Obavijesti

Lifestyle

Komentari 12

Kraj injekciji inzulina? Novost -'pametne kapsule' za dijabetes

Kraj injekciji inzulina?  Novost -'pametne kapsule' za dijabetes

Kapsule sa inzulinom su veličine graška, napravljene od biorazgradivih materijala, između ostalog polimera i komadića nehrđajućeg čelika, a sadrže tanke iglice gotovo u cijelosti napravljene od inzulina

VIDEO

Zadnjih se sto godina ljudi s dijabetesom pouzdaju u injekcije inzulina koje im drže pod kontrolom šećer u krvi, a sada je možda tome došao kraj izumom kapsule koja bi u organizmu 'odradila posao injekcije i zauvijek zamijenila neugodne ubode'.

Naime nedavno je, kako prenosi Daily Mail, objavljeno istraživanje koje je predstavilo kapsule s inzulinom. Sastoje se od tankih iglica gotovo u cijelosti napravljenih od inzulina i malene opruge, a sve zajedno na mjestu drži disk od šećera.

Pokretanje videa...

Tablete s inzulinom 01:23

Kad se kapsula proguta, voda iz želuca topi šećer, zbog čega se pokreće opruga kojom bi se dalje u želudac 'ispalila' iglica s potrebnom dozom inzulina. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Tim koji stoji iza ovog izuma, liječnici i znanstvenici iz 'Brigham and Women's Hospital' i Instituta Tehnologije u Massachusettsu, su za ovakav lokalizirani pristup dijabetesu i opskrbljivanju inzulinom opisali kao 'ugodniji, jednostavniji i jeftiniji' od tradicionalnih injekcija.

Inače, prema američkom Centru za kontrolu u prevenciju bolesti, 30,3 milijuna Amerikanaca boluje od dijabetesa, što je 9,4 posto njihove ukupne populacije. Do bolesti dolazi kad gušterača proizvodi premalo 'beta stanica' koje proizvode inzulin ili 'beta stanice' same proizvode premalu količinu inzulina pa drugi hormoni nadomještaju glukozu u krvotoku.

DNA Capsule

Kad se ne liječi, dijabetes može uzrokovati niz komplikacija kao što su propadanje bubrega, očna oštećenja, srčane bolesti, srčani udar, pa čak i sljepoću. Inzulin se nadomješta injekcijama, koje se često ubrizgavaju u trbuh. 

- Gastroenterolozi često daju injekcije u trbuh za liječenje čira na želucu ili zbog lokalnog zaustavljanja krvarenja - rekao je doktor Giovanni Traverso iz 'Brigham and Women's Hospital' i dodao kako su želudac i probavni sustav vrlo otporni na oštre predmete zbog čega spomenute iglice ne bi bile problem.

Medicine doctor holding a color capsule pill in hand with icon m

A za kapsule su liječnici objasnili da su 'veličine graška, napravljene od biorazgradivih materijala, između ostalog polimera i komadića nehrđajućeg čelika'. Kad su određivali koliko oštri predmeti smiju biti, vodili su se time da ne budu oštriji od dvije stvari, oklopa 'leopardske kornjače' i Weeble-Wobble igračke (malo plastično jaje koje je u zadnjih 20 godina dosta djece progutalo). 

- Kapsule se same orijentiraju, a oštrica im je napravljena tako da se uvijek uzdiže pravilno, ne da zarezuje - objasnio je prvi autor istraživanja o kapsulama, student zadnje godine MIT-a Alex Abramsom. Osim toga, trebalo im je nešto što će potaknuti iglicu da izađe, pa su odlučili da nju kontrolira disk od šećera.

- Šećer drži oprugu na mjestu dok pacijent ne proguta kapsulu, a tada se opruga opušta i ispaljuje se iglica - objasnio je Abramsom. 

Colorful abstract chaotic structure balls inside the capsule, pharmacy and medical concept

Zadnji je problem liječnicima i znanstvenicima predstavljao izbor pravog materijala za izradu spomenute iglice, koju su odlučili napraviti od stisnutog inzulina koji je prethodno tretiran kao suhi led.

- Namjerno smo ga napravili u krutom stanju jer ga tako stane puno više stane u kapsulu, nego u tekućem stanju - objasnio je dr. Traverso, a tim je svoje otkriće testirao na svinjama koje su s ovom kapsulom 'proizvele' 300 mikrograma inzulina.

Zaustavili širenje raka! Tumor su pretvorili u masne stanice
Zaustavili širenje raka! Tumor su pretvorili u masne stanice

U zadnjim testovima ta doza je podignuta na pet miligrama, što je otprilike količina koju bi pacijent s dijabetesom tipa 2 morao dnevno uzeti. A kako su naglasili, kad sadržaj dospije u želudac, prolazi dalje kroz probavni sustav bez ikakvih nuspojava.

Trenutno tim s farmaceutskom tvrtkom Novo Nordisk radi na kapsuli koja bi se isprobala na ljudima, i to kako se nadaju, u naredne tri godine. 

U SVOM SVIJETU SU: Ovi horoskopski znakovi rade protiv sebe i nisu realni

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...