Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kralj među čajevima: Zeleni je najzdraviji - čuva srce i mozak

Obilje antioksidansa i cijeli spektar ljekovitih svojstava ono što je zeleni čaj čini pravim carem među ljekovitim napicima. Na dobrom je glasu jer čisti tijelo od otrova i brine se za zdravlje srca i krvožilnog sustava

Kod nas se svaka biljka stavljena u vruću vodu smatra čajem, ali pravi je samo onaj koji dolazi od biljke cammelie sinensis. Najpoznatiji je zeleni, koji kao podvrstu ima bijeli i žuti. Ovaj moćni trio smatra se najzdravijim čajevima na svijetu. Čajevi skrivaju pravu riznicu zdravlja u samo jednoj šalici moćnog napitka. Oni čiste tijelo, drže nas budnima, štite srce i mozak te uništavaju ono loše. Najjači među čajevima je zeleni i trebalo bi ga svakodnevno ispijati za najbolji učinak.

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

- Zeleni (bijeli i žuti) najljekovitiji su čajevi jer imaju najviše polifenola i antioksidansa u sebi. Jako je dobar za čišćenje organizma, mršavljenje i koncentraciju - priča Tanja Španiček iz Kuće zelenog čaja, koja se ovim moćnim biljkama i njihovim uvozom bavi 14 godina, a kupci mogu birati između 120 vrsta različitih čajeva. Kaže kako se može reći da su Hrvati ljubitelji čaja, posebno zelenog i bijelog.

assortment of fragrant dried teas and green tea, close-up | Autor:

- U ovih 14 godina, koliko sam na tržištu, mogu reći da smo nacija koja njeguje kulturu ispijanja čaja. Čini mi se da se ljudi sve više okreću sebi i zdravijem načinu života - kaže Španiček i dodaje da su kvalitetni biljni čajevi izvrsni za ispijanje u bilo koje doba dana.

Slaže se i nutricionistica Sandra Marić Bulat te ističe prednosti zelenog čaja:

Cups of green tea on table on wooden background | Autor:

- On dokazano povećava psihofizičku energiju, za što su najviše odgovorni polifenoli, a to znači da ima energetsku funkciju neovisno o količini kofeina - kaže nutricionistica i dodaje da, osim što daje energiju, čisti tijelo od toksina i sprečava neugodan miris znoja. Među saveznicima organizma je i crni čaj, iako je često nepravedno zapostavljen zbog intenzivnog okusa i mirisa. Istraživanja pokazuju da redovito ispijanje ovoga čaja sprečava razvoj koronarnih bolesti, a zbog obilja flavonoida i antioksidansa povećava rastezljivost krvnih žila.

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

- U šalici od 200 ml crnog čaja ima oko 40 mg kofeina. U usporedbi s kavom ima ga manje, ali se otpušta sporije pa mu je učinak dulji. Upravo taj alkaloid stimulativno djeluje na sportašev organizam, širi krvne žile, pospješuje rad srca te se uočava povećanje kapaciteta pluća i optoka krvi u organizmu. Sportaši bi ga trebali koristiti ciklički, ali pažljivo i planirano jer djeluje i kao jak diuretik. Poželjno bi bilo piti oko litre prije treninga jer bi se tako više izgarale masti, dok bi glikogen, glukoza i aminokiseline ostale pošteđene - otkriva Marić Bulat.

Foto: OlgaKriger

Tanja Španiček ga preporučuje svima koji se žele bolje koncentrirati ili poboljšati pamćenje.

- Jako je dobar za rastezljivost krvnih žila, koncentraciju i budnost. On polako podiže jer se postupno razvija u organizmu tako da je stvarno dobar za učenje i bilo kakvu koncentraciju - kaže Španiček i dodaje kako u abecedi moćnih čajeva ne treba izostaviti ni oolong čajeve.

JELOVNIK Brže prebolite gripu uz čaj od đumbira, koprive ili pileću juhu

- To su polufermentirani čajevi, na granici između crnog i zelenog. Jako su ljekoviti, dobri za pamćenje, čišćenja organizma, skidaju potkožno masno tkivo, odlični su kod povišenog tlaka i daju jako dobre rezultate - kaže Španiček, a slaže se i nutricionistica Marić Bulat. Oolong čaj se naziva i aromatičnim ubojicom masnoća. Dobar je za sportaše jer poboljšava topljenje masnoće za 12 posto, povećava razinu energije za 10 posto i potrošnju kalorija za tri do četiri posto. Snižava masnoće u krvi, a idealan je u fazama skidanja potkožnog masnog tkiva jer potiče mršavljenje i olakšava psihofizički stres na organizam, savjetuje Marić Bulat.

KAKO PRIPREMITI ČAJ?

Čaj treba čuvati zatvoren u posudi, daleko od drugih jakih mirisa i hrane. Jednu žličicu čaja prelijte svježom, proključalom vodom i ostavite da djeluje tri minute.Voćni čajevi trebaju odstajati dulje u proključaloj vodi. Cijedi se nakon desetak minuta, a može se piti i potpuno hladan.

KVALITETA ČAJA OVISI O KVALITETI VODE

Najbolja bi bila izvorska voda, ali kako živimo u modernom vremenu, ne možemo si to samo tako priuštiti. Kod zelenih, bijelih i žutih čajeva voda je jako bitna. Ne smijemo ih preliti kipućom vodom baš zbog antioksidansa i polifenola koje bi visoka temperatura uništila. Idealna temperatura vode kod zelenih čajeva je 60 ili 70 stupnjeva.

JEDNIMA MUKA, DRUGIMA VESELJE: Ovaj tjedan Ovnovima će biti najteži, ali zato Rakove očekuje veliko iznenađenje!

Komentari (2)