Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pet hrvatskih dermatologa o kremama, solariju i sunčanju

None Foto: Petar Glebov 5

Dr. Dinko Kaliterna otkriva da sunčeve zrake mogu štetiti i kroz staklo, dr. Nola savjetuje koju kremu izabrati prema tipu kože, a dr. Ceković o zaštiti mališana

Na suncu bez zaštitne kreme možemo biti maksimalno od 15 do 30 minuta na dan, ovisno o tipu kože. No isključeno je biti na suncu cijeli dan bez nje, upozorava dermatologinja Ivana Nola. Najprije treba koristiti one s visokim faktorom, pa ga postupno smanjivati. Najbolje su one, pojasnila je dr. Nola, i s UVA i s UVB zaštitom. Kreme za sunčanje dijele se na one s mehaničkom i kemijskom zaštitom. Mehanička zaštita se odnosi na kreme koje ostavljaju bijeli trag na koži i preporuča se djeci, alergičnima na sunce i onima s kožnim bolestima.

One odbijaju UV zračenja s površine kože i uz njih se teže tamni. Kemijska zaštita ne ostavlja tragove i bolja je za tamnopute ljude koji imaju više pigmenata i bolju zaštitu.

- Kreme treba nanositi svakih 60 min. Dok smo u vodi, ona će štititi, no nakon izlaska i brisanja treba je opet nanijeti - dodala je Nola.

KREME ZA SAMOTAMNJENJE

Kreme za samotamnjenje su preparati koji oksidacijom na koži stvaraju boju, objasnila je dr. Ivana Nola. Ovisno o pigmentu u njima, zbog nekih ćemo krema biti više crveni, narančasti ili tamni. Nisu štetne ni za kožu ni za zdravlje, ali ne štite nas od sunca, dodala je Nola.

DR. DINKO KALITERNA: SOLARIJ IZAZIVA STARENJE I RAK KOŽE

Sunce je najjače od 10 do 16 sati pa je u tom vremenu bitno izbjegavati direktno izlaganje. Također treba imati na umu da sunčeve zrake prolaze kroz staklo, hladovinu i oblake, kaže dr. Dinko Kaliterna, spec. dermatovenerolog. Kad je riječ o solarijima, savjetuje što manje odlazaka te, ako ipak prakticirate sunčanje u solariju, što kraće izlaganje.

- Solarij je bolje izbjegavati jer izaziva privremeno starenje, kao i rak kože - upozorava dr. Kaliterna.  

DR. JADRANKA BUBAR: TIJELO I OČI MORAJU BITI ZAŠTIĆENI

Mehanička zaštita od sunca podrazumijeva nošenje lagane odjeće svjetlijih boja, pokrivala za glavu i sunčanih naočala. Uz to je potrebna i primjena sredstava za zaštitu od sunca u obliku krema, gelova, mlijeka i fluida prilagođenih tipu kože. Potrebno ih je nanositi neposredno prije izlaganja te svaka dva sata tijekom boravka na suncu, savjetuje doktorica Jadranka Sokol, spec. dermatovenerolog. Sunce preporuča izbjegavati između 11 i 16 sati. 

DR. MAJA CEKOVIĆ: DJECA DO 3. GODINE NE SMIJU NA SUNCE

Prve dane na plaži treba provoditi u hladu, a koža će svejedno potamniti. Sunce treba izbjegavati od 11 do 16 sati, nositi sunčane naočale, što se posebno odnosi na starije ljude, čija je koža tanja, i djecu. Djeca do 3. godine ne smiju se izlagati suncu jer je dokazano da opekline u ranoj dobi vode pojavi melanoma kasnije. U solarij ne trebaju ići djeca do 18. godine i ljudi s više od 20 madeža, pojasnila je dr. Maja Ceković, spec. dermatovenerolog.

DR. IVANA MANOLA: 15 MIN SOLARIJA KAO DAN NA PLAŽI

Sadržaj parfema, deodoranta, krema i lijekova na suncu može povećati osjetljivost na UV zrake. Idealna zaštita od sunca bi bila kombinacija tableta s kalcijem, beta-karotenom, vitaminima C i E te zaštitne kreme. Nakon sunčanja preporučaju se preparati koji rehidriraju kožu, a sadrže glicerin, hijaluronsku kiselinu i ureju. S druge strane, od 15 do 30 minuta solarija odgovara cijelom danu na plaži, rekla je dermatologinja Ivana Manola.

Komentari (4)
  • E moj DInko,koje gluposti pričaš,daj se malo školuj pa onda govori.UV zrake NE PROLAZE kroz staklo,jedino prolaze kroz kvarcno staklo, a ista je stvar i sa ostalim ''stručnjacima'' i sve većim brojem novinara,pišu budalaštine da zarade koju kunicu a totalno krivo informiraju javnost.Možda im je cilj da zatupljuju javnost,tko zna?

    5. 7. 2011,   17:23
  • @robert0007...možeš sam napraviti ovaj obični experiment.Stavi lijevu ruku na sunce sat vremena,a nakon toga desnu preko stakla.Lijeva će pocrvenjeti,a desna neće.Staklo propušta smo toplinu,a ne UV zrake.''Optička svojstva stakla Obično silikatno staklo dobro propušta svjetlost odn. zračenja iz vidljivog dijela spektra. Praktično ne propušta UV zračenje (valne dužine ispod 380 nm) i infracrveno zračenje (iznad 760 nm).''......

    6. 7. 2011,   12:22
  • ja samo znam da je solarij puno gori od sunca. Ja npr imam alergiju na jako sunce. Što znači da ju dobijem na suncu ako sam oko sat vremena nezaštićena u ono vrijeme 13-15h. S druge strane, kad idem s djecom na plažu 9-11:30h i ponovo u 16:30 pa nadalje, po mjesec dana od alergije niti A, a mažem se faktorom 15 prvih dana dok neku podlogu ne dobijem. A u solariju mi je dovoljno 5-8 min da mi bukne i da moram lijek pit. Zato sam prvo mislila da je loš solarij, promijenila u drugi, ista stvar, otišla u novootvoreni skup... Još gore! I od tada više ne idem. Sama sam se na svojoj koži uvjerila da je puno nezdraviji od sunca. Pa budi na najjačem suncu 15 min, dobit ćeš bojicu kao u solariju....To su zapravo solariji

    6. 11. 2011,   15:27