Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Kremasti umaci daju okus, a biraju se prema boji mesa

Kremasti umaci daju okus, a biraju se prema boji mesa
1

Uz pečeno ili pirjano svijetlo meso (teletinu, perad i ribu) tradicionalno se poslužuju topli i svijetli, a uz tamno (govedinu i divljač) topli tamni umaci

VIDEO

Vještina pripremanja umaka potječe još iz srednjeg vijeka. Već su onda plemići, osim kuhara i slastičara, imali stručnjake za pripremanje kremastih delicija. Njegova osnovna uloga je istaknuti okus glavnog jela te potaknuti tek, ne samo aromom već i bojom. Dijele ih na svijetle i tamne, a dodavanjem miksanog povrća i začina mogu dobiti nježnoružičastu ili intenzivnu zelenu boju. Osim prema boji, razlikuje ih i temperatura na kojoj se poslužuju. Uz topla jela, poput pečenja ili tjestenine se griju, a hladne prethodno ohladite u hladnjaku ili na sobnoj temperaturi. Uz pečeno ili pirjano svijetlo meso (teletinu, perad i ribu) tradicionalno se poslužuju topli i svijetli, a uz govedinu i divljač topli tamni umaci. Svaki će umak, bez obzira na prilog, biti slasniji ako u njega umiješate komadić maslaca. No zgusnuti ga možete i smjesom od škrobnog brašna i hladne vode.
Uz stalno miješanje, smjesu dodajte polagano, na tihoj vatri. Tople svijetle umake povezat će žlica do dvije krušnih mrvica. Ako gosti zakasne, topli umak nemojte grijati izravno na vatri nego ga na pari. Kulinarski “finiš” dobit ćete dodavanjem senfa, hrena i nasjeckanog začinskog bilja. Dovoljne su dvije žlice usitnjenog peršina, vlasca ili bosiljka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...