Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Kremasta juha od sira i piva bolje prija iz raženog kruha

Kremasta juha od sira i piva bolje prija iz raženog kruha

Ovu juhu smo izabrali zato što je malo drukčija i da privučemo ljude da probaju neku kombinaciju koja nije toliko učestala na ovim prostorima, objasnila je Ivana Bekavac iz Bread Cluba

VIDEO

Naziv juhe dolazi od latinske riječi ‘suppa’, što znači kruh natopljen u temeljcu, kaže “putujuća kuharica” Ivana Bekavac, koju smo zatekli u kućici Bread Club u sklopu Fuliranja na zagrebačkom Strossmayerovu trgu kako priprema juhu u kruhu.

- Kuham uglavnom u inozemstvu, rijetko dolazim u Hrvatsku, ali zbog ovog projekta sam se malo zadržala - kaže Ivana, koja je završila prestižni Kulinarski institut Amerike, nakon čega je stažirala u američkim restoranima.

- Povijest juhe, prema nekim spoznajama, datira oko 20.000 godina prije Krista. Tad još nije došlo niti do izuma gline ni ičega sličnog, pa se ta juha držala u nečem što bi nama danas bilo nepojmljivo, primjerice u životinjskoj koži. Kako se sve od ulovljene životinje iskorištavalo, tako se ta koža sušila i u njoj se držala verzija današnje juhe - objašnjava Ivana.

Juhu su kroz povijest cijenili stari Grci i Rimljani, a uporaba žlica počinje tek u 14. stoljeću. Dok su se nekad juhe služile u zdjelama, u novije vrijeme hit su “zdjele od kruha”.

- U Bread Clubu sami pripremamo kruh. Cijela poanta je da kruh i peciva radimo rukama, ništa nije kupljeno. No za juhu u kruhu doma možete istostirati bilo koji kruh i preliti ga juhom. Preporučujem okrugli raženi kruh. Izdubite ga tako da ostane oko 1 cm debljine na dnu - savjetuje Ivana, čiji tim na Fuliranju prezentira dvije vrste gustih juha u kruhu, jednu od piva i sira a drugu od gljiva.

Okusite nešto novo: Sva gastro 'čuda' na Adventu u Zagrebu
Okusite nešto novo: Sva gastro 'čuda' na Adventu u Zagrebu

- Koristimo sir cheddar koji dolazi iz Engleske, gdje je najprodavaniji sir, a u Americi je drugi najprodavaniji i svake se godine po čovjeku pojede 4,5 kilograma tog sira. Ovu juhu smo izabrali zato što je malo drukčija i da privučemo ljude da probaju neku kombinaciju koja nije toliko učestala na ovim prostorima - priča nam Ivana.

Dodaje da ta juha dolazi iz Amerike, iz države Wisconsin, kamo su doseljenici iz Njemačke koji su donijeli pivo pronašli taj divan sir i sljubili ih. U kruhu se poslužuju upravo krem juhe jer zbog njihove strukture kruh neće ‘promočiti’, kaže mlada kuharica, koja nakon Adventa u Zagrebu planira sakupljati novo iskustvo po svijetu.

- Mislim da je za kuhara vrlo važno što više putovati dok je mlad, istraživati i proći što više restorana, a onda kasnije, ako bude prilike, voljela bih imati nešto svoje - kaže Ivana, koja je nakon školovanja u jednoj od najvećih kulinarskih institucija stažirala u restoranima u New Yorku i Philadelphiji.

Njezin impresivni životopis uključuje i rad u uglednim hrvatskim restoranima, poput dubrovačkog 360, “ovjenčanog” Michelinovom zvjezdicom, ali i slovenskoj Hiši Franko, koja je ove godine ušla u top 50 restorana svijeta.

Najljepša razglednica: Tri dana je snimao Advent u Zagrebu...
Najljepša razglednica: Tri dana je snimao Advent u Zagrebu...

- Najteže mi je pitanje što najviše volim kuhati, a još teže što najviše volim jesti. Za mene je hrana najveća sreća i ljubav jer me uvijek spoji oko stola s prijateljima i obitelji, što je zbog mojeg posla rijetko i tad zapravo jedino uživam u hrani. Ironično je što se zbog kuhanja rijetko mogu naći oko stola s ljudima koje volim. Zapravo, uopće nemam naviku sjesti i jesti, to mi je vrlo neprirodno. Uvijek svi misle da kuhari najbolje jedu, ali mi najlošije jedemo, uvijek nešto s nogu, na kraju ni ne znaš da si jeo. Moram reći da najviše uživam u hrani koju spremi moja mama, što god to bilo, a to su uglavnom juhe i variva - priča nam Ivana, koja baš zato u Bread Clubu kuha juhe, no ističe da joj u tome pomaže super ekipa.

Juhu u kruhu od sira i piva, kao i onu s gljivama, imate priliku isprobati na Fuliranju sve do 1. siječnja 2019. godine po cijeni od 35 kuna.

Juha kroz povijest...

  • 20.000 godina prije Krista moguće da su već jeli preteču današnje juhe. Juha je bila i na jelovnicima starih Grka i Rimljana.
  • U 4. stoljeću pojavljuje se najstariji recept za juhu u Apikurovoj kuharici. Juha se, po njemu, pravi od pšenice, mljevenog mesa, životinjskog mozga, lovora, kumina, papra, maslinova ulja, vina i fermentiranog ribljeg umaka.
  • U 14. stoljeću bogatiji slojevi društva počeli su upotrebljavati žlice. Siromašni su se često hranili juhom, a bogatijima je služila kao umak uz hranu kuhanu u njoj. Juhe su se nekad posluživale u zdjelama.
  • U 15. stoljeću irski plemić osmislio je 'zdjelu od kruha' kako bi impresionirao britanskog vojvodu. Izum ga je očarao pa je dao plemiću novac za otvaranje trgovine sa zdjelama od kruha na području današnjeg Dublina, priča nam Ivana Bekavac
Adventi u Hrvatskoj: Gdje otići, što jesti i koliko ćete to platiti
Adventi u Hrvatskoj: Gdje otići, što jesti i koliko ćete to platiti

Juha od sira i piva

Sastojci: 1 l pilećeg temeljca, 300 g sira cheddar, 50 ml svijetlog piva, 50 g zaprške (25 g maslaca i 25 g brašna), sol, papar

Priprema: Prvo napravite zapršku od maslaca i brašna pa dodajte vrući temeljac. Voda ne smije kuhati dok dodajete naribani sir i pivo. Začinite solju i paprom i poslužite.

Juha od gljiva

Sastojci: 1 l pilećeg temeljca, 120 g gljiva (bukovača i šampinjona), timijan, sol, papar, 50 g zaprške (25 g maslaca i 25 g brašna)

Priprema: Napravite zapršku. U nju ulijte vrući temeljac. Sa strane sotirajte gljive na maslacu pa ih umiješajte u juhu te začinite timijanom, solju i paprom, savjetuje Ivana Bekavac i ističe da se obje juhe mogu poslužiti u kruhu.

VIDI OVO! S kojim znakovima zodijaka ne bi trebali ulaziti u vezu: Ova dva znaka nikako se nećete slagati.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'