kao što je grah sa slatkim zeljem - kaže i dodaje da se tajna dobrog graha krije u tome što se kuha u većim kotlovima za više porcija. Recept za varivo od 10 vrsta graha i 7 vrsta mesa odlučio je podijeliti i s čitateljima 24sata.
VARIVO OD 10 VRSTA GRAHA I 7 VRSTA MESA
SASTOJCI: 5 KG RAZNOG GRAHA, 2,5 KG RANOG LUKA, 0,5 KG PORILUKA, 4 MRKVE, 1 VEĆI PERŠIN, 1 CELER, 2 GLAVICE ČEŠNJAKA, 1 L PASIRANE RAJČICE, BARANJSKA PAPRIKA ( SLATKA, LJUTA I MLJEVENA), 1 KG JUNEĆEG BUTA, 1 KG PUREĆEG ZABATKA, 1 KG PILEĆEG ZABATKA, 1 KG SVINJSKOG BUTA, 0,5 KG SUHOG ŠPEKA, 0,5 KG SUHE VRATINE, SVINJSKE NOGICE, SOL, PAPAR, RUŽMARIN, LOVOR
PRIPREMA: Skuhati temeljac od purećih, pilećih i goveđih kostiju i nogica zatim procijediti. Ostatke mesa, nogica i kostiju propasirati. Meso pirjati na masti. U kotliću pirjati povrće i špek, zatim dodati grah i temeljac. Kuhati na laganoj vatri 2 do 3 sata. U međuvremenu dodati dinstano meso i sve začiniti.